14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiscul încearcă să vândă una din casele lui Boerică

Fiscul încearcă să vândă una din casele lui Boerică

Boerică a fost preluat de la Milano de polițiștii doljeni, care l-au dus direct la Rahova

Finanțiștii doljeni organizează o licitație pentru vânzarea unui imobil din Craiova, care îi aparține omului de afaceri Genică Boerică, condamnat definitiv în două dosare privind returnări ilegale de TVA și unul de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Este vorba de un imobil de pe strada Ana Ipătescu, care este scos la licitație pentru a treia oară, laolaltă cu mobilierul și aparatura.

Omul de afaceri Genică Boerică, încarcerat de la sfârșitul lunii august la Penitenciarul Rahova, ar putea rămâne fără una dintre case. Asta pentru că Serviciul Executare Silită Craiova din cadrul ANAF organizează o licitație pentru vânzarea imobilului. Este vorba de o casă de locuit amplasată pe strada Ana Ipătescu, cu suprafața de 157 mp, care nu mai este branșată la energie electrică, apă și gaze.
La licitaţia programată pentru 17 decembrie, Fiscul speră să obţină pe acest imobil suma de 228.008 lei, fără TVA. La aceeași lictație sunt scoase și mobilierul, şi aparatura, care pot fi cumpărate cu suma totală de 3.629 de lei (fără TVA).
Astfel, la licitaţie vor fi scoase la vânzare, printre altele, o maşină de spălat, un televizor cu diagonala de 71 cm, o combină frigorifică, o sofa şi două fotolii de piele, un calorifer electric, o butelie de aragaz, dar și chiuveta din bucătărie, cu tot cu mască. În plus, la licitație pot fi cumpărate și două coloane de marmură, un cuier tip pom și un colțar tapițat. Deși sunt defecte, au fost scoase la licitație și un aragaz, o hotă, un boiler, o centrală pe gaz și o mașină de tricotat.
Trebuie spus că aceasta este a treia licitație organizată de Serviciul Executare Silită Craiova, prețul de pornire fiind diminuat cu 50% față de prima licitație. La prima licitație, finanțiștii doljeni au cerut suma de 456.015 pe imobil (fără TVA), iar pe bunuri ale alți 7.257 de lei (fără TVA), însă nu s-a reușit vânzarea acestora.

Genică Boerică, urmărit internațional mai bine de trei ani

În ianuarie 2014, Genică Boerică era condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În plus, Boerică și alți 11 inculpați din acest dosar au fost obligați să înapoieze statului peste 11 milioane de lei, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalităţile legale până la data achitării prejudiciului. După pronunțarea sentinței, Genică Boerică nu a fost găsit de polițiști, iar câteva luni mai târziu a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.
În aprilie 2014, Boerică era condamnat în lipsă de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare într-un alt dosar, care privea altă serie de restituiri ilegale de TVA. În acest dosar, Genică Boerică şi trei dintre apropiaţii săi, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aurel Dorian Prie a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar Drăgan şi Florentin Şargarodschi, câte doi ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei. Din aceste prejudicii, până anul trecut, finanțiștii doljeni nu reușiseră să recupereze nici un leu.
După alți doi ani, în noiembrie 2016, Boerică a fost condamnat definitiv, tot în lipsă, într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii au reținut că omul de afaceri a participat la înșelarea mai multor firme de leasing, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro. În acest ultim dosar, Boerică a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Boerică, deținut la Rahova

Pe data de 22 iunie, anul acesta, Genică Boerică a fost localizat în Milano, iar la sfârșitul lunii august a fost adus în țară sub escortă și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Extrădarea lui Boerică a fost dispusă de Curtea de Apel din Milano pe 16 august.

Licitație și pentru terenurile Nazianei Slotea

ANAF încearcă să recupereze o parte din prejudiciul dintr-un alt dosar privind restituirea ilegală de TVA. Soţii Naziana și Ion Slotea, dar şi contabila lor, Daciana Brainaş, au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că au obținut de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei. În iunie 2012, soții Slotea au fost condamnați definitiv la câte patru ani de închisoare cu executare, iar pe contabila Brainaş – la trei ani cu suspendare. În plus, instanța i-a obligat pe inculpați să achite statului despăgubiri în valoare totală de aproape 3,2 milioane de lei.
La sfârșitul lunii trecute, Serviciul Executare Silită Craiova a scos la licitație, pentru a treia oară, mai multe parcele de teren din comuna Pielești (suprafața totată de 653.063 mp), prețul de pornire fiind de 1.041.636 lei (fără TVA). La prima licitație, prețul terenurilor a fost de 2.083.272 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS