Scandalul Emilio: Anchetă penală în cazul „Blonda lui Iliescu“

Cristiana Sîrbu a fost proprietara clădirilor demolate fără autorizație


Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis o anchetă penală în cazul demolării fără autorizație a unor clădiri din Centrul Istoric al Craiovei, în locul cărora italianul Vincenzo Ioele (Emilio) construiește un bloc de locuințe. În spatele afacerii se află Cristiana Sîrbu, consiliera fostului președinte al României, Ion Iliescu. Povestea se complică, pentru că pe clădirile demolate, dar neradiate din cartea funciară au fost înscrise promisiuni de vânzare-cumpărare și ipoteci de sute de mii de euro pentru clienții lui Emilio. Confuzia de la Oficiul de Cadastru pare totală. Procurorii au intrat pe firul afacerii după dezvăluirile din GdS.

Pentru cei care nu cunosc cazul, recapitulăm pe scurt povestea clădirilor din str. Împăratul Traian nr. 28.

În 2008, familia Sorin și Cristiana Sîrbu a obținut pe adresa menționată o autorizație de construire (nr. 868/2008) pentru realizarea unui bloc de locuințe P+5. Între timp, a venit criza imobiliară și demararea lucrărilor a fost amânată. În consecință, autorizația de construire a fost prelungită până pe 27 iunie 2010. Pe terenul pe care urma să fie construit blocul P+5 existau deja două clădiri, o casă (167 mp) și o hală (251 mp), înscrise în cartea funciară drept C1, respectiv C2.

Ca să facă loc blocului, acestea ar fi trebuit demolate. Cum proiectul imobiliar fusese abandonat din cauza crizei, clădirile au rămas în picioare, iar în perioada 1 aprilie 2009 – 1 octombrie 2013 au fost închiriate către Teatrul „Colibri“. Ele au fost demolate fără autorizație un an mai târziu, în perioada octombrie – noiembrie 2014. În locul clădirilor, a fost turnată o fundație de bloc, iar apoi familia Sîrbu a cerut și a obținut de la primărie o autorizație de „continuare de lucrări“ (nr. 1669/2014). Practic, proiectul din 2008 al blocului P+5 a fost reluat fără a trece prin procedura de reautorizare, așa cum era normal. Noua autorizație la pachet cu proiectul au fost vândute (11 martie 2015) pentru 456.000 de euro afaceristului italian Vincenzo Ioele (Emilio), care s-a apucat de lucrări.

Povestea a luat o turnură penală, deoarece Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții (art. 24, lit. a) spune că demolarea fără autorizație a unor clădiri din zonele protejate (Centrul Istoric) este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a analizat dovezile publicate de GdS, a făcut propriile verificări și a sesizat organele de urmărire penală. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au deschis deja o anchetă în acest caz, dosarul afându-se în cercetări la Secția 1 Poliție.

Procurorii investighează cum a răsărit blocul de locuințe din str. Împăratul Traian

Procurorii investighează cum a răsărit blocul de locuințe din str. Împăratul Traian

Cum au fost promise apartamente în clădirile demolate

Din cauza demolării fără autorizație a clădirilor C1 și C2, s-au produs erori în serie la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). În primul rând, clădirile figurează încă în cartea funciară, neputând fi radiate în lipsa documentelor cerute de lege (autorizație de desființare, proces-verbal de recepție). Pe de altă parte, blocul P+5 aflat în construcție nu poate fi intabulat decât după finalizarea lucrărilor.


Așa se face că în contul avansurilor primite de la clienți, Emilio a încheiat promisiuni de vânzare-cumpărare notate în cartea funciară pentru „apartamente“ care s-ar afla în clădirile demolate. Pe construcția C1 (compusă din demisol, parter și etaj), care există doar scriptic, sunt notate promisiuni de vânzare-cumpărare și ipoteci de sute de mii de euro. Inclusiv Fiscul figurează cu sechestru și ipotecă în valoare de 206.000 de lei (45.000 de euro). Chiar după publicarea întregii povești în GdS, registratorul de carte funciară Cristian Militaru a respins o cerere de notare a unui antecontract. Printre motivele invocate a fost acela că în act nu se precizează în care dintre construcții (C1, C2) se află apartamentul promis.

Trebuie spus că în 2016 același registrator a notat o ipotecă pe clădirile inexistente. „Atâta timp cât clădirile nu erau radiate, iar actele respectau forma legală, eu nu puteam să nu fac publicitatea lor. Inclusiv acum, dacă vin acte prin care proprietarul vinde clădirea C1 nu am cum să refuz notarea în cartea funciară“, susține Cristian Militaru. Confuzia registratorilor OCPI pare totală. Ei nu au observat că antecontracte pentru apartamente la etajele 2-5 nu au cum să fie notate pe clădirea C1, care figurează în cartea funciară ca P+1 și suprafața de 167 mp.

Hotărâre de guvern pentru un sediu fictiv

În spatele afacerii din str. Împăratul Traian nr. 28 se află Cristiana Sîrbu, consiliera fostului președinte al României, Ion Iliescu. Împreună cu fostul șef al statului, ea a înființat un ONG – Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă, care își avea sediul în clădirea C1. În 15 iulie 2015, ONG-ul a primit din partea guvernului Victor Ponta statut de utilitate publică (HG nr. 580/2015). Sediul pentru care a fost emisă hotărârea de guvern era însă fictiv, pentru că la vremea respectivă clădirea C1 fusese demolată. Autoritățile păstrează o tăcere suspectă în acest caz, refuzând să furnizeze documentele justificative cerute de GdS.

Ancheta ar putea fi extinsă la primărie

Pe lângă ancheta principală, procurorii ar putea investiga și modul suspect în care a fost emisă de către primărie autorizația nr. 1669/2014 de „continuare de lucrări“. Documentul atestă, practic, un fapt nereal: acela că lucrările la blocul P+5 au început în perioada de valabilitate a autorizației inițiale (2008-2010) și au fost continuate din 2014. Mai mult, autorizația inițială se pare că a fost emisă fără aviz din partea Ministerului Culturii, obligatoriu pentru zonele protejate, cum este Centrul Istoric.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 7 iulie 2017

Actualitate

» O nouă lucrare semnată și de Mihai Tudose, suspectată de plagiat
» G20: Trump insistă ca Mexicul să finanțeze construirea zidului
» USR: Conducerea ANAF trebuie demisă
» Un turist din Polonia a murit înecat la Mangalia
» Melania Trump, soţia preşedintelui american, blocată la reşedinţa din Hamburg de protestele anti-G20
» Încă 30 de zile de arest preventiv pentru Cristian Boureanu
» Începe procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari
» Descinderea ANAF la RISE Project – tentativă de intimidare a ziariștilor de investigație
» DNA precizează că o parte din aspectele relevate de RISE Project fac obiectul unui dosar penal
» Profesioniştii vor avea un identificator unic la nivel european – EUID
» G20: Noi ciocniri între manifestanți și poliție înaintea summitului
» Italia: Opt persoane, date dispărute după prăbușirea unui imobil în Torre Annunziata
» Craiova: „Carmina Burana”, din nou în aer liber
» Restricţii de circulaţie pe Transfăgărăşan
» Preşedintele ANAF despre controlul la Rise Project: Inspecţia a avut loc în urma unei analize de risc, după depunerea unei sesizări la Direcţia Antifraudă
» DGPI a respins acuzaţiile din ancheta Rise Project
» Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Tump şi Vladimir Putin
» Dezvăluiri Rise Project: DGPI știa și monitoriza afacerile grupului de prieteni ai lui Liviu Dragnea încă din 2011
» Germania: “Bun venit în Iad” au strigat protestatarii din Hamburg, unde începe summitul G20

Publireportaj

» ANUNŢ PARTICIPARE PROCEDURĂ ATRIBUIRE CONTRACT DE EXECUŢIE LUCRĂRI ÎN CADRUL PROIECTULUI DE INVESTIŢIE “CONSTRUIRE ŞI DOTARE CLĂDIRE BIROURI AVÂND ACTIVITĂŢI DE PROIECTARE”

Dolj

» Piaţa Chiriac, o bătaie de joc faţă de comercianţi
» Evacuați din cămin deși au cursuri
» Craiova: Primarul Mihail Genoiu s-a întâlnit cu reprezentanții contingentului de militari polonezi care se vor afla timp de 6 luni în Bănie
» Craiova: Activități desfășurate de Biblioteca “Aman” în cadrul Proiectului “Fun in Summer”
» Parcare cu bariere automatizate în Piaţa Centrală, începând cu 15 august
» Suspecți de furt identificați de polițiștii doljeni
» Craiova: Dosar penal pentru refuz de recoltare probe biologice și conducerea uni autovehicul cu permisul anulat
» Craiova: 77 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea semnificației culorilor semaforului electric
» Ultimatum pentru reabilitarea podului de la Malu Mare
» Înregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă
» Scandalul Emilio: Anchetă penală în cazul „Blonda lui Iliescu“

Gorj

» ANI: Şeful secţiei Urologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, incompatibil
» Deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit independent
» Slowride Transalpina Fest – trei zile de festival, paradă moto și concerte rock

Olt

» UPDATE – Olt: Trei maşini implicate într-un accident la Pădurea Sarului

Mehedinţi

» Mehedinţi: O casă a ars aproape în întregime la Balotești
» Rata şomajului in judeţul Mehedinţi a fost 8,46 % în iunie
» Mehedinţi: 2.960 şomeri au fost încadraţi în muncă în primul semestru al anului 2017
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, pentru pachetele de active ale societăţii
» Vâlcea: Femeie dispărută de acasă, găsită de poliţişti
» Lucrări pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» CS Universitatea Craiova l-a transferat pe fundaşul central Hrvoje Spahija
» Baschet (m): Yoram Hadar, noul antrenor al echipei SCM-U Craiova
» Fotbal / S-a stabilit țintarul Ligii I, ediția 2017/2018. Vezi reacțiile alb-albaștrilor
» Vâlcea: HCM şi-a prezentat lotul cu care vrea să ajungă în Europa
» Simona Halep joacă astăzi împotriva chinezoaicei Shuai Peng

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Atenţie la insolaţie!
» Bancul zilei

Top