10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApelul disperat al unor părinţi din Dolj: „Vrem să ne salvăm copilul“

Apelul disperat al unor părinţi din Dolj: „Vrem să ne salvăm copilul“

Anays, copila de numai trei ani diagnosticată cu cancer
Anays, copila de numai trei ani diagnosticată cu cancer

Are trei ani şi trei luni. A lăsat în urmă jucării, prieteni, fratele mai mare şi s-a mutat cu părinţii într-un centru oncologic din Turcia. Aici va petrece următoarele luni. Face şedinţe de chimioterapie, luptă pentru a învinge boala. Cancer la orbita stângă. Pentru acest lucru însă, Roxana Anays are nevoie de ajutorul nostru. Costurile spitalizării şi intervenţiilor de care are nevoie depăşesc 100.000 de euro, bani pe care familia nu îi are. Părinţii trec prin momente cumplite, luptă cu toate puterile să îşi salveze copilul. Povestea acestei fetiţe aţi aflat-o pentru prima dată din Gazeta de Sud, în luna februarie a acestui an, în articolul „Astăzi este ziua ei: Să o ajutăm pe micuţa Anays să aibă o copilărie frumoasă!“.

După extirpare, tumora a recidivat

Până în luna decembrie 2016, fetiţa a fost perfect sănătoasă. Înaintea sărbătorilor de iarnă, părinţii au observat că pleoapa de la ochiul stâng s-a umflat. Au crezut că este vorba de o banală iritaţie, însă la un moment dat nu mai putea deschide ochii, acuza dureri. Au mers atunci la medici oftalmologi, care le-au spus că ochiul fetei nu are nici o problemă, că vederea este în regulă. S-a crezut că fata suferă de ptoză palpebrală stângă, care se manifestă prin căderea totală sau parţială a pleoapei. Au ajuns apoi la control la ORL, unde timp de o săptămână a urmat tratament, apoi la Neurologie. După investigaţii amănunţite, medicii au descoperit că fata avea o malformaţie a vaselor de sânge din pleoapă. Intervenţiile chirurgicale de care are nevoie nu se pot realiza decât în mediul privat sau în străinătate. Prima intervenţie pe care a făcut-o a fost cea de embolizare, să-i oprească fluxul de sânge. A urmat a doua intervenţie, în luna martie, pentru extirparea tumorii, la o clinică privată din Capitală. „Fetiţa noastră are o tumoră în orbită, o malformaţie arterio-venoasă. Ni s-a spus că este un caz extrem de rar, motiv pentru care nu sunt mulţi medici specializaţi în ţară pentru o astfel de problemă. I-au extirpat tumora, iar ţesutul a fost trimis pentru biopsie la Spitalul Colentina. Din nefericire, fata noastră are o tumoră malignă de grad înalt, diagnosticul primit este de Rabdomiosarcom embrionar. După extirpare, tumora a recidivat în numai câteva săptămâni“, a spus Iulus Pestrea, tatăl copilei.
„Suntem disperaţi, vrem să ne salvăm copilul“

Au trimis documentele medicale ale micuţei la o clinică din Turcia, specializată în intervenţii extrem de complicate. De pe 21 aprilie este internată în acel spital (Koc University Hospital), unde a început ședințele de chimioterapie. „Pentru început, trebuie să stăm internaţi cu Anays patru luni. Toate analizele, investigaţiile, cele 12 şedinţe de chimioterapie, radioterapia, spitalizarea ne costă 104.930 de euro, din care spitalizarea şi chimioterapia – 75.000 de euro, radioterapia pentru 30 de zile – 21.500 de euro. Suntem disperaţi, vrem să ne salvăm copilul. Medicii ne-au avertizat că fără acest tratament tumora riscă să ajungă la creier. Am primit de la Fundaţia «Mereu Aproape» sprijin, o sumă considerabilă, 45.000 de euro, iar de la alte fundaţii mai mici alte sume de bani. Pentru a acoperi însă toate costurile avem nevoie în continuare de sprijin“, a adăugat Iulus Pestrea.

„Din păcate, cancerul a recidivat, iar intervenţia trebuie să fie rapidă“

Medicii craioveni care au avut-o sub observaţie pe Anays au menţionat că este un caz extrem de rar. „Este un cancer de muşchi netezi care apare în special la copii. În România nu există dotările şi aparatura necesară pentru tratarea pacienţilor cu astfel de probleme. Singura soluţie a acestui copil a fost să ajungă în clinici din străinătate, însă cheltuielile cu tratamentele sunt foarte mari, iar statul nu suportă costurile intervenţiilor şi tratamentelor. Din păcate, cancerul a recidivat, intervenţia trebuie să fie rapidă, iar fetiţa monitorizată atent“, a spus dr. Bogdan Fănuţă.

Cum puteţi ajuta:

Cei care doresc să o ajute pe micuţa Roxana Anays pot dona orice sumă în contul RO18INGB0000999903733438 RON deschis la ING pe numele Pestrea Iulus-Lili. Cei care vor să vorbească cu părinţii copilei, să solicite mai multe informaţii, îi pot suna la numărul: 0761.210.076 sau îi pot apela pe WhatsApp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS