Zeci de firme caută să angajeze și nu găsesc personal

În timp ce tinerii școliți în licee teoretice îngroașă rândurile șomerilor, firmele care au nevoie de meseriași nu găsesc să angajeze, deși sunt locuri de muncă (Foto: arhiva GdS)
Autori


Foarte mulți antreprenori doljeni se plâng de faptul că încearcă din răsputeri să angajeze, oferind multe posturi, însă nu prea se arată nimeni interesat de noile locuri de muncă, respectiv unii preferă să nu muncească, iar în anumite cazuri nu se mai găsește personal calificat în anumite meserii.

În condițiile în care Doljul este printre județele cu cea mai mare rată a șomajului din țară, foarte multe firme locale care oferă zeci sau chiar sute de locuri de muncă, în total, nu găsesc oameni dornici să se angajeze. Un antreprenor doljean care are o făbricuță de pavele și țiglă în comuna Teasc a spus, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV, că a căutat foarte mult timp să angajeze patru muncitori necalificați, dar nu a găsit. „Știm cu toții cât este șomajul în Dolj și nu este posibil ca ei să stea pe ajutoare sociale, fără să muncească, iar noi să nu găsim oameni pe care să îi angajăm. Nu este posibil ca în interval de o lună, de când am anunțat că fac angajări, să nu mă sune măcar unul care să vrea să muncească. În schimb, la ora 7.00, cârciumile din sat sunt pline. Ca mine sunt mulți antreprenori care nu găsesc oameni să angajeze. Uitați-vă în Gazeta de Sud, unde sunt patru – cinci pagini pline cu anunțuri de angajare și nu se ocupă posturile, pentru că lumea nu vrea să muncească. Este posibil așa ceva?“, a spus Florin Matei, un tânăr antreprenor din Dolj. Întrebat ce salarii le oferă noilor muncitori, antreprenorul a spus: „Depinde și ce știu ei să facă, ce știu să lucreze… Un muncitor necalificat este plătit la noi cu salariul minim pe economie, iar salariile ajung până la 2.000 – 2.500 de lei net. Acum să nu vă imaginați că și noi putem să plătim salarii de 3.000 de lei pe lună pentru necalificați, pe care îi formăm la locul de muncă“.

Ultimele date de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Dolj arată că în județ există peste 26.000 de persoane înregistrate ca șomeri indemnizați și neindemnizați, în timp ce aproximativ 700 de locuri de muncă așteaptă să fie ocupate.

Ce posturi sunt oferite de firme

Unii antreprenori susțin că au ținut câte un post chiar și trei luni până când s-a ocupat. Reprezentantul unei firme de recrutare a precizat că poate dura și șase luni sau chiar un an până când o firmă găsește exact persoana potrivită pe postul pe care l-a scos la concurs, dar termenele acestea mai lungi sunt pentru personalul supracalificat, cum ar fi, de exemplu, de ingineri electroniști sau alte categorii profesionale cu pretenții.

Potrivit anunțurilor publicate luni în Gazeta de Sud, cele mai multe firme căutau să angajeze personal calificat în diverse domenii, precum și unele meserii care abia se mai găsesc pe piața muncii, respectiv meseriași. În domeniul alimentației publice se caută foarte mulți patiseri, bucătari, ospătari, barmani. Mai sunt anunțuri de angajare în alte domenii, după cum urmează: croitorese cu experiență sau fără, confecționere croitorie, mecanici auto și vulcanizatori. Sudori și lăcătuși calificați caută o altă firmă, fierari și dulgheri încearcă să găsească o societate din construcții, iar alte firme au dat anunțuri că angajează vânzătoare, altele caută șoferi de microbuz sau șoferi de tir pentru transport internațional. Pentru absolvenții de școli teoretice, luni existau anunțuri în GdS doar pentru operator facturare, respectiv un contabil pentru evidența primară.

Firmele îi încurajează chiar și pe alții care vor să lucreze, dar care nu au una din meseriile căutate de antreprenorii privați. Luni, un anunț din GdS avea afișat chiar și salariul oferit unui debutant necalificat: „SC angajez bărbat care vrea să devină brutar. Ofer 1.800 de lei pe lună“.


„Firmele nu găsesc specialiști să angajeze“

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a precizat că foarte multe firme locale nu găsesc specialiștii de care au nevoie pentru a-i angaja. „Confirm că mulți antreprenori nu găsesc oameni dornici să fie angajați. Se menține acest trend negativ și este unul real, din păcate. Firmele nu găsesc specialiști să angajeze, din mai multe motive: pe piața muncii nu există competențele de cunoștințe necesare cerute de mulți dintre angajatori, există o discrepanță între curiculele școlare și ceea ce se întâmplă, practic, pe piața muncii. Situația aceasta se poate îmbunătăți prin apariția legii învățământului dual. Mediul antreprenorial nu cunoaște situația reală și nu se știe că antreprenorii pot merge la Inspectoratul Școlar Județean și să spună de ce fel de specialiști au nevoie și că sunt dispuși să îi primească pe câțiva din elevii din învățământul tehnic sau profesional să facă practică la firmele antreprenorilor, pe utilajele lor“, a spus Gabriel Vlăduț. Președintele CCI Dolj a mai precizat că, încă un motiv pentru care nu se găsesc oameni bine pregătiți pe piața muncii din Dolj, ar fi că aceia care sunt foarte buni specialiști au plecat la muncă în străinătate.

Ce soluții există pentru firmele care caută forță de muncă și nu pot angaja? „Pe termen mediu, soluția ar fi dezvoltarea învățământului tehnic și profesional, în sensul că antreprenorii să meargă la ISJ și să anunțe că au nevoie de un număr de specialiști, care să fie pregătiți în unități profesionale sau tehnice. Pe termen scurt, însă, antreprenorii nu au decât să caute cu disperare oamenii de care au nevoie și să facă tot posibilul pentru a aduce cât mai mulți potențiali candidați la interviuri, la recrutare, ca să aibă de unde să aleagă persoane cât de cât pregătite pentru ceea ce caută antreprenorii“, a spus Gabriel Vlăduț. Firmele care încheie parteneriate cu ISJ și acceptă ca elevii să facă practică în unitățile lor au de așteptat mulți ani până să se concretizeze acest parteneriat și până ca viitorii meșteri să devină angajații lor.

Ar trebui antreprenorii să crească salariile?

Unii craioveni spun că firmele private ar trebui să crească salariile pe care le oferă celor pe care vor să îi angajeze, dacă vor să aibă personal stabil în unitate. Nu de aceeași părere este președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, care spune că „nu sunt de principiul să se ofere întâi salariul, apoi să urmeze munca, ci întâi să muncească și să primească salariul în funcție de rezultate. Oricum, a crescut salariul mediu net pe economie și mulți antreprenori abia fac față creșterilor salariale și plăților aferente și firmele au deja o povară fiscală cu aceste creșteri salariale. Deci îndemnul meu este acesta: cei care vor să muncească atunci să muncească!“.Comenteaza acum

Alte stiri

26 aprilie 2018

Horoscop

Berbec Este posibil ca simţul practic şi capacitatea de concentrare să fie reduse, aşa că nu este momentul să vă ocupaţi de activităţi dificile. Nu luaţi decizii în chestiuni importante la locul de muncă sau în afaceri, fiindcă s-ar putea

Sumarul ediției de miercuri, 5 aprilie 2017

Actualitate

» Chirii mai mici pentru tinerii care închiriază locuințe ANL
» Ministerul Justiţiei va propune o nouă lege a răspunderii magistraţilor până în luna iunie
» Guvernul alocă 107,5 milioane de lei organizaţiilor minorităţilor naţionale
» Guvern: România va contracta un împrumut de 60 milioane euro pentru îmbunătățirea serviciilor judiciare
» Sprijin financiar de aproximativ 57 de milioane de lei pentru sectorul zootehnic
» Un senator american vorbeşte continuu, de peste 14 ore, împotriva judecătorului Neil Gorsuch, numit recent la Curtea Supremă (VIDEO)
» Atenţionare de călătorie în Italia din cauza grevei personalului Alitalia la Aeroportul Fiumicino din Roma
» Hans Klemm: Îl încurajez pe preşedintele Trump să viziteze România
» Dakini Festival aduce la Tuzla artişti de pe toate continentele
» DNA cere interzicerea procedurilor de insolvenţă a firmelor lui Sebastian Ghiţă, Asesoft şi Teamnet
» Statul nu va plăti despăgubiri după tragedia de la Colectiv

Publireportaj

» Minerva Patisserie, bun gust, eleganţă şi rafinament

Local

» O avocată și soțul său, condamnați pentru camătă

Dolj

» Cei mai mulți doljeni conduc mașini mai vechi de 11 ani
» Cum îți schimbi medicul de familie
» Peste 100 de elevi de la „Frații Buzești“, calificați la olimpiade
» Șofer de BMW, condamnat cu suspendare pentru dare de mită
» Mașini distruse de copaci, primăria bună de plată
» Craiovenii au ales finaliștii competiției Best of Craiova 2017
» Două luni de restricții pe strada Henry Ford
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Prețurile apartamentelor urcă vertiginos
» Tinereţe după gratii: Arestat pentru omor la nici 17 ani
» 300 de şomeri, după ce o fabrică din Băileşti şi-a închis porţile
» Sute de hectare de terenuri din Bistreţ se află sub ape
» Legumicultorii din Desa mizeaza pe tomate
» Olimpicii din Buzeşti, premiaţi
» Doljul, fruntas la numărul de cazuri de glaucom
» Craiova: Strada Unirii şi Strada Corneliu Coposu, fără gaze joi, timp de cinci ore

Gorj

» Cabinet de genetică umană la Spitalul Judeţean
» Parlamentarii de Gorj au costat 100.000 de lei, în patru luni
» Muzicieni din Elveţia, aşteptaţi la Târgu Jiu
» Gorj: Garda de Mediu, amenzi anuale pentru o firmă care excavează agregate minerale din râul Gilort
» Gorj: Masă caldă în loc de lapte şi corn, pentru elevii din Polovragi
» Zeci de persoane depistate fără bilet pe mijloacele de transport în comun din Târgu Jiu
» Gorj: Garda de Mediu, amenzi anuale pentru o firmă care excavează agregate minerale din râul Gilort
» 3.500 de mineri din CEO ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme

Vâlcea

» Vâlcea: Prins după ce a furat bunuri de 800 de lei dintr-o casă

Sport

» Neacșu și Mogoșanu au adus bucuria la CSO Filiași (foto, video)
» Volei (m): Craiova s-a impus cu 3-2 la Galaţi
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins Phoenix Galaţi şi s-a calificat în play-off-ul Ligii Naţionale
» Alb-albaștrii luptă pe terenul liderului
» Respectați atleții talentați ai Craiovei!
» Fotbal / Liga I, play-off / play-out – etapa a 4-a
» Volei (m): Craiova s-a impus cu 3-2 la Galaţi
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins Phoenix Galaţi şi s-a calificat în play-off-ul Ligii Naţionale

Sanatate

» Mirela Matican, psihiatru pediatru: „Este nevoie de un Centru de Ajutor Psihologic“ – Nu ignoraţi simptomele depresiei la copii!
» Poveștile pacienților a căror viață depinde de transplantul pulmonar

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top