Alegeri cu scandal la liberali 

În PNL se dau lupte grele cu doar câteva zile înainte de alegerile care vor stabili conducerea filialei municipale. Doi dintre candidați, deputatul Ionuț Stroe și Marcel Marcea, i-au acuzat pe deputatul Nicolae Giugea, președintele PNL Dolj, și pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, uns președinte interimar la Craiova, că trunchiază rezultatul alegerilor prin manevre contrare statutului partidului, că fac jocul PSD și că singurul lor scop este acela de a-și asigura încă un mandat de parlamentar. Sute de membri ai partidului ar fi fost împiedicați să-și achite cotizațiile pentru a nu putea vota, iar baza de date cu membri PNL Craiova și chitanțierele ar fi fost sechestrate la sediul filialei județene. Mii de liberali ar fi dispărut din această bază de date. Dintre cei doi președinți, doar Nicolae Giugea a răspuns la telefon, dar a refuzat să comenteze acuzațiile.

Scandalul mocnea demult în PNL, dar el a ieșit la suprafață acum două săptămâni, când președintele PNL Craiova, deputatul Ionuț Stroe, a fost înlocuit intempestiv din funcție cu senatorul Mario Ovidiu Oprea în cadrul unei ședințe considerate nestatutară. Tot atunci, Oprea a fost desemnat și candidatul PNL la Primăria Craiova, deși toată lumea știa că respectivul candidat va fi stabilit în urma unui sondaj de opinie. Trei dintre cei cinci candidați au acuzat jocuri de culise: Ionuț Stroe, Eugen Călinoiu și Lucian Bernd Săuleanu. Stroe a contestat deciziile atât la forurile județene, demers statutar, dar inutil atâts timp cât Nicolae Giugea a girat schimbarea sa, cât și la București. Săuleanu a anunțat și el că își dă demisia din PNL spunând că „este un suicid politic“ și că este „îngrozit de ceea ce s-a întâmplat, pentru că nu are nici o legătură cu liberalismul“. Călinoiu declara și el că este o hotărâre „pripită“ care denotă „neseriozitate“. Umăr la umăr, Giugea și Oprea au organizat apoi o conferință de presă în care au motivat schimbarea prin numărul zdrobitor de voturi obținut de Oprea, de câteva zeci de ori mai mare decât al celorlalți la un loc. Practic, Oprea era cel care se ocupa de alegerile de la filiala municipală, iar jocurile au continuat. În cursă s-au mai înscris Ionuț Stroe și Marcel Marcea, fost consilier județean și fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții Dolj. Cei doi acuză nelegalități în organizarea alegerilor. „Eu nu am nimic împotriva unei persoane anume, ci împotriva mimării opoziției la PSD. Tot ceea ce se întâmplă acum este pentru a conserva funcțiile unor oameni și nu pentru ca PNL să obțină un rezultat bun la alegerile locale. Este incredibil ceea ce se întâmplă. Au dispărut oameni din baza de date, nu se mai permite accesul la această bază, nu ne spune nimeni câte persoane au drept de vot, se interzice plata cotizațiilor pentru a-i împiedica pe oameni să vină la vot, astfel încât să vină doar cei doriți de actuala conducere. Au ajuns să verifice like-urile pe care le-am primit pe Facebook și să-i chestioneze pe oameni după ce mi-am anunțat candidatura. Nu am mai văzut așa ceva până acum“, a declarat Marcel Marcea.

Decalogul acuzațiilor lui Stroe

Deputatul Ionuț Stroe i-a atacat și el pe Giugea și Oprea. El a postat pe pagina sa de Facebook un decalog al alegerilor dubioase de duminică pe care le consideră „aranjate“. Iată ce a scris:

„Mic îndreptar de «aranjare» a alegerilor interne:

1. De teama competiției, se demite conducerea organizaţiei municipale – nestatutar și premeditat și se impune un președinte agreat (Mario Oprea – n.r.).

2. Se convoacă forțat și imediat organizarea de alegeri în organizație (!?!) fară a se consulta cu nimeni din PNL Craiova și în absența unui calendar de alegeri interne.

3. Se ridică din sediu documentele contabile și chitanțierele. Se interzice organizaţiei municipale dreptul de a mai încasa cotizaţiile membrilor săi.

4. Se refuză participarea la alegeri și încasarea cotizației a multor membri, invocându-se motive puerile. Se blochează plata cotizațiilor prin delegare, însă celor „agreați“ li se plătește din „oficiu“.

5. Se stabilește ca organizarea alegerilor şi încasarea cotizaţiilor să fie făcută la secretariatul organizaţiei judeţene şi nu la Comisia de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA).

6. Se convoacă selectiv prin sms ședința de alegeri, chemându-se inclusiv persoane care nu sunt membri cu drept de vot ai PNL Craiova.


7. Se refuză înregistrarea oricărei cereri sau solicitări la secretariatul organizației prin decizia „conducerii“.

8. Se blochează accesul celorlalți candidați la informații și date oficiale despre organizarea alegerilor: lista celor cu drept de vot – convocatorul, documente justificative de plată a cotizațiilor și lista nominală a tuturor candidaturilor.

9. Nu se comunică (căci nici nu există) nimănui calendarul alegerilor în întreaga filială Dolj, ci se stabileşte arbitrar doar data pentru cea de la Craiova.

10. Se utilizează cam prea mult telefoanele de «îmbărbătare» în scurta şi nestatutara campanie electorală internă.

Zâmbiți, mâine poate fi mai rău!“.

Ulterior, Stroe a completat acuzațiile: „Voi candida la președinția organizației PNL Craiova indiferent de modul în care se grăbesc unii să facă alegerile, generând și profitând de pe urma unui climat tensionat impus.

Nu voi accepta însă ca PNL sa revină la „cooperative“ și la decizii luate prin comportamente arbitrare și abuzive (…). Mă întreb însă cum pot unii să creadă că vor putea convinge electoratul când în interior folosesc tehnici învechite, antiliberale și nedemocratice pentru a se fixa pe diverse funcții. Respectul și funcțiile se câștigă!“.

Cum au dispărut 5.600 de persoane din baza de date a PNL Craiova

Din informațiile GdS, din baza de date cu membri PNL Craiova au dispărut mii de persoane, astfel că în prezent ar mai figura doar 1.400 de persoane dintr-un total de 7.000. De vină ar fi o aplicație care avea rolul de selecție a membrilor plătitori. Potrivit statutului, la alegerile de la municipiu pot vota doar persoanele care și-au plătit cotizația la zi și care figurează ca membri. Dincolo de interzicerea plății cotizației, altă metodă de a bloca accesul la vot ar fi fost amânarea depunerii noilor adeziuni după apariția protocolului de fuziune dintre PNL și PDL. Cei care nu completaseră noua adeziune, dincolo de faptul că mulți nu știau de acest lucru, o puteau face pe loc, însă li s-ar fi refuzat acest lucru. Eliminarea celor 5.600 de persoane din baza de date pe motiv că nu au plătit cotizația este nestatutară, potrivit contestatarilor. Statutul prevede că, dacă nu ai plătit cotizația timp de șase luni, poți fi exclus din partid, dar prin decizie scrisă și comunicată. Or acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, deci ei sunt membri în continuare. În plus, din cauza blocării accesului la informații, nu se știe câți candidați sunt în prezent. Unele voci spun că ar fi de fapt cinci și nu trei. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine pentru actuala conducere, pentru că se disipă voturile, spun contestatarii.

Întrebat cum comentează acuzațiile, președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, a răspuns altceva și anume că metoda aplicată a făcut ca Doljul să nu aibă nici un fel de datorii și că știu foarte bine să gestioneze banii. „Să vă dea explicații cei care fac aceste acuzații“, a spus el, deși acuzatorii își spuseseră deja punctul de vedere. Nicolae Giugea a răspuns totuși la telefon. Mario Oprea a tăcut mâlc.Comenteaza acum

Alte stiri

19 aprilie 2018

Craiova: Incendiu la o casă de pe strada Eliza Opran

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puţin timp, la o casă situată pe strada Eliza Opran din Craiova. La faţa locului, intervine Detaşamentul 1 Pompieri Craiova cu două autospeciale. La sosirea acestora, incendiul era lichidat. Focul ar fi ...
19 aprilie 2018

Craiova: Manifestări dedicate Zilei Forțelor Terestre

Militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est organizează o serie de manifestări în garnizoana Craiova cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre din data de 23 aprilie 2018. Ziua Porților Deschise se va desfăşura, pe 23 aprilie, între orele ...

Sumarul ediției de vineri, 31 martie 2017

Actualitate

» Sute de hectare de teren, sub ape
» Laborator de mecatronică , inaugurat
» Republica Moldova: Percheziţii la sediul Guvernului, este vizat un înalt oficial din ministerul Economiei
» Bruxelles: Șase răniți și cinci arestări după ciocnirile din fața consulatului turc
» CNAS: Peste un milion de bolnavi vor beneficia de programele naționale de sănătate
» Colegiul Medicilor din România: 16 mustrări şi şapte avertismente, în 2016
» Anchetă a Avocatului Poporului în cazul abuzurilor de la Școala Specială nr. 4 din Capitală
» România trebuie să plătească în luna aprilie 39 milioane de euro către UE
» Craiova: Două societăţi amendate cu 7.000 de lei de Protecţia Consumatorului
» Jandarmii doljeni, amenzi de peste 400.000 de lei în 2016
» ANCAAR: Foarte puţini înţeleg ce înseamnă viaţa de zi cu zi a unei persoane cu autism
» Ministrul Turismului depune luni la Ministerul de Finanţe documentele pentru TVA de 9% pentru agenţiile de turism
» Mehedinţi: A condus fără permis şi s-a ales cu dosar penal
» Iohannis semnează luni decretele pentru numirea noilor miniștri
» Gorj: Sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu va fi înmormântat sâmbătă
» UPDATE – Gorj: Explozie de la o butelie, la Stăneşti
» Mehedinţi: Dosar penal pentru sustragerea unei biciclete
» Craiova: Poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenţie în şcoli
» Cluj: Copil de 8 ani, în stare critică la spital după ce a fost mușcat de patru câini
» Gorj: Pensionarii nu îşi mai petrec Paştele în staţiuni balneare
» Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la posibile acte de violență asupra copiilor din Centrul de Plasament Lugoj
» România ocupă primul loc în UE la cultura şi producţia de floarea soarelui
» Gorj: CEO îşi trimite angajaţii în concedii de odihnă
» Gorj: Nelu Pavel depune jurământul în Consiliul Judeţean
» Mehedinţi: 426 de posturi libere, la Bursa generală a locurilor de muncă de la Severin
» Simulare ONU la Craiova
» Gorj: Un bărbat a ajuns în arest după ce a furat o drujbă
» UPDATE / Trafic feroviar îngreunat în zona Chiajna, după ce au fost furate cablurile de semnalizare
» Dolj: Tânără de 18 ani, la volan fără permis de conducere
» Doljean de 18 ani, reţinut de poliţişti pentru furturi din autoturisme și din locuințe
» INFOTRAFIC: Burniţă şi vizibilitate sub 100 de metri pe DN 67C, zona Rânca
» 23 de percheziții în București, Argeș și Ilfov, într-un dosar de evaziune cu materiale plastice pentru construcții
» Podul Calafat – Vidin se va închide şi astăzi, între orele 10.00 – 12.00

Dolj

» Cinci pe loc pentru șefia PNL Craiova
» Craiova: Trei străzi rămân temporar fără gaze în data de 3 aprilie
» Dolj: Bărbat găsit mort într-o fântână, la Goiești
» Iată cum se “lucrează” la extinderea UPU Craiova

Gorj

» Gorj: O bătrână beneficiază de energie electrică, după 78 de ani de așteptare
» Gorj: Procentele simulării Bacalaureatului și Evaluării Naționale
» Gorj: O femeie a încercat să se sinucidă la locul de muncă
» Târgu Jiu: Continuă recrutările pentru fabrica de componente auto

Olt

» Au venit din Germania să rezolve problema maidanezilor: „Lucrurile cred că se vor schimba peste o generație“
» Olt: Primarul comunei Drăghiceni, plasat sub control judiciar
» Peste 6.000 elevi din Olt vor învăța cum să se spele pe dinți de la Dr. Măseluță și Supereroii dinților sănătoși

Mehedinţi

» Mehedinţi: 300 de elevi au participat la ,,Ziua Porților Deschise pentru copii” organizată de Jandarmerie

Vâlcea

» Vâlcea: Bărbat cercetat după ce a furat componente în valoare de 37.000 de lei
» Vâlcea: Şapte tineri cercetaţi pentru furt şi tăinuire

Sport

» Cătălin Popa împarte dreptatea la meciul CS Universitatea Craiova – CFR Cluj
» Pandurii dau semne de revenire
» Fotbal / „Satelitul” a câştigat la pas cu Atletic Bradu

Top