17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPădurea Strehareț din Slatina, pusă la pământ sub ochii autorităților

Pădurea Strehareț din Slatina, pusă la pământ sub ochii autorităților

La zece ani de când municipalitatea promitea o grădină zoologică nemaivăzută și un parc de agrement, în Pădurea Strehareț din Slatina mai regăsești doar ruinele vechilor obiective de alimentație publică, vagi urme ale grădinii zoologice și cioturi de copaci la tot pasul.
Cele aproximativ 300 de hectare de pădure de la marginea orașului Slatina au constituit dintotdeauna locul preferat de evadare pentru slătineni. Mulți, din nostalgie, din dragoste pentru natură se avântă și astăzi în plimbări, însă în fiecare zi sentimentul de neputință, de revoltă, de amărăciune se adâncește. „Îmi plânge sufletul, îmi face rău să văd toate lucrurile astea“, spune Aurel Roșu, din vara trecută consilier local al municipiului. La ultima ședință de consiliu le-a făcut colegilor săi cadou „de primăvară“, un set de fotografii în care a surprins dezastrul din pădure, cerând totodată executivului să intervină și să stopeze jaful. Activiștii de mediu au identificat aici un arbore secular cu o vechime de peste 400 de ani, un exemplar de gârniță, care figurează în lista oficială de monumente ale naturii a județului Olt.

„Se taie la ras“

Pădurea, veche de sute de ani, a rezistat eroic până acum, dar în prezent se taie copacii falnici, se abandonează vreascurile, iar hoții își văd nestingheriți de drum, ieșind prin fața polițiștilor sau prin Satu Nou. „Se taie la ras. Dacă nici asta nu e crimă, atunci nu știu care poate fi“, spune deznădăjduit Aurel Roșu, cel care a apelat și la sprijinul parlamentarilor pentru a limita dezastrul.
„Coșmarul a început de la Darius Vâlcov. S-a închis grădina zoologică, odată cu promisiunea că se reface, iar de atunci ruina continuă. Nu vreau să vorbesc de rău pe nimeni, iar lui Vâlcov trebuie să-i recunoaștem și părțile bune, însă ce s-a întâmplat și se întâmplă în continuare aici e un dezastru care atunci a început. Mă tem că ne vom trezi când nu vom mai avea ce să salvăm. Eu l-am invitat și pe deputatul Mihai Niță, a fost și a văzut. Nu cred în teoria asta cu nu avem fonduri, pentru că noi am aprobat cote de carburant și bani pentru Poliția Locală, iar polițiștii locali asta spun pentru că sunt prost organizați. Ce Dumnezeu, trebuie să te ia să te pună cu mâna să-ți faci treaba?!“, este revoltat slătineanul, care spune că nu poate observa pasiv ce se întâmplă.

„Avem acolo trei posturi de pază, dar nu pot să dau drumul pentru că n-avem buget“

Situația semnalată nu e o surpriză pentru oficialii Primăriei Slatina. „Am văzut și noi acele urme de vandalizare, dar deocamdată nu avem ce face mai mult. Polițiștii locali sunt acolo, directorul lor vă poate spune, s-au înființat și trei posturi de pază. A avut loc o licitație și există un contract-cadru cu firma care a câștigat licitația, conform unei proceduri care se afla în derulare când am venit noi, dar nu putem să-i trimitem pe oameni la post pentru că nu avem buget. De-abia în 23 martie aprobă consiliul județean bugetul, după care o vom face și noi, așa că, vă dați seama, durează. Ce am făcut până acum, și nu s-a mai făcut, este procedura pentru a întocmi cartea funciară, de la care pornim în orice demers“, a declarat viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu.
Grădina zoologică, în­fiin­țată în 1979, a rezistat și ea până în 2007, când a fost mai întâi trecută „în conservare“, ulterior animalele fiind cedate altor grădini zoologice din țară, iar construcțiile – dărâmate.
Astăzi cu greu mai poți spune ce și unde se găsea. Din puntea mobilă mai există un singur semn, la capătul scărilor care coboară din drumul principal, în rest totul e un haos. Copaci retezați, crengi peste tot. O adevărată Vale a Plângerii în locul parcului de agrement de 4,2 milioane de lei promis, care ar fi trebuit să se construiască în intervalul 2008 – 2012.
În 2014, an electoral, alte promisiuni au venit la rând. Parc tematic, tiroliene, pârtii de schi și săniuș, pistă enduro, grădină zoologică pe 4 hectare, locuri de picnic etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS