17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBrandurile oltenești s-au reunit la expoziția „Fabricat în Oltenia“

Brandurile oltenești s-au reunit la expoziția „Fabricat în Oltenia“

Expoziția „Fabricat în Oltenia“ are loc la Universitatea din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)
Expoziția „Fabricat în Oltenia“ are loc la Universitatea din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

38 de producători din regiunea Oltenia din diverse domenii de activitate își expun, timp de două zile (vineri și sâmbătă), produsele în holul Universității din Craiova, în cadrul expoziției „Fabricat în Oltenia“, eveniment organizat cu prilejul Săptămânii europene a IMM-urilor. Totodată, inventatorii din regiune își expun invențiile la Craiova.

Cartoful dulce produs la Dăbuleni și semințele de lubeniță autohtone, sucurile naturale de mere, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, noutățile în inginerie și automatizări industriale, cauciucurile produse în zonă, detalii despre mașinile fabricate la Craiova, trotinetele electrice ce se vor produce în oraș sunt numai câteva din zecile de produse expuse în cadrul expoziției „Fabricat în Oltenia“. Zeci de producători din Oltenia, provenind din mai multe domenii de activitate, s-au reunit, vineri și sâmbătă, în holul Universității din Craiova, în cadrul unui eveniment expozițional organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Participanții la expoziția „Fabricat în Oltenia“ au venit la eveniment cu scopul de a arăta publicului larg ce produse se fabrică în regiune și de a interacționa cu potențiali parteneri de afaceri, dar și cu potențiali consumatori.

Cum este să fii producător în Oltenia

La Dăbuleni se produce cartoful dulce, care a pătruns și pe piața din Oltenia (Foto: Bogdan Grosu)
La Dăbuleni se produce cartoful dulce, care a pătruns și pe piața din Oltenia (Foto: Bogdan Grosu)

Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisip din Dăbuleni expune la Craiova mai multe produse. Inedit este faptul că se produce în Dolj cartoful dulce, cu care Centrul din Dăbuleni a încercat să pătrundă pe piața supermarketurilor. „Participăm astăzi la expoziție cu cartoful dulce, care este o noutate în cultură pentru România, cu arahide, fasoliți și cu semințe de pepeni verzi, care sunt emblema Dăbuleniului. Cartoful dulce începe să prindă la publicul din Oltenia, dar mai greu, pentru că în supermarketuri prețul este destul de ridicat, iar lumea încă nu cunoaște beneficiile lui. Anul trecut, am comercializat și printr-un supermarket, dar acum vin și cumpără de la noi“, a spus Ioan Pintilie, cercetător-științific, care se ocupă de ameliorarea culturilor, la Centrul de la Dăbuleni. Cât despre soiurile de pepeni verzi sau lubeniță, cum spun oltenii, există două soiuri create la Stațiunea din Dăbuleni – „Dulce de Dăbuleni“ și „Oltenia“ – , care încă se mai folosesc de către cei care cultivă lubenițe, deși cei mai mulți producători de pepeni din localitate folosesc semințe din soiuri hibride sau importate din alte țări, care dau producții mari și sunt timpurii.
Casa Ethos prezintă la expoziție sucurile naturale de mere din producția proprie. „Am venit să le prezint craiovenilor produsul nostru – suc natural de mere -, pe care îl producem în satul Ungureni, din mere cultivate în propria noastră livadă. Avem o livadă de opt hectare de mere. Să fii producător local este un lucru foarte frumos. Ne dăm seama că producând ceva pentru comunitatea din care faci parte aduci o plusvaloare regiunii în care viețuiești. Să produci este benefic atât pentru locuitorii care beneficiază de produsul nostru, cât și pentru oamenii care își găsesc un loc de muncă aici în regiune, și care pot să facă ceva cu mâinile lor și nu să intermedieze sau să speculeze câștigând ceva din munca altora“, a spus Mioara Stăuceanu, reprezentant Casa Ethos din Craiova.
Cei de la Stațiunea de Pomicultură de la Vâlcea sunt prezenți la expoziția „Fabricat în Oltenia“ cu mere, nuci și alune de pământ produse pe terenurile stațiunii. „Am venit să arătăm activitatea Stațiunii de la Vâlcea, în fermele de producție. Este foarte greu să fii producător de produse românești, pentru că nu mai este finanțare deloc, pentru că nu mai este interesat statul, deși în fiecare an promite marea cu sarea, dar ne-am descurcat, pentru că am avut și sprijinul Universității și am avut și proiecte internaționale și interne, am avut și posibilitatea să valorificăm o parte din rezultatele cercetării“, a spus profesorul Ion Botu, de la Vâlcea.

Trotinetele electrice se vor produce și în Craiova, de anul viitor (Foto: Bogdan Grosu)
Trotinetele electrice se vor produce și în Craiova, de anul viitor (Foto: Bogdan Grosu)

Sunt prezenți cu un stand și reprezentanții Nextrom, firmă din Craiova care va fabrica aici, de la începutul anului viitor, trotinetele electrice E-Twow, care pot avea o autonomie a acumulatorului de până la 30-40 de kilometri. La ora actuală, firma are o unitate de producție în China. Trotinetele electrice sunt livrate la export.
Mai expun la Craiova firme din domenii precum construcții civile și industriale, mașini și echipamente agricole, tâmplărie termopan, vinificație, mezeluri, mobilier etc.

Inventatori din Oltenia, reuniți la Craiova

În fața Sălii Albastre din cadrul Universității, mai mulți inventatori din Oltenia expun detalii despre invențiile lor brevetate sau în curs de brevetare. „Participăm la expoziție pentru a arăta și acasă două brevete de invenție deja medaliate. Unul a obținut medalie de aur la Salonul de Invenții de la Geneva, de anul acesta, iar cel de-al doilea este un sistem complex pentru achiziția simultană de mărimi de natură electrică. Primul constă în sistem de achiziție de mărimi electrice pe opt canale, pentru a putea face o analiză post-fenomen și pentru a putea da o diagnoză pentru un sistem energetic complex, cum este, de exemplu, generatorul de la Turceni. Proiectele noastre sunt deja implementate în cadrul unor proiecte de cercetare. Cel complex este deja funcțional la Turceni și, la ora actuală, pot spune că vom propune o soluție pentru filtrarea energiei electrice de acolo“, a explicat Nicolae Marian Ștefan, coinventator și asistent universitar în cadrul Facultății de Inginerie Electrică. El a mai spus că, inițial, cele două invenții au fost testate pe standul de la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova și pe un sistem de tracțiune de tramvai de la RAT Craiova. Ulterior, sistemele au fost îmbunătățite și acum sunt operabile și aplicate la Turceni, la un grup al Complexului Energetic Oltenia.
Un craiovean se poate lăuda cu o grupare de invenții în domeniul ecologiei. Din păcate, invențiile de acest gen nu se utilizează în agricultura din România. „Am invenție de instalație pentru energizarea apei și mai am o invenție de stimulare a creșterii plantelor cu efect piramidal -, invenție medaliată cu aur la nivel internațional, iar la Bruxelles cu bronz. Deși a fost medaliată, această invenție nu se aplică în țară, că noi nu avem voie să producem legume ecologice, pentru că trebuie să importăm legume de la alții. Cei care au fost interesați să preia această invenție au fost mari cultivatori în sere, dar apoi au spus că dacă ei folosesc așa ceva vor intra în faliment, pentru că fac parte dintr-o asociație internațională a legumicultorilor și nu avem voie să vindem decât ce legume ne spun ei“, a declarat Dan Marcel, inventator din Craiova. Cea de-a doua invenție a sa este o instalație de purificare a apei, care este în curs de brevetare.

Inventatori din Vâlcea, premiați cu aur la Bruxelles

inventii expuse

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a explicat că expozițiile au fost organizate în cadrul Săptămânii europene a IMM-urilor. „Organizăm două expoziții. Una este dedicată producătorilor din Oltenia. Sunt 38 de firme care expun. La etaj veți găsi expoziția inventatorilor, inclusiv invențiile care, săptămâna trecută, au fost premiate la Bruxelles, la unul din primele două târguri mondiale de inventică. Medalia de aur la acel târg de inventică a fost câștigată de Institutul de Proiectări pentru Criogenie de la Râmnicu Vâlcea. La Bruxelles, invențiile sunt jurizate de un juriu internațional specializat. Sunt specialiști din întreaga Europă, oameni cu vechi state în sfera inventicii“, a explicat Gabriel Vlăduț, președintele CCI Dolj. Medalia de aur obținută de vâlceni a fost dublată de două premii oferite de două state europene, respectiv Polonia și Croația, a mai spus Vlăduț. Invenția se numește „Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenușă și adsorbantul carbonic astfel obținut“ și a fost obținută de ICSI Râmnicu Vâlcea, prin autorii acestei invenții, Elena David și Ioan Ștefănescu.
Tot vineri au avut loc și alte evenimente: „Business To Business“ (De la afacere la afacere) și „Business To Customer“ (De la afacere la consumator), respectiv workshop-uri prin care s-au detaliat sursele de finanțare pentru firmele care inovează și pentru cele care creează parteneriate, în cadrul unui eveniment generic denumit „Oltenia – pol de concepție și fabricare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS