12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUite cine vrea să ajungă parlamentar de Dolj!

Uite cine vrea să ajungă parlamentar de Dolj!

În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)
În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)

Partidele politice au aruncat în luptă zeci de candidați pentru cele 14 locuri de parlamentari din Dolj, iar lupta se anunță aprigă. Locuri eligibile au prins „greii“ din anturajul președinților de filiale sau cei care au fost impuși de la centru. Pe liste se găsesc personaje urmărite penal sau declarate incompatibile de către Agenția Națională pentru Integritate (ANI), angajați în administrație sau actuali parlamentari care doresc să-și păstreze privilegiile. GdS a analizat declarațiile de avere și trecutul a zeci de candidați și vă oferă o imagine de ansamblu a ofertei politice pentru alegerile din 11 decembrie.

Cele cinci partide care au șansa să câștige locuri în parlament de pe listele din Dolj sunt PSD, PNL, ALDE, PMP și USR. Dintre acestea, PSD se evidențiază prin numirea pe liste a unor persoane urmărite penal sau care au intrat în vizorul ANI.

Cap de listă la Camera Deputaților este primarul în exercițiu al Craiovei și vicepreședinte al partidului la nivel național, Lia Olguța Vasilescu, urmărită penal de DNA pentru luare de mită și spălare de bani în celebrul dosar „Fațada“, care include și fapte comise în campania electorală din 2012. Trimisă în judecată de procurorii anticorupție, Vasilescu a reușit până acum să amâne începerea procesului și să obțină victorii de etapă, dar șirul lor s-a întrerupt săptămâna trecută, când magistrații Curții de Apel București au retrimis dosarul la Tribunalul București. Pentru Vasilescu, fost senator în mandatul 2008 – 2012, fotoliul de deputat poate reprezenta scutul împotriva altor posibile dosare instrumentate de procurori. Primarul a declarat că va pleca la București doar dacă i se va oferi o funcție din care, spune el, va putea ajuta Craiova mai mult, sugerând o poziție de ministru sau una mai înaltă. În momentul de față nu este clar dacă Vasilescu se va duce în parlament sau va rămâne primar al orașului. Declarația sa de avere nu diferă cu mult de cea de acum câteva luni. Nu are terenuri, nu are casă, nu are apartament, ci doar bijuterii și bani în conturi. În ultimele luni, Vasilescu a scos din conturi jumătate din cei 300.000 de lei declarați.

Locul doi pe lista PSD pentru deputați este deținut de actualul deputat Ion Călin, declarat în conflict de interese de către ANI. Agenția a descoperit că Ion Călin și-a angajat fiica în funcția de consilier la propriul birou parlamentar, în perioada 2009-2011, pe care a plătit-o cu 73.000 de lei. Deputatul a contestat raportul abia în luna octombrie a acestui an și poate să fie dat afară din parlament dacă ANI va avea câștig de cauză definitiv. În declarația de avere, Călin figurează cu circa 5.000 mp de teren moștenit în comuna Mischii, un apartament în Craiova din 1990, de 64 mp, o Skoda Superb cumpărată în 2016, 44.000 de lei în conturi bancare, 60.000 de lei venituri ca deputat și acționar la Electroputere SA și la Foraj Sonde.

Pe locul trei la deputați este Alina Tănăsescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj pentru al doilea mandat, o prezență discretă în activitatea instituției. Tănăsescu nu are terenuri, case sau apartamente, dar a vândut un teren la Cârcea în februarie 2016 către Mateescu Mihaela, cu 12.500 de lei. Are datorii la bănci de 95.000 de lei, scadente în 2018, și este lector universitar la Universitatea „Spiru Haret“, de unde a câștigat, în 2015, 17.571 de lei. De asemenea, Tănăsescu a câștigat 50.000 de lei ca vice la CJ Dolj și a primit o sultă de 15.000 de lei de la Marcel Tănăsescu.

Pe locul patru a apărut o figură nouă în peisajul politic, Alexandra Presură, președinta Organizației de Tineret PSD Dolj. Presură nu a declarat nici un bun, a lucrat la Biblioteca „Aman“, iar mai nou a fost numită directorul Zonei Metropolitane Craiova, în locul lui Cosmin Vasile, numit vicepreședinte al CJ Dolj.

Locul cinci este ocupat de Florin Stancu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul ABA Jiu. Stancu a fost consilier județean PNL până când a profitat de celebra ordonanță a traseiștilor inițiată de Liviu Dragnea, președintele PSD, prin care aleșii locali au putut pleca de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul. Stancu și alți doi consilieri județeni au migrat la PSD. Ca avere, candidatul nu stă rău. Are 400 de metri pătrați de teren intravilan în Craiova, două apartamente și o casă moștenită în Craiova, un autoturism Skoda Octavia, depozite bancare de 43.000 de euro și 23.000 de lei, a obținut 14.000 de lei din închirierea unui apartament, iar ca director a avut venituri de 49.000 de lei în 2015.

Pe locul șase, PSD a plasat-o pe Eliza Peța, fiica liderului de sindicat de la Avioane Craiova. Eliza Peța a fost șef de cabinet al Liei Olguța Vasilescu în mandatul de senator 2008-2012, apoi a venit la primărie, unde a îndeplinit sarcini de consilier-secretar. Fidelitatea i-a fost răsplătită prin numirea în fruntea SC Salubritate Craiova SRL, firmă care asigură curățenia în oraș. Declarația sa de avere este aproape goală. Peța a obținut venituri din funcția de administrator al Salubrității de 45.000 de lei în anul 2015.

Locul șapte îi aparține primarului din comuna Ișalnița, Ovidiu Flori. Inițial, el figura pe locul opt, sub primarul din Cârcea, Valerică Pupăză, dar partidul a făcut rocada. Flori a fost declarat incompatibil de către ANI. Agenția a descoperit că, ani la rând, el a deținut simultan funcția de administrator al unei firme a primăriei și pe cea de viceprimar al comunei. Societatea despre care vorbesc inspectorii ANI are ca obiect de activitate difuzarea programelor de televiziune și a fost înființată în octombrie 2009 de Consiliul Local Ișalnița. Flori a contestat raportul ANI, dar a pierdut la Curtea de Apel Craiova. Primarul a mers mai departe la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde dosarul nu a primit încă termen, deși au trecut aproape zece luni. Dacă va pierde și aici, Flori va rămâne fără mandatul de deputat, în cazul în care PSD obține șapte fotolii. Locul său este considerat eligibil cu condiția ca Olguța Vasilescu să aleagă să rămână primar. Flori este considerat omul din spatele barurilor Trend din Craiova, deși ele nu apar în declarația de avere sau de interese. Averea sa constă în patru terenuri, moștenite în 2015, de peste 7.000 mp, în Ișalnița, și 1.200 de mp cumpărați în Ișalnița în 2007. Flori a moștenit și un imobil locuință de 700 mp și are un credit de 60.000 (lei sau euro, nu scrie – n.r.), scadent în 2018.

Ultimele trei locuri pe lista PSD pentru deputați sunt ocupate, în ordine, de primarul din Cârcea, Valerică Pupăză, consilierul județean Mihai Neațu și consilierul județean Marin Marian Viorel. Pupăză deține aproape 80 de hectare de teren în comunele Coșoveni și Cârcea, cumpărate în perioda 1996-2014, două case în Cârcea, una construită în 2002 și una cumpărată în 2012, are 33.000 de lei în pensii și asigurări de viață, a câștigat 32.000 de lei din indemnizația de primar, iar soția sa a primit dividende de 150.000 de lei de la firma Vamagro, unde este acționar. După ce a ocupat temporar funcția de director al Termo Craiova, furnizorul de căldură și apă caldă, Mihai Neațu a fost răsplătit cu un post bine plătit, la Transelectrica, unde este director. Neațu deține un teren intravilan în comuna Cârcea, de 1.018 mp, cumpărat în 2014, un apartament în Craiova, din 2006, de 98 mp, și ceasuri și bijuterii de 8.500 de euro. Neațu are datorii la bănci de 72.000 de euro și 55.000 de lei, dar are cu ce le plăti. Ca director al sucursalei Transelectrica, Neațu câștigă circa 10.000 de lei pe lună. El este și acționar la firma Sintetic Arena, iar înainte de a primi funcții publice a lucrat ca și consultant de vânzări la Orange. Marin Marian Viorel nu duce nici el grija zilei de mâine. Deține 18 hectare de teren agricol, cumpărat în perioada 2007-2012, două autoturisme, în 2015 și 2016 a vândut șapte terenuri pe sume pornind de la 3.000 de lei până la 12.000 de lei, și este acționar cu 50% din capitalul Land Kapital. Împreună cu soția a obținut 50.000 de lei din vânzarea terenurilor.

În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)
În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)

Manda aleargă spre Senat

Lista PSD la Senat este deschisă de actualul deputat, Claudiu Manda, președintele organizației județene. Manda a devenit cunoscut la nivel național după ce președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să accepte nominalizarea sa ca ministru al bugetului de către Victor Ponta, deoarece nu avea suficiente cunoștințe în domeniu. Băsescu a explicat atunci că nu este suficient să tai bilete la Casa Studenților, unde Manda a fost director, pentru a fi ministru. În ultima vreme, Manda s-a aplecat asupra sportului, iar pe pagina sa de Facebook prezenta diferite competiții de atletism la care participa, la categoria 40 de ani. Manda deține circa 3.000 de metri pătrați de teren intravilan în comuna Vârvoru de Jos, în Calafat și Malu Mare, și casele aferente, iar ca deputat a câștigat 79.000 de lei în 2015. Manda este acționar la două firme: Bogti Food și Imoband Oltenia. La prima este asociat împreună cu deputatul Cosmin Enea, provenit din PNL, iar obiectul de activitate este comerțul cu alimente, băuturi și tutun și are sediul pe strada Împăratul Traian, nr. 115. Adresa este importantă, deoarece ea figurează într-un raport al Curții de Conturi care spunea că pentru respectiva casă, fără să aibă legătură cu vreunul dintre cei doi acționari, se obținuseră despăgubiri ilegale pe legea retrocedărilor. În cealaltă firmă, Imoband, Manda este asociat cu băiatul primarului din Vârvoru de Jos, iar obiectul de activitate este închirierea și subînchirierea imobilelor proprii. De fapt, Manda a împrumutat firma cu circa 200.000 de lei.

Ultimul loc considerat eligibil la Senat este ocupat de Radu Preda, urmărit penal, alături de Olguța Vasilescu în dosarul Fațada, pentru complicitate la luare de mită. Preda a fost numit în fruntea mai multor regii din subordinea primăriei, apoi a ajuns administrator public. Preda deține patru terenuri de circa 8.000 de mp, o casă de 140 mp și una de 163 mp cumpărată în 2014 și are datorii de 10.000 de euro. Preda a vândut un teren cu 20.000 de euro către Cavi Rent Corporation, iar veniturile oficiale principale provin de la primărie, 41.000 de lei. Preda a încasat 11.000 de lei și ca membru în CA la Avioane Craiova.

Ultimele două locuri considerate neeligibile sunt ocupate de actualul inspector șef școlar Lavinia Craioveanu, și de vicele CJ Dolj, Cosmin Vasile. Pe lângă veniturile de la inspectorat, Craioveanu a câștigat bani și din activități agricole ca administrator la Întreprinderea Individuală Craioveanu Elena Lavinia, iar în ultima declarație au apărut mai multe conturi pe care nu le declarase în iunie atunci când a candidat la consiliul județean. În rest nu are casă, apartament sau terenuri. Cosmin Vasile are și teren, și casă. În 2013 a cumpărat un teren intravilan de 540 mp în Malu Mare pe care a construit o casă de 200 mp, ca director al Zonei Metropolitane a câștigat 48.000 de lei în 2015, ca expert în achiziții într-un proiect pentru egalitatea de șanse implementat de instituția pe care o conducea a obținut încă 27.600 de lei, iar ca manager de proiect încă 18.000 de lei.

Un fost prefect și un senator de carieră, lăncile PNL

Listele PNL pentru parlament sunt populate cu figuri care au avut tangență cu viața politică. La deputați, primul este actualul președinte al PNL Dolj, Nicolae Giugea, profesor universitar, fost prefect de Dolj. Giugea deține 3,6 ha de teren agricol din 2008 la Mischii, 0,6 ha intravilan din 2011 la Mischii, 0,7 ha intravilan din 2013 la Mischii, un apartament în Craiova din 2000, o casă la Mischii de 273 mp din 2012, un autoturism din 2006. Ca profesor universitar, Giugea a câștigat 54.000 de lei. În declarația sa figurează patru împrumuturi obținute de la persoane fizice, în total 45.000 de euro și 120.000 de lei. Giugea este acționar unic la firma Creativ Idea.

Al doilea loc eligibil este ocupat de actualul deputat Ionuț Stroe. Nu are casă, teren sau apartament, dar are două autoturisme, mai multe conturi în care se găsesc circa 30.000 de lei. Stroe are datorii la bănci de aproximativ 60.000 de euro pe care le poate rambursa fără probleme din cei circa 100.000 de lei pe an cât câștigă din salarii împreună cu soția.

Următoarele locuri sunt ocupate de Veta Păsculescu, fost director ANIF, în prezent consilier județean, Daniel Drâgnei, consilier județean, fost director la Direcția Silvică, Marian Irinei, consilier județean, Eugen Călinoiu, fost director al Direcției Finanțelor Publice Dolj și al Direcției de Taxe și Impozite din Primăria Craiova, Alexandru Gâdăr, fost inspector școlar, Elena Costea, fost prefect al județului Dolj și prima femeie cu funcție publică din Dolj care i s-a opus Olguței Vasilescu, apoi a fost schimbată din funcție. Pe locul nouă este consilierul local Flavius Sirop, fost director al Salubrității pe vremea lui Antonie Solomon, iar ultimul pe listă este Laurențiu Bobeică, fost vicepreședinte la Tineretul Liberal.

Lista de la Senat este deschisă de actualul senator, Mario Ovidiu Oprea, parlamentar de carieră. În declarația sa de avere figurează o moștenire de 7.000 mp în Dolj, un apartament și o casă moștenită în Craiova, o Dacie Sandero din 2013, un teren vândut cu 244.000 de lei către familia Cilibiu, credite de circa 90.000 de lei și venituri de aproximativ 250.000 de lei împreună cu soția care este medic.

Al doilea loc posibil eligibil este ocupat de Cosmin Călin, care i-a luat locul senatorului Mărinică Dincă, retras de pe listă după discuții aprinse în partid. Călin este consilier județean, fost director la ABA Jiu. El deține câteva sute de metri pătrați de teren la Malu Mare, un apartament în Craiova, două autoturisme. În prezent, este jurist la ABA Jiu.

Ultimele două locuri la Senat au revenit lui Dorin Mărgărit, fost director al Casei Studenților, și Adrianei Ungureanu, patroana cofetăriei Vivien. Mărgărit deține un apartament și un spațiu comercial, două autoturisme, bijuterii, aur și ceasuri de 10.000 euro și 68.000 de lei la bănci. Mărgărit nu figurează cu venituri din salarii. Adriana Ungureanu deține în coproprietate patru terenuri de circa 1.300 mp, un apartament și un spațiu comercial, două autoturisme, bijuterii de 5.500 de euro, patru conturi bancare de circa 240.000 de lei, are un credit de 9.000 de euro și este directorul și acționarul firmei Vivien SRL.

În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)
În urma alegerilor din 2012 în care votul a fost uninominal numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. Anul acesta votul se dă pe liste de candidaţi. (Foto: arhiva GdS)

Oamenii lui Băsescu, averi impresionante

Celelalte formațiuni care vor să trimită parlamentari din Dolj, cu excepția USR, au în fruntea listei oameni potenți financiar. De exemplu, PMP, partidul lui  Traian Băsescu, l-a transferat pe baronul Ion Toma, fost senator de Olt, apoi de Ialomița, patron al firmei Scadt. Propus primul la Senat din Dolj, Toma a trecut de la PSD la UNPR, iar prin fuziune a fost absorbit de PMP. Toma are o avere impresionantă. Senatorul deține două terenuri intravilan în Slatina de 3.300 mp, o casă de 287 mp în Slatina, un apartament, spații comerciale de 363 mp, 144.000 de euro în conturi. De la Scadt, Toma a primit dividende de 164.000 de lei. Firma a avut și are în derulare numeroase contracte cu instituții ale statului. În Craiova este cunoscută, deoarece ea construiește interminabila catedrală Sf. Ioan din cartierul Craiovița Nouă, pentru care atât consiliul local, cât și consiliul județean alocă anual peste o sută de mii de euro.

Următorii pe lista pentru Senat sunt Mihail Cristian Negulescu – conferențiar universitar, Costică Ciurlin – preşedinte CAR și Felicia Dumitru – profesor.

Bogat este și deschizătorul listei de la Camera Deputaților, fostul șef BCCOA, Gheorghe Bică. Potrivit declarației de avere, Bică deține două terenuri intravilane, două case în Craiova, de 234, respectiv 382 mp, un apartament la Calafat, două autoturisme și multe conturi în care s-au strâns 2,7 milioane de lei și circa 50.000 de euro. După ce s-a pensionat, Bică câștigă circa 25.000 de lei pe lună ca profesor universitar la „Spiru Haret“, iar soția sa circa 21.000 de lei pe lună, din aceeași sursă. Bică are o pensie de 12.000 de lei pe lună.

Următorii pe listă sunt Ion Groza – patronul Grony – om de afaceri, fost membru PNL şi subprefect de Dolj, Mihaela Niculeţ – manager financiar, Arthur Andriţoi – fost jurnalist și angajat la Primăria Craiova, Sofi-Sabin Marinescu – director SISE Electrica Oltenia, Gheorghe Preotu – fost consilier judeţean PDL, și Sorin Stănciulescu – avocat.

Florea Voinea și Cupă deschid listele ALDE

Și ALDE a transferat un deputat. După îndepărtarea cu scandal a profesorului Mircea Năstase, în fruntea ALDE Dolj a venit deputatul de Gorj, Ion Cupă. El deschide lista și pentru următorul mandat în parlament. Potrivit declarației de avere, Cupă deține teren de circa 1.400 mp în Drobeta Turnu Severin, 2.500 mp în Târgu Jiu, o casă de locuit în Drobeta – 473 mp și un Mercedes. Ca deputat, Cupă a câștigat 58.000 de lei, are datorii de 75.000 de euro și 16.000 de lei în conturi.

Pe locul întâi la Senat este senatorul Florea Voinea, plecat recent din PSD după ce nu a mai prins un loc eligibil. Voinea este cunoscut pentru susținerea pe care acordat-o firmelor conduse de controversatul Constantin Dâlgoci condamnat pentru evaziune fiscală. Senatorul este și el un om înstărit. Deține 1.300 mp la Mogoșoaia, Ilfov teren intravilan, o casă de 514 mp în Mogoșoaia și un apartament de 157 mp în București, diverse bijuterii din aur de 30.000 de euro, 40.000 de lei în conturi și asigurări de viață de circa 60.000 de lei. Florea Voinea a împrumutat de la o persoană fizică 880.000 de euro în 2008, iar în 2015 a câștigat 60.000 de lei ca senator și 109.000 lei ca angajat la Romaqua. Voinea este membru și vicepreședinte în mai multe organizații, cum ar fi Casa Româno -Chineză și Camera de Comerț și Industrie România China.

Candidat USR Dolj, absolvent de MIT

Pe listele USR Dolj figurează nume necunoscute publicului, persoane tinere, fără experiență politică și fără averi. De exemplu, la Camera Deputaților, pe locul întâi este Prâsnel Claudiu Adrian, absolvent de MIT (Massachusetts Institute of Technology). Nu are casă, teren, mașină, iar veniturile sale și ale soției nu depășesc 2.100 de lei pe lună. „Am 33 de ani și nu sunt corupt“, se prezintă el pe Facebook. Apoi lansează un îndemn către alegători. „Refuzați un PSD majoritar în Dolj și blatul PSD – PNL din ultimii ani. Veniți la vot“, mai scrie el.

La Senat, locul întâi este ocuapt de Cosmin Stăicuț, ofițer de credite la bancă. Soția sa este medic, iar împreună au un apartament cumpărat prin credit, o mașină, un teren de 1.400 mp în Dolj și datorii de 36.000 de euro. Celelalte persoane care completează listele sunt tinere, angajate în sectorul privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS