10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAfacere ilegală cu lemne cu prejudiciu de milioane de euro

Afacere ilegală cu lemne cu prejudiciu de milioane de euro

Afaceriştii au prosperat din tranzacţiile cu masă lemnoasă
Afaceriştii au prosperat din tranzacţiile cu masă lemnoasă

O grupare specializa­tă în tranzacţii ilegale cu masă lemnoasă, derulate inclusiv cu firme din Gorj, a fost destructurată de DIICOT. Astfel, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Piteşti, Craiova, București, Alba, Sibiu, Gorj, Maramureș, Teleorman și Hunedoara, precum şi poliţişti de la Porturi maritime au efectuat un număr de 72 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

15 percheziţii în Gorj

Principalul suspect este un afacerist din Vâlcea, localitatea Păușești-Otăsău. Mai multe persoane din Gorj, care administrează firme ce se ocupă cu furnizarea materialului lemnos, au fost conduse ieri la audieri, la Pitești. În total, 15 percheziții au fost efectuate în județul Gorj. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011, suspectul Virgil Covercă, administrator al unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect, precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate. S-a reţinut că, în perioada 2014-2016, suspectul Virgil Covercă a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, primirea, prelucrarea și valorificarea acestuia, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale“, conform unui comunicat al DIICOT.

Administratorul coordona afacerea

Potrivit anchetatorilor, activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul firmei. „În cazul tăierilor ilegale, suspectul Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal). Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe. Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din patru societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional. De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de TVA. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate documente contabile, cinci laptopuri, șase HDD-uri, suma de 362.335 de lei, 100 de bijuterii din aur, cinci ceasuri din aur şi suma de 7.600 de euro. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane“, potrivit procurorilor DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS