6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătălia directorilor de școli: opt candidați pe loc

Bătălia directorilor de școli: opt candidați pe loc

În Dolj sunt 457 de candidaturi pentru cele 194 de funcții de director și 73 de posturi de director adjunct
În Dolj sunt 457 de candidaturi pentru cele 194 de funcții de director și 73 de posturi de director adjunct

S-a finalizat perioada de înscrieri pentru concursul național de ocupare a posturilor de director și director adjunct din instituțiile de învățământ preuniversitar. În Dolj, cel mai mare număr de candidați este înregistrat la Școala Gimnazială „Elena Farago“ din cartierul Craiovița Nouă, fiind opt cadre didactice care au solicitat funcția de director și tot opt candidaturi pentru postul de adjunct. De asemenea, mulți candidați pe loc sunt și la colegii, în special pentru funcțiile de director. În ceea ce privește grădinițele, sunt zece unități unde concurența este de doi candidați pe loc.

În Dolj, sunt 194 de funcții de director și 73 de posturi de director adjunct în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, categorie în care sunt incluse și centrele de asistență pedagogică, unitățile de învățământ special, centrele școlare pentru educație incluzivă, centrele de excelență, cluburile și palatele copiilor. Pentru aceste funcții s-au înregistrat 457 de candidaturi, din cei 879 de dascăli din județul Dolj care fac parte din corpul de experți și aveau dreptul să se înscrie la concurs. „Sunt 321 de candidaturi pentru funcțiile de director și 136 de candidaturi pentru director adjunct“, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector școlar general. Cea mai mare concurență este înregistrată la Școala Gimnazială „Elena Farago“, unde sunt câte opt candidați pentru director și director adjunct și la Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, unde sunt câte cinci candidați pentru posturile de conducere.
Concurență mare este și la colegiile craiovene. La Colegiul Național „Carol I“, CN „Elena Cuza“, CN „Gheorghe Chițu“ și CN „Frații Buzești“ sunt câte cinci candidați pentru postul de director, iar la CN „Ștefan Velovan“ și Colegiul „Ștefan Odobleja“ câte patru. Concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere se va organiza și la Liceul „Voltaire“, unde sunt trei candidați pentru director și alți trei candidați pentru director adjunct, precum și la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“, unde este scoasă la concurs doar funcția de director adjunct, pentru care este un singur candidat. De asemenea, la instituții precum Clubul Sportiv Școlar și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj s-au înscris câte trei candidați pentru a prelua conducerea.
În ceea ce privește funcțiile de director adjunct, cea mai mare concurență este la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ – șapte candidați, urmat de Colegiul Național „Ștefan Velovan“, unde s-au înregistrat șase candidaturi pe două locuri. Cei mai puțini candidați la directori adjuncți sunt la Colegiul Național „Frații Buzești“ – două posturi și tot atâtea opțiuni. Unele cadre didactice și-a depus candidatura pentru funcția de director în mai multe unități de învățământ sau au optat atât pentru funcția de director, cât și pentru cea de director adjunct.

Doi candidați pe loc la grădinițe

La concursul pentru manageri în cadrul grădinițelor, concurența maximă este de doi candidați pe loc, fiind înregistrată la zece unități de învățământ din Craiova, și anume grădinițele: „Castelul fermecat“, „Curcubeul copilăriei“, „Dumbrava minunată“, „Elena Farago“, „Ion Creangă“, „Paradisul copiilor“, „Pinocchio“, „Piticot“, „Sfânta Lucia“ și „Tudor Vladimirescu“. La celelalte unități de învățământ preșcolar din Craiova și județ este locul și candidatul.
Potrivit metodologiei de concurs, dosarele candidaților, depuse pe platforma Ministerului Educației, vor fi validate de o echipă a Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Lista finală a cadrelor didactice care vor participa la concurs se va publica pe 7 octombrie. Pe 12 octombrie se va derula evaluarea scrisă a candidaților, care va fi de tip test-grilă cu subiecte unice, elaborate de Ministerul Educației Naționale. Centrul de examen va fi la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Cei care vor obține minimum 35 de puncte pe acest test pot participa la probele de evaluarea a CV-ului și apoi la interviu, în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Vor fi declarați admiși cei care acumulează minimum 105 puncte. În cazul cadrelor didactice care au optat pentru mai multe instituții și au promovat concursul la toate, acestea trebuie să decidă în 48 de ore pentru ce unitate vor opta.
De asemenea, directorii în funcții care nu se înscriu la concurs sau nu promovează concursul nu mai au dreptul să mai fie numiți prin detașare în fruntea instituției de învățământ. Aceștia revin la posturile de profesor titular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS