De ce nu vin investitorii în Bănie

Autori


Pe lângă nevoia unei infrastructuri de transport adecvate, investitorii cer parcuri industriale, cu facilități de relocare. Între timp, firmele locale se plâng de lipsa pieței de desfacere, de birocrație, de surse de finanțare, de infrastructură, dar și de faptul că nu găsesc în multe domenii forță de muncă adecvată. Mai grav este că unii oameni nu sunt dispuși să muncească şi se mulțumesc cu ajutoarele sociale primite de la stat.

Investitorii străini, și nu numai, ocolesc Craiova și Doljul, în timp ce alte zone din țară atrag ca un magnet fabricile cu capital străin, unde se creează multe locuri de muncă. Dacă în județul Olt s-au deschis în ultimii ani mai multe fabrici în domenii diverse de activitate, săptămâna trecută a fost rândul județului Vâlcea să atragă un investitor, respectiv o fabrică din domeniul automotive, unde au fost angajați circa 1.200 de oameni. De ce nu vin astfel de firme în Craiova, în Dolj, unde există mai mulți furnizori de componente din industria auto? Invitat la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a precizat că s-a ales Vâlcea și nu Doljul pentru o astfel de investiție „pentru că, pe de o parte, infrastructura de comunicații, în principal cea de transport, este mai propice către Vâlcea. Și în Vâlcea sunt probleme cu infrastructura de transport, dar sunt așteptări că se va rezolva mai repede transportul de acolo către regiuni care au deja autostrăzi decât o poveste veche, dureroasă, în care rezultatul este zero: inexistența unei autostrăzi care să lege Craiova de restul regiunilor“. Șeful CCI Dolj a punctat că pentru a veni investitorii în Craiova nu este nevoie doar de autostrada Craiova-Pitești, ci și de multe alte aspecte care ar trebui îmbunătățite pentru a-i atrage pe aceștia: de la forța de muncă bine pregătită și pliată pe necesitățile de dezvoltare ale firmelor locale și ale societăților care își arată interesul pentru această zonă și până la existența unor locuri unde să își dezvolte afacerile astfel de firme care vin (parcuri industriale, și nu numai). Gabriel Vlăduț a explicat că investitorii doresc să vină într-un loc în care există deja utilități (energie electrică, apă, canal, conexiune la internet). În zonele dezvoltate ale țării există multe parcuri industriale care atrag firme care se dezvoltă în acele zone și creează locuri de muncă pentru locuitorii respectivelor regiuni. Reprezentantul Camerei de Comerț e explicat că în zona de Vest a țării se duc investitorii chiar dacă este un mediu concurențial pentru că acolo găsesc tot ceea ce au nevoie: atât forța de muncă bine pregătită, cât și infrastructura de afaceri necesară (parcuri industriale), plus căi de transport mai la îndemână.

Firmele locale se plâng că șomerii și asistații social nu vor să muncească

Întrebat care sunt problemele stringente ale mediului local de afaceri, Gabriel Vlăduț a enumerat cinci aspecte pe care le-a discutat cu unii din membrii Camerei de Comerț: „În primul rând, s-au plâns de lipsa pieței de desfacere, de lipsa surselor de finanțare pentru a asigura piața de desfacere, de birocrație, de inexistența infrastructurii de transport la un nivel acceptabil; de lipsa forței de muncă și, fără supărare, aș spune și de mentalitatea forței de muncă. Avem din ce în ce mai des exemple date de firme că persoanele preferă să își ia partea de șomaj, să-și ia ajutoarele sociale, în detrimentul unei munci eficiente“. Faptul că o parte a populației aflate la vârsta de muncă refuză să lucreze este reclamat de antreprenori din diverse domenii de activitate, dar, în principal, în agricultură. „Ni s-a întâmplat să vedem astfel de lucruri. În această perioadă de culegere a recoltei, în Oltenia, în special în zona unde este viță-de-vie, este nevoie de zilieri. Aceștia sunt găsiți greu și, de multe ori, din necesitatea de a rezolva problemele rapid, firmele angajează zilieri din alte regiuni și chiar din alte țări“, a explicat Gabriel Vlăduț. Zilele trecute a apărut în mass-media o situație similară din alte zone ale țării, unde deținătorii de podgorii încercau să aducă zilierii la cules de struguri chiar și contra sumei de 100 de lei pe zi, plus trei mese, și tot nu găseau oameni. Paradoxal, cârciumile sunt pline în multe sate doljene, încă de la primele ore ale dimineții, chiar dacă respectivii plătesc consumația o dată pe lună, atunci când încasează ajutorul social.

Craiova, locul 5 pe țară în privința dezvoltării firmelor IT

Situații similare de lipsă a forței de muncă, dar la altă scară, se găsesc și în alte domenii de activitate: construcții, textile și chiar în IT. Ca în multe domenii de activitate, specialiștii foarte buni școliți aici fie sunt atrași de firmele mari, fie pleacă în Capitală, în alte centre IT sau, mai ales, peste graniță. „În prezent, Craiova este pe locul 5 pe țară în privința dezvoltării firmelor din domeniul IT. Este un domeniu în care se schimbă competențele foarte rapid și e nevoie de competențe foarte ridicate, pentru că este domeniul care nu se adresează pieței interne și sunt probleme pentru anumite firme în selecția specialiștilor. Este un domeniu în continuă creștere, inclusiv în Craiova, pe o competiție deosebit de dură la nivel național și internațional“, a explicat președintele Camerei de Comerț, la emisiunea „Economia Sudului“.

„A devenit o mândrie să reziști pe piață“

Președintele CCI Dolj a mai precizat că în Dolj crește numărul firmelor care trăiesc de la o lună la alta cu aceeași piață de desfacere. Astfel de antreprenori nu pot nici să cucerească noi piețe de desfacere, nici să facă investiții pentru a-și dezvolta afacerea, ci au ajuns să fie mândri că rezistă pe piață. „Deja a devenit o mândrie să reziști pe piață“, a spus Gabriel Vlăduț. În ceea ce privește întârzierea deschiderilor liniilor de finanțare pentru IMM-uri, președintele CCI Dolj a precizat că ne aflăm, în continuare, ca într-o piesă de Caragiale și s-ar potrivi perfect sintagma: „Sunt așa de multe fonduri europene, dar noi nu le vedem! Fondurile europene nu prea există și acesta este rodul unei munci ineficiente cu mult înainte de perioada actuală“.

Camera de Comerț și Industrie Dolj are 200 de firme membre.


Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii Alege TV, www.alege.tv.

Care sunt problemele principale ale mediului local de afaceri*

– lipsa pieței de desfacere;

– lipsa accesului la finanțare;

– birocrația;

– lipsa infrastructurii adecvate;

– lipsa forței de muncă bine pregătite/lipsa dorinței de a munci a categoriilor asistate-social.

*Clasificarea a fost făcută de președintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduț, după discuții cu mai mulți reprezentanți ai mediului local de afaceriComenteaza acum

Alte stiri

25 iunie 2018

Gorj: Accident mortal de muncă la Hurezani

Un bărbat de 49 de ani, lăcătuş mecanic al unei societăţi prestatoare în Parcul Hurezani, punct de lucru Stoina, aparţinând unui producător naţional de petrol şi gaze, a decedat astăzi în timpul programului de lucru. Acestuia i s-a făcut rău

Sumarul ediției de joi, 29 septembrie 2016

Actualitate

» Berlusconi, felicitat de Vladimir Putin la împlinirea a 80 de ani
» ME: Este incorectă decizia CNCD în cazul organizării concursului pentru posturile de director
» 75 de români aflaţi pe nave în străinătate au cerut ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor
» 3 morţi şi peste 100 de răniţi, după ce un tren a deraiat într-o gară din New Jersey
» Franţa: Un român a fost condamnat la închisoare după ce a furat 500 kg de hrană pentru animale
» Dosar de moarte suspectă în cazul decesului lui Gyuri Pascu
» Proprietarii care obțin venituri din chirii, în vizorul ANAF
» Raluca Prună: Ministerul Justiţiei a plătit anul trecut aproape 10 milioane de euro doar pentru chiriile judecătorilor şi grefierilor
» Vreme frumoasă vineri, sâmbătă şi duminică
» Poliţia Română vrea să implementeze un sistem de recunoaştere facială a persoanelor
» Parchetul General dispune începerea urmăririi penale pentru instigare la fals intelectual în dosarul privind autodenunțul lui Ghiță
» Ministerul Educaţiei vrea să le interzică rectorilor să deţină funcţii politice sau în Parlament
» Premierul Italiei: Marea Britanie să nu creadă că va avea mai multe drepturi decât alte state din afara UE
» Arafat, despre cazul Gyuri Pascu: Primul medic venit nu a făcut EKG. Poate că alt medic făcea
» Vineri este ultima zi în care se mai pot solicita rambursări de TVA aferente anului 2015
» Fostul director al serviciului francez de informaţii interne, inculpat pentru trafic de influenţă

Publireportaj

» Restaurantul Le Baron, excelență culinară de aproape două decenii
» Craiovenii pot trata gratuit varicele la Centrul Medical Dr. Ianoși
» Plusauto devine dealer autorizat Opel în Craiova

Local

» Oameni şi poveşti din Oprişor

Dolj

» Zburăm de pe Aeroportul din Craiova şi spre Paris și Veneția
» Stadionul de atletism – uite-l, nu-i!
» Undă verde pentru facturi mărite la căldură în Craiova
» Iubitorii de artă, invitați să se implice în proiectele Teatrului Național „Marin Sorescu“
» Doi copii din Craiova, internați cu sindrom hemolitic uremic
» Consiliul Judeţean investeşte în învăţământul special
» Străzile din municipiul Craiova, asfaltate „la mișto“
» Spre Paris și Veneția, de pe aeroportul din Craiova
» Dolj: “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2016” a continuat cu prevenirea infracţiunilor cu violenţă
» Dolj: Prefectul a transmis un mesaj studenţilor cu ocazia deschiderii anului universitar
» Craiova: Prins băut la volan pe bulevardul 1 Mai
» Craiova: Elevă accidentată de un șofer neatent
» Ceremonie solemnă de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea Craiova

Gorj

» Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă, extins de CJ Gorj cu fonduri europene
» CJ Gorj va moderniza mai multe secţii ale Spitalului Judeţean
» Gorj: Se deschide anul universitar la Târgu Jiu
» Gorj: Concurs pentru postul de şef la Serviciul Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu

Olt

» Olt: 18 persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani, premiate de CJ
» Olt: Accident soldat cu trei răniţi la Găneasa

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii au demarat acțiunile preventive în școli

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: 12 elevi chiulangii, despistaţi de poliţişti în baruri

Sport

» Sportivii de la Washi au cucerit șase medalii la Cupa României
» CSO Filiași promite reabilitarea cu Steaua II
» Alb-albaștrii simt că pot învinge liderul
» Handbal (f): CSM București – SCM Craiova, scor 33-25, în Liga Națională
» Volei (m): Craiovenii debutează azi la Cupa Banatului Montan

Educatie

» Elevi care au început anul școlar sub semnul victoriei

Magazin

» A fost descoperită fosila unui craniu de mamut
» Horoscop
» Bancul zilei

Top