Școlile au săli de sport improvizate și terenuri neamenajate

Autori


Școlile sunt deficitare la capitolul săli de sport. Doar opt unități de învățământ din județul Dolj au săli de sport corespunzătoare cerințelor actuale. Alte 45 de școli au săli de sport de dimensiuni mici în care nu se pot desfășura jocuri de fotbal și handbal. În rest, zeci de școli atât din județ, cât și din Craiova nu au fost prevăzute cu astfel de spații și au apelat ulterior la improvizații făcute în foste săli de clasă. Nici la capitolul terenuri nu stau mai bine. În județ, de multe ori terenurile sunt improvizate, iar la nivelul orașului Craiova sunt multe școli care au bazele sportive pline de gropi, acestea nefiind asfaltate de mai bine de zece ani. Directorii unităților de învățământ spun că Ministerul Educației nu a mai alocat bani nici pentru dotări și materialele sunt procurate din surse externe.

Puține școli din județul Dolj au săli de sport co­respunzătoare, si­tu­­a­ție care reiese din statistici și este recunoscută și de managerii unităților de învățământ și de cadrele didactice de specialitate.

„Ca număr total de săli de sport, la prima vedere nu am putea să spunem că stăm foarte bine. Sunt 53 de unități de învățământ care au săli de sport, dar nu toate au dimensiunile corespunzătoare pentru handbal, adică 40 de metri pe 20 de metri, fiind doar opt săli de acest fel. Restul sunt săli de tip C, care au dimensiuni mai reduse. Se poate juca acolo volei sau baschet, dar fotbal sau handbal, nu. Doar opt școli au săli de sport corespunzătoare“, a precizat inspectorul școlar de educație fizică și sport, Alin Vancea. Din cele opt unități de învățământ care au astfel de săli, trei sunt în Craiova. „Unitățile de învățământ cu săli de sport conform standardelor sunt Școala gimnazială «Traian», Școala gimnazială «Alexandru Macedonski» și la Liceul cu program sportiv «Petrache Trișcu» din Craiova, cu mențiunea că la această unitate sala de sport este doar pentru scrimă“, a mai precizat Alin Vancea. La acestea se adaugă câteva școli din județ. „Săli de sport corespunzătoare sunt și la Calafat, la Liceul «Independența» și la Colegiul Tehnic «Ștefan Milcu», la două unități școlare din Dăbuleni și la două școli din Bechet“, a mai spus inspectorul școlar. În rest, dotarea unităților de învățământ pentru educație fizică se bazează pe improvizații. „Mai avem, de asemenea, 69 de săli improvizate, conform statisticii de la nivelul anului 2014. O astfel de statistică se face din doi în doi ani și urmează să facem o nouă inventariere în noiembrie 2016. Este posibil ca numărul sălilor improvizate să fie mai mare pentru că populația școlară scade și, în cazul școlilor din mediul rural, orice director care a avut o sală liberă a transformat-o în sală de educație fizică și sport. Este de preferat o astfel de sală pentru sezonul rece“, a mai precizat inspectorul școlar Alin Vancea.

Și școlile din Craiova au improvizații

Printre unitățile de învățământ care au improvizat spații pentru derularea orelor de educație fizică și sport se numără și școli din Craiova, cum ar fi Școala gimnazială „Mihai Eminescu“, care a avut o sală de sport în proiect, care nu s-a materializat însă niciodată. „Școala gimnazială «Mihai Eminescu» ființează din anul 1985 și în proiectul de la acea dată a fost prinsă ca anexă a infrastructurii noastre și o sală de sport. Suntem în anul 2016 și se poate constata că nu există și că nu s-a putut materializa un astfel de demers. Am avut o tentativă în anul 2004, când am elaborat o strategie privind construirea unei săli de sport. Am parcurs toate etapele inclusiv studiul de fezabilitate, construcția urmând să fie ridicată cu fonduri de la bugetul național. Fondurile nu au fost suficiente pentru trei săli de sport.


Sala de sport, improvizată într-o fostă clasă, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova

Sala de sport, improvizată într-o fostă clasă, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova

S-au construit astfel de săli la Școala gimnazială «Alexandru Macedonski» și la Școala «Traian». Totuși, pentru a crea un mediu propice desfășurării orelor de sport din școala noastră am amenajat la început, cu fonduri proprii, o sală de gimnastică. Trebuie să recunoaștem că în acea sală se desfășoară ora de educație fizică și sport când vremea este nefavorabilă“, a precizat directorul școlii, Silvia Cârțu. Sala de gimnastică este într-o fostă sală de clasă și în unele situații elevii desfășoară orele de educație fizică și sport și în clase. „Colegii mei, prin planificarea materiei, au prins și activități gen ore de șah și alte jocuri care se pot face în clase, tocmai pentru a desfășura ora de educație fizică în condiții optime“, a mai spus managerul. Nici curtea școlii nu a mai beneficiat de amenajare de mult timp. Chiar dacă școala nu are un spațiu corespunzător pentru orele de sport, de-a lungul timpului profesorii au descoperit elevi cu aptitudini. „În zona noastră sunt mulți copii talentați. Pot spune că de la școala noastră au plecat sportivi importanți, precum Stancu și Velcovici, care sunt în echipa de fotbal a Craiovei. Îl amintesc pe Șania care este component al echipei de handbal a Craiovei, fiind și în lotul național“, a mai precizat managerul școlii.

Terenuri măcinate

Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova are o parte din baza sportivă distrusă (Foto: Lucian Anghel)

Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova are o parte din baza sportivă distrusă (Foto: Lucian Anghel)

Și la Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova sunt două săli de sport amenajate în spații mici. În plus, jumătate din curtea școlii este într-o stare deplorabilă, asfaltul fiind măcinat. Directorul unității școlare spune însă că respectiva bază sportivă va fi amenajată pe banii municipalității.

„Școala gimnazială «Decebal» dispune de două săli în care elevii își desfășoară orele de educație fizică, un teren de sport care este amenajat și un alt teren în curs de amenajare. Este vorba de un teren care ar trebui asfaltat. Avem promisiunea de la Primăria Craiova că, imediat ce va exista posibilitatea, vom beneficia de finanțare“, a spus Angelica Nuță, managerul școlii. În ceea ce privește dotarea sălilor de sport, managerul spune că de la Ministerul Educației nu a mai primit bani și a asigurat totul din surse externe. „Avem posibilitatea achiziționării unor materiale prin Asociația Sportivă «Decebal». În plus, elevii au mai participat și la concursuri și cu premiile obținute am dotat sălile. De la Ministerul Educației nu au mai fost alocați bani pentru dotarea sălilor de sport“, a mai spus managerul.

Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova

Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova

În aceleași condiții învață și elevii de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova. Doar jumătate din curtea unității de învățământ este amenajată, restul având asfaltul plin de crăpături printre care au răsărit buruieni. Directorul școlii susține că singura posibilitate de a amenaja spațiul este finanțarea din partea Primăriei Craiova care a și făcut o inventariere a terenurilor. Condiții mai vitrege sunt în județ. La Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, orele de educație fizică și sport se fac exclusiv în sălile de clasă, în prezent fiind în derulare lucrări de amenajare a unei săli de sport în spațiul unei foste centrale termice.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 septembrie 2016

Actualitate

» Românii îşi pot renova casele cu bani de la stat
» Incident la tribunal în procesul lui Sorin Oprescu
» Armata rusă organizează un nou exerciţiu militar în Transnistria
» Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie
» Românii pot cere bani de la stat pentru a-şi cumpăra panouri solare, prin programul Casa Verde Clasic
» Şomerii vor primi primă de angajare de 500 de lei, iar cei care se angajează în alte oraşe – 12.500
» Modul de calcul al preţului maximal al medicamentelor se va aproba prin Hotărâre de Guvern
» 30.000 de solicitanți de azil din Grecia urmează să fie relocați în UE până la sfârșitul lui 2017
» Donald Trump admite că armele nucleare ar “încheia totul”, dar îşi menţine opţiunea de a le folosi
» Blaga, sub control judiciar pentru 60 de zile
» Anchetă internă la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul morţii artistului Ioan Gyuri Pascu
» Sarkozy, dispus să ofere Marii Britanii şansa de a anula procesul de Brexit
» PNL: Blaga nu va mai candida la parlamentare
» Poliția Română va introduce radare-drone
» Udrea, audiată la DNA în dosarul lui Blaga
» Craiova: Taximetriștii, verificați de polițiștii rutieri
» Măsuri de sprijin pentru agricultori

Interviu

» Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: Ne îngrijorează efectele dramatice pe care le are corupția

Dolj

» Licitaţiile pentru gunoiul din Dolj, sufocate de reclamaţii
» Proprietarii, obligați să-și expertizeze tehnic locuințele
» Studenți mai puțini la cazarea în cămine
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Expoziție “Eros și sexualitate în Dacia Romană”, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Reuniune Internaţională a angliştilor la Facultatea de Litere
» Craiova: Acţiune de prevenire a furturilor din mijloacele de transport în comun
» Craiova: Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” – Turneu de concerte în Austria

Gorj

» Infrastructura stadionului, finalizată în proporție de 80%
» Bani pentru nouă biserici şi mănăstiri
» CJ Gorj a decis majorarea capitalului social la Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu
» CJ Gorj a recepţionat lucrările de reabilitare a DJ 675C
» 16 instructori auto, amendaţi de poliţie
» Condamnat la închisoare cu executare pentru că şantaja eleve
» Gorj: Caravana „Google” ajunge vineri la Târgu Jiu
» Gorj: Investiţia chineză de la Rovinari trenează de 4 ani
» Gorj: Afacerist anchetat pentru că a împiedicat circulaţia pe un drum public

Olt

» Olt: 120.000 de hectare vor fi verificate de APIA

Mehedinţi

» Delegaţie RAAN, la Prefectura Mehedinţi
» Mehedinţi: Primarii şi secretarii primăriilor, instruiţi în vederea alegerilor parlamentare
» Mehedinţi: 1200 lei /oră, media amenzilor aplicate de poliţiştii rutieri

Vâlcea

» Vâlcea: O nouă ediţie a evenimentului ”Ziua Recoltei”

Sport

» CSM București – SCM Craiova, derbiul etapei
» Madson: Vino și ia biletul ca să învingem Steaua!
» Goluri multe și frumoase marți, în Ligă
» Fotbal / Liga Europa, etapa a 2-a
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins BCMU Piteşti în Cupa României

Bani & Afaceri

» De ce nu vin investitorii în Bănie
» Fiscul își mută o parte din activitate pe strada Brestei

Sanatate

» „O țară cu inima bolnavă“ – Problemele cu care se confruntă Clinica de Cardiologie din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top