Cursurile stau să înceapă, ei acum renovează şcolile

Autori


90% din unităţile de învăţământ doljene sunt pregătite să primească elevii în noul an şcolar, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Pe teren însă, cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, în multe din unităţile de învăţământ se lucrează intens. Unele lucrări vor fi gata până pe 12 septembrie, în alte şcoli însă, şantierele vor continua şi după începerea cursurilor. Când clopoţelul va suna, la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“, 50 de copii de clasa pregătitoare nu vor avea bănci specifice vârstei, la Școala Generală „Sfântul Dumitru“ copiii vor învăţa şi în această toamnă în trei schimburi, în Şcoala nr. 24 se lucrează intens, însă lucrările vor continua pe tot parcursul anului. La Liceul Pedagogic şi la Şcoala nr. 24 reprezentanţii unităţilor de învăţământ recunosc cu seninătate că au apelat la sprijinul financiar al părinţilor.

Începutul de an şcolar bate la uşă. Luni, toate unităţile de învăţământ din judeţul Dolj ar trebui să fie pregătite să primească copiii în cele mai bune condiţii. Conducerea ISJ Dolj spune că pricipalii responsabili pentru modul cum arată şcolile sunt primarii din localităţile respective, deoarece localurile sunt în grija autorităţilor. Mai mult decât atât, reprezentanţii ISJ susţin că au solicitat managerilor de şcoli, încă de la începutul lunii iulie, să înceapă pregătirile pentru noul an şcolar. „În urmă cu o săptămână, am început controalele în şcoli, echipe mixte formate din inspectori ai ISJ şi reprezentanţi ai prefectului. S-a constatat că, în proporţie de 90%, şcolile sunt pregătite să primească elevii, igienizările şi reparaţiile au fost realizate. În unele există încă lucrări în derulare. În ceea ce priveşte avizele DSP, există un număr de şcoli care nu au aceste avize şi care nici nu le pot obţine deoarece toaletele nu sunt în incinta unităţii de învăţământ şi nu există apă curentă. Având în vedere aceste situaţii, am înaintat către primăriile localităţilor respective adrese prin care le solicităm sprijinul şi, în măsura în care există posibilitatea în exerciţiul financiar următor, să fie luată în calcul investiţia în aceste toalete pentru ca şi şcolile respective să primească avize sanitare. În ceea ce priveşte avizul ISU, şi aici avem câteva probleme legate de faptul că sunt câteva şcoli care au fost construite și care nu au primit aviz din diverse motive. De exemplu, este o grădiniţă pe care am inaugurat-o în această primăvară la Desa şi care înţeleg că nu a primit aviz, deşi mă aşteptam ca la acest început de an copiii să intre în clase“, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general la ISJ Dolj. Potrivit reprezentanţilor inspectoratului, în judeţul Dolj, nu au aviz sanitar de funcţionare şase unităţi cu personalitate juridică şi 45 de structuri, fără aviz de la ISU funcţionează în prezent 33 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 31 de structuri. „Nu au avize sanitare următoarele unităţi: Şcoala Gimnazială Gighera, structuri ale Şcolii Gimnaziale Ostroveni (Grădiniţa Lişteava, Grădiniţa nr. 1 Ostroveni), Şcoala Gimnazială Izvoare şi structurile acesteia – grădiniţele Corlate, Domnul Tudor şi Izvoare; structuri ale Şcolii Gimnaziale «Nicu Barbu Locusteanu» din Leu; Şcoala Gimnazială Greceşti cu structurile acesteia: Grădiniţa cu program normal Bărboi, Şcoala Primară Busu şi Şcoala Primară Busuleţu; Şcoala Gimnazială «Carol al II-lea» Dioşti şi structurile Şcolii Gimnaziale Gherceşti, deoarece toaletele sunt în curtea unităţii de învăţământ şi nu există apă curentă“, a adăugat Lavinia Craioveanu.

La școlile din mediul rural sunt și alte probleme. „Am fost informaţi că în judeţ, la Şcoala Leşile, în una din sălile de curs plouă. Voi cere tuturor directorilor unităţilor de învăţământ să ridice problema în consiliul de administraţie şi să transportăm elevii acolo unde condiţiile sunt 100% îndeplinite“, a precizat inspectorul general.

La Şcoala „Sf. Dumitru“ se va învăţa tot în trei ture

În Craiova, singurele probleme se întâlnesc, potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, la Şcoala „Sf. Dumitru“, unde se va învăţa în continuare în trei schimburi, și la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, unde elevii de clasa pregătitoare nu vor avea mobilier specific vârstei.

„Avem asigurarea constructorului că lucrările la Şcoala «Sf. Dumitru» se vor finaliza cel mai târziu la mijlocul lunii octombrie, pentru ca elevii să înveţe, aşa cum este firesc, în două schimburi. La această şcoală am şi luat decizia de schimbare a managerului, pentru că anul trecut banii alocaţi s-au întors la primărie, lucru inadmisibil“, a precizat inspectorul şcolar general. Școala Generală „Sfântul Dumitru“ cu clasele I-VIII din Craiova a început, de aproape opt ani, o lucrare de extindere. Proiectul prevede construcția a trei săli de clasă, a unui cabinet și a unei săli de festivități, într-un imobil cu parter și etaj. Lucrările au început în 2008. În prezent, dimineața studiază clasele pregătitoare, I și a II-a, în tura a doua învață elevii de la clasa a III-a până la clasa a VI-a, iar în tura a treia sunt celelalte clase de gimnaziu, care finalizează cursurile la ora 19.30.

„A trebuit să găsesc soluţii, să apelez la comisia de părinţi din unitate pentru a mă ajuta cu fonduri“


Nici la CN Pedagogic „Ştefan Velovan“, cursurile pentru copiii care vor păşi în clasa pregătitoare nu vor începe în cele mai bune condiţii. „Când am venit, la 1 septembrie, să preiau unitatea, m-am confruntat cu următoarea situaţie: au fost aprobate încă din luna martie clase pregătitoare pentru un număr de 116 elevi. Am găsit însă mobilier doar pentru 64. A trebuit să găsesc soluţii, să apelez la comisia de părinţi din unitate pentru a mă ajuta cu fonduri, a trebuit să iau din alte fonduri ale şcolii pentru a asigura finanţarea mobilierului pe care urmează să îl cumpărăm: scaun și pupitru de dimensiuni mai mici, adaptate micuţilor de la clasele pregătitoare. Şi băile ar trebui adaptate elevilor de clasa pregătitoare, cu WC-uri şi chiuvete mici, ceea ce nu există. Am luat legătura cu Asociaţia de resurse de dezvoltare pentru procurarea mobilierului şi, cel mai devreme, acesta va ajunge pe 13 septembrie. Anul şcolar începe cu mobilierul existent, neadaptat, urmând să îl montăm pe cel nou în momentul în care îl vom primi. A fost un efort, având în vedere că setul costă 240 de lei pupitrul şi scaunul“, a spus Adrian Stroe, managerul CN Pedagogic „Ştefan Velovan“.

Se lucrează şi în Şcoala nr. 24

Şi în Şcoala nr. 24 din Craiova se lucrează intens în acest moment. După ce, în urmă cu câteva săptămâni, am primit o sesizare în care se spunea că în această şcoală nu s-a mai făcut nimic de când a fost construită, iar managerul unităţii se plângea că, de-a lungul anilor, a fost vitregit de bani pentru a investi, după ce proiectul în care fusese prins nu a mai fost implementat din Craiova are nevoie de investiţii“, ieri însă, în prezenţa inspectorului şcolar general, a susţinut că anual au fost investite sume importante în unitatea de învăţământ pe care o conduce. „Se amenajează o platformă pentru accesul persoanelor cu handicap fizic, o toaletă pentru acestea, se lucrează la amenjarea pereţilor de la clasele pregătitoare. Lucrurile nu se vor termina aici, se vor mai desfăşura finisări, reparaţii acolo unde este cazul şi pe tot parcursul anului şcolar. Au fost investiţii la acoperiş, la scurgerea apei fluviale, s-a schimbat tâmplăria la etajele superioare, acum mai trebuie schimbată tocăria la parterul imobilului“, a spus Nicolae Radu, managerul Şcolii nr. 24.

Curtea şcolii şi terenul de sport arată deplorabil, iar molozul este depozitat, în continuare, în curtea unităţii de învăţământ. În sala de sport, mocheta nu a fost spălată niciodată, iar în una din clasele de curs, învăţătorul care va prelua clasa pregătitoare a făcut deja şedinţă cu părinţii pentru a le cere sprijin financiar. Cu banii strânşi, a cumpărat o tablă şi tot felul de planşe și mascote pentru a întâmpina copiii într-un mediu plăcut.

Siguranța elevilor, în atenția inspectoratului

Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat, de asemenea, că, unităţile de învăţământ special vor beneficia în acest an şcolar de o atenţie sporită. La Şcoala Specială „Sf. Vasile“ se va demara un proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, pentru a integra mai uşor absolvenţii în câmpul muncii. De asemenea, inspectoratul este permanent preocupat de siguranța elevilor. „Am avut o atenţie deosebită îndreptată şi spre ce înseamnă siguranţa elevilor în perimetrul şcolii. Avem unităţi neîmprejmuite, nu le menţionez pentru că am primit asigurări că se va finaliza procesul de îngrădire. Există situaţii în care spaţiul acela este în litigiu şi primăria nu poate să investească. Acolo unde paza nu poate să fie asigurată cu personal uman, pentru că implică nişte cheltuieli foarte mari, o să cerem sprijinul primăriilor să doteze şcoala cu sistem de supraveghere video. Împreună cu inspectoratul de poliţie am elaborat un plan pentru siguranţa elevilor, există patrule formate din poliţişti şi jandarmi care patrulează atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Sunt 24 de patrule în urban şi trei în rural“, a adăugat Lavinia Craioveanu.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

23 martie 2018

În câteva şcoli din Gorj nu s-au făcut ore

Activitatea unităților școlare din județul Gorj nu a fost afectată astăzi decât parţial de ninsoarea căzută. Astfel, excepție au făcut școala din comuna Bumbești-Pițic, școala primară din localitatea Covrigi – comuna Văgiulești, școala din ...
23 martie 2018

Cursurile s-au suspendat în alte 38 de unități de învățământ.

Ministerul Educaţiei a anuţat că datorită condițiilor meteorologice nefavorabile s-au suspendat cursurile în 38 de unități de învățământ din următoarele județe: Argeș (19), Brăila (4), Vrancea (4), Galați (3), Vaslui (3), Mehedinți (2), Alba (2) ...

Sumarul ediției de marţi, 6 septembrie 2016

Actualitate

» Urmărit penal într-un nou dosar: Victor Ponta, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
» Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în primul semestru – Consumul gospodăriilor s-a majorat cu 10,4%
» România are 8,8 milioane de locuinţe ocupate de 7,7 milioane de gospodării
» Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar în noul dosar al lui Ponta
» Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian
» Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului Europei despre poziţia României privind Summitul UE-27
» Preşedintele Franţei, François Hollande, vine săptămâna viitoare în România
» Olt: Spitalul din Caracal caută endocrinologi, oftalmologi, urgentişti şi radiologi
» Incendiu de proporţii în Prahova
» Fiului preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, audiat într-un dosar privind fapte de lipsire de libertate, loviri şi alte violenţe
» Ambasada SUA anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru bursa FLEX 2017-2018
» Începe admiterea la Universitate
» Olt: 20 la sută dintre şcoli, fără autorizaţie sanitară de funcţionare
» Curăţenia din spitale, la control!
» Elevi multi, mobilier putin
» Un timişorean s-a spânzurat în arestul IPJ Mehedinţi
» Comisia de Cultură, decizie despre “Cumințenia Pământului”: Guvernul este obligat să plătească
» Decizia privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta, amânată pentru 13 septembrie
» Jumătate din locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă
» Proiectul Strategiei pentru asigurarea securității frontierei de stat a României în perioada 2017-2020, finalizat
» Doi cetăţeni străini, arestaţi la Chişinău, pentru propagandă în favoarea reţelelor teroriste
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în luna septembrie
» Ministrul Culturii doreşte re-separarea Operei de Operetă
» MAI scoate la concurs peste 5.000 de posturi
» Procurorul general al României: Într-o lună vom avea o imagine de ansamblu asupra tuturor testelor în cazul Hexi Pharma
» 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi liberă nelucrătoare
» Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor

Publireportaj

» Bike4Life: Pedalează pentru orașul tău și, împreună, sărbătorim zece ani de activitate HELLA România
» Consiliul Judeţean Gorj caută soluţii pentru modernizarea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Dolj

» Două persoane rănite într-un Ford care a lovit un tir
» Elev băut și fără permis, prins de polițiști cu focuri de armă
» Piese rare, de mii de ani, descoperite de arheologii doljeni
» Faci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT
» Gunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat
» Simpozionul Ştiinţific al Inginerilor Români de Pretutindeni, la Craiova

Gorj

» Mascaţii au greşit adresa
» Program modificat pentru transportul în comun
» Şeful ISJ, evaluat
» USR îşi face filială la Târgu Jiu
» CEO reverifică lista de disponibilizări colective
» „SIERANEVADA“, proiecţie de gală

Mehedinţi

» Mehedinţi: Doi bărbați, surprinși în timp ce sustrăgeau țevi de la rețeaua de canalizare a orașului

Sport

» Salt important pentru Ioana Roșca în clasamentul WTA
» Mingote a semnat cu ASA Târgu Mureș
» Alb-albaștrii pregătesc cu optimism meciul cu CFR Cluj

Bani & Afaceri

» Paradoxul românesc: Economia creşte, sărăcia se accentuează

Educatie

» Locuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Bancul zilei

Top