14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirma care construieşte Stadionul „Ion Oblemenco“ nu găseşte muncitori

Firma care construieşte Stadionul „Ion Oblemenco“ nu găseşte muncitori

Scandal mare ieri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Şomerii aflaţi în evidenţa instituţiei ca având calificare în domeniul construcţiilor au fost chemaţi la sediul instituţiei la o bursă a locurilor de muncă. Cei mai mulţi dintre cei care s-au prezentat în faţa reprezentantului firmei angajatoare au refuzat oferta de muncă. „Suntem reprezentanţii unei firme de construcţii din Sibiu care face în Craiova Stadionul «Ion Oblemenco». Am depus oferta noastră la Agenţia din Craiova, însă nu am primit ajutorul oamenilor. Este un paradox: aceştia nu vor să lucreze, deşi au calificare în domeniul construcţiilor. Cele mai dese motive invocate sunt că nu au mai lucrat în domeniul în care sunt calificaţi. Au refuzat practic repartiţia. Din zeci de persoane care s-au prezentat, doar patru au vrut să primească oferta de muncă. Mâine (astăzi – n.r.) i-am invitat la stadion pentru probă de lucru, le-am explicat sistemul de lucru, le-am spus că vor primi un salariu motivant şi tichete de masă“, a spus Veronica Trană, inspector resurse umane salarizare la societatea comercială Con-A din Sibiu. Oferta a fost de 72 de locuri pentru meseriile de inginer constructor, dulgher, sudor electric, fierar-betonist, zidar, lăcătuş mecanic, operator CNC şi hidroizolator. „Sunt în şomaj de patru luni. Este greu, însă nu pot accepta să lucrez pe un şantier. Vine vara, temperaturile vor fi insuportabile, nu pot accepta un loc de muncă, indiferent cât de bine ar fi plătit, în aceste condiţii“, a spus Marian, unul dintre şomerii prezenţi ieri la sediul AJOFM.

A urmat cursuri de recalificare, însă nu şi-a găsit de lucru

În timp ce foarte mulţi au refuzat locurile de muncă, deşi aveau calificările necesare, alţii nu au putut căpăta un job, pentru că nu aveau instruirea cerută. „De nouă luni sunt în şomaj. Am încercat să îmi găsesc un loc de muncă în calificările pe care le am, de strungar şi instalator sanitar şi gaze, iar în prezent sunt înscris la un curs de recalificare pentru meseria de electrician. Am fost chemat la AJOFM pentru meseria de lăcătuş, care însă nu are nici o legătură cu calificările mele. Cred că este o confuzie, însă mi-aş dori foarte mult să îmi ofere şi mie un loc de muncă“, a spus Iulian Anghel, şomer.

Şomerii riscă să rămână fără indemnizaţie dacă refuză locurile de muncă

Reprezentanţii AFOFM Dolj au menţionat faptul că nu înţeleg motivele pentru care şomerii s-au arătat deranjaţi că au fost chemaţi la sediul instituţiei. „La solicitarea unui angajator din domeniul construcţiilor, AJOFM Dolj a organizat o bursă a locurilor de muncă strict pe acest domeniu. Având în vedere faptul că angajatorul nu este din judeţul Dolj, se impunea organizarea unei astfel de acţiuni. Şomerii din baza noastră de date care aveau calificările solicitate de angajator au fost invitaţi la sediul instituţiei şi am transmis şi un comunicat de presă, astfel încât orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în acest domeniu să poată participa. Mâine (astăzi – n.r.), la ora 10.00, pe şantierul de la stadionul „Ion Oblemenco“, va avea loc proba de lucru“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Dolj. Reprezentanţii Agenţiei au precizat faptul că doljenii care vor refuza să se încadreze în muncă, deşi au calificarea necesară şi trec şi proba practică, vor fi suspendaţi din plata şomajului, aşa cum spune legea. Indemnizaţia de şomaj poate înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă, conform pregătirii sau nivelului studiilor, precum și la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS