Stadionul de atletism, finalizat mai la toamnă?

Autori


Primăria Craiova și-a făcut parcă un obicei din a tot înainta termene de finalizare a unor proiecte, altele decât cele prevăzute în contract, termene care până la urmă nici acestea nu se mai respectă. După exemplul cu Water Park-ul, oferit ieri de GdS, alt proiect aflat într-o situație similară este cel de construire a stadionului de atletism de 5.000 de locuri, de lângă arena „Ion Oblemenco“. Pentru acest obiectiv, ieri s-a oferit un nou termen, septembrie 2016, ajungându-se astfel la un an de întârziere față de data din contract. 

După două licitații nereușite, autorități­le locale din Bănie au izbutit să găsească, în 2014, un constructor pentru ridicarea în vecinătatea stadionului „Ion Oblemenco“ a unei arene de 5.000 de locuri pentru fotbal și atletism. Valoarea proiectului a fost de 1,6 milioane de euro, iar licitația a fost atribuită către asocierea SC AB Tehnica SRL și SC K-BOX Construction Design SRL, prin lider asociere SC AB Tehnica SRL. Acestora li s-au alăturat un subcontractant, SC RO Software House din Craiova, și doi terți susținători: SC Stelstar Prod Imp-Ex din Craiova și SC Grupo Empresarial Magenta SA din București. Contractul a fost semnat pe 14 august 2014 și a fost publicat în SEAP pe 1 septembrie, el prevăzând că societățile respective au la dispoziție șase luni să construiască stadionul, din momentul atribuirii sau emiterii ordinelor de începere a lucrărilor.

Potrivit datelor din raportul întocmit de municipalitate pentru aprobarea în Consiliul Local a studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 de locuri“, lucrările presupuneau construirea unei tribune VIP de 596 de locuri și a unor tribune pentru spectatori cu o capacitate de 4.432 de locuri, a unui teren de fotbal, o pistă de atletism de 400 de metri, pistă pentru săritura în lungime și triplusalt, groapă cu nisip, a unei baze sportive pentru aruncarea cu sulița, aruncarea cu discul, aruncarea cu ciocanul, aruncarea greutății, pentru săritura cu prăjina și săritura în înălțime. Dimensiunile terenului de fotbal ar trebui să fie conforme cu prevederile UEFA (105 x 68 metri), iar suprafața de joc să fie din gazon natural, compusă din rulouri de gazon, strat drenat din pietriș sau balast, pământ vegetal și sistem de încălzire a gazonului. La rândul ei, pista de atletism ar trebui prevăzută cu opt culoare de alergare (dimensiuni 400 m x 9,76 m) cu suprafață din îmbrăcăminte sintetică omologată de tip tartan. Pe lângă acestea, proiectul mai prevedea și construirea unei clădiri în regim de înălțime P+3, care să ofere toate facilitățile pentru sportivi și presă.

Lucrările au început abia în iunie 2015

Lucrările la stadionul de 5.000 de locuri au început însă mult mai târziu față de data la care a fost atribuit contractul. Muncitorii și-au făcut apariția pe șantierul deschis lângă arena „Ion Oblemenco“ pe la sfârșitul lunii mai 2015 și abia de atunci a început să curgă și termenul de șase luni dat pentru finalizarea lucrărilor. „Constructorii au intrat de o lună pe șantier, mai au patru luni până să finalizeze, conform termenului pe care și l-au asumat“, declara primarul Craiovei pe 14 iulie, la o vizită pe șantier.


În septembrie 2015 demara și construirea noului stadion „Ion Oblemenco“, iar autoritățile locale mai treceau o dată în revistă, cu acest prilej, și stadiul lucrărilor de la „stadionul mic“. „Au fost probleme cu ploile, deoarece pânza freatică este foarte sus (…) Vizavi de graficul de execuție, suntem întârziați cu șase săptămâni, dar noi ne raportăm la procesul tehnologic. Aici suntem întârziați cu trei săptămâni. Urmează să ne apucăm de suprafețele de joc undeva în cinci-șase zile, lucru care ne va lua cam șase săptămâni-două luni maximum. Data finală ar fi 10 decembrie, luând în considerare mai multe zile ploioase“, explica atunci managerul de proiect. „Va fi acordat un termen pentru această întârziere, dar ei desigur că trebuie să recupereze ca să nu ajungă la penalități. Termenul ar fi undeva pe la începutul lunii decembrie, or ei ar trebui să termine pe la jumătatea lunii octombrie“, spunea și primarul Vasilescu. O lună mai târziu, edilul a venit cu noi precizări: „La stadionul de atletism, problema este cea pe care o cunoaștem cu toții, și anume că se construiește într-o zonă mlăștinoasă, iar de fiecare dacă când plouă trebuie să aștepte trei zile ca să se usuce terenul pentru a putea înainta. Noi sperăm ca și ei să fie gata până la sfârșitul acestui an, pentru că altfel vor intra în penalități. Termenul este pe 10 decembrie“. Cum termenul nu a fost respectat, primarul a revenit și a anunțat altul, pe 6 ianuarie 2016: două luni de la reînceperea lucrărilor. Nici acesta nu s-a respectat.

Constructorul a oferit un nou termen: septembrie 2016

Mai nou, constructorii au oferit ieri alt termen de finalizare a stadionului de atletism, luna septembrie, afirmând că singura mare problemă care a dus la toate aceste întârzieri a fost cea legată de nivelul ridicat al pânzei freatice și de apă pluvială evacuată de la cealaltă lucrare din zonă, cea a stadionului „Ion Oblemenco“. „Apa ne-a dat cel mai mult de furcă la acest proiect. În prezent, am reușit să rezolvăm problema asta în procent de 80 la sută, dar în momentul în care drenajele pentru suprafața de joc vor fi funcționale, sigur nu vom mai avea probleme cu apa în partea de teren și de construcție. Cauza a fost pânza freatică aflată destul de sus în zona aceasta, dar și apa pluvială evacuată de la lucrarea din amontele nostru, adică de la stadionul «Ion Oblemenco». Cei care lucrează acolo deversează apa către noi, iar noi o colectăm într-un bazin, iar o pompă mare o deversează către canalizarea din oraș. Existau scăpări în pânza freatică și toată apa venea către noi. Am reușit să scăpăm de această apă acum o lună, o lună și jumătate, când au încetat și ploile. Abia atunci a crescut și ritmul lucrărilor, iar astăzi (ieri, n.r.) sunt cinci-șase utilaje care lucrează pe șantier“, a explicat, pentru GdS, Laurențiu Corcău, directorul tehnic al AB Tehnica SRL. „Se lucrează la finalizarea instalației de aspersoare și de drenaj, urmând ca în două-trei zile să așternem stratul de repartiție de balast, balast care există deja în șantier. După care va veni stratul de nisip, care va fi și infrastructură pentru rulourile de gazon. Și acestea există deja, sunt 450 de metri pătrați de gazon. Astăzi (ieri, n.r.) am și înaintat un nou grafic către beneficiarul lucrării, Primăria Craiova, un grafic reactualizat, cu termen de finalizare undeva la 10 septembrie“, a mai spus Laurențiu Corcău.

Acesta a mai menționat că de astăzi vor începe să se aducă și gradenele care vor fi așezate pe infrastructura tribunelor, urmând ca ulterior să fie aduse și scaunele, iar în partea de jos a gradenelor se vor amenaja platforme pentru persoanele cu dizabilități care doresc să vizioneze meciurile în calitate de spectatori. „Dacă se va respecta graficul actual, am fi, într-adevăr, cu un an întârziere, dar suntem în penalități și ni le-am asumat, pentru că vrem să ducem la capăt lucrarea“, a conchis directorul tehnic al AB Tehnica SRL.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 iunie 2016

Actualitate

» Populația României îmbătrânește galopant
» Condrea a transferat 550.000 de euro familiei Ulianei Ochinciuc
» Ultima zi de înscriere la examenul de bacalaureat
» Calculatoare pentru elevii cu posibilităţi financiare modeste
» Pensionarii se înghesuie să plece la mare
» De ce se strică tramvaiele din Craiova
» Scandal în trafic
» Patru morți în urma prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova
» Purtătorul de cuvânt al Guvernului: OUG privind corecţiile salariale a plecat pe circuitul de avizare, miercuri va fi aprobată
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Republica Moldova. Cel puţin o persoană a murit 
» DNA: Directoarea Hexi Pharma, urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală
» DNA anchetează fapte de spălare de bani, dare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Hexi Pharma

Local

» În localitatea Sâmbureşti două nonagenare, o octogenară şi o septuagenară candidează
» Colțul de rai din podișul Mehedințiului

Dolj

» Bătaie pe biletele de tratament în stațiuni de pe litoral
» Chiriașii primăriei – „alergați“ în instanță de asociații
» Fostul primar din Giurgița a ajuns la închisoare
» Marius Ţugulescu îndrăgeşte cântecul păstoresc
» Studiile clinice, minciună sau beneficii?
» Comisia de malpraxis din cadrul DSP Dolj nu s-a mai întrunit de un an
» Bătut în centrul Craiovei
» Fosta judecătoare Veronica Cârstoiu, condamnată definitiv la șapte ani de închisoare
» Anvelopare ratată în Craiova
» Descinderi în Dolj și Mehedinți într-un dosar de evaziune fiscală
» ISJ Dolj: Un candidat susține bacul după 20 de ani de la absolvirea liceului
» Fosta judecătoare acuzată că a luat mită de la Dinel Staicu a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare
» Un băiat de 17 ani a pierit în apele Jiului
» Dolj: Înscrierile pentru Campania de voluntariat “Salvator din pasiune” continuă
» Craiova: Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost agresat în centrul oraşului
» Craiova: Circulaţia se va închide pe câteva străzi din oraş pentru preluare buletinelor de vot

Gorj

» Defileul Jiului se închide pe 6 iunie
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Gorj: Ionel Ilie va accepta şefia CEO
» Au crescut vânzările de energie electrică la CEO
» Gorj: Sute de polițiști, jandarmi și pompieri, la datorie de alegeri
» Gorj: Două cutremure produse la Grui şi Sâmbotin

Sport

» 34 de medalii pentru craioveni la Cupa „Saishin“
» LT Auto Craiova va juca în Golden League
» Tricolorii, la ultimul test înainte de Euro
» Fotbal / CSU Craiova a surclasat Pandurii la juniori C
» Anghel Iordănescu i-a întors spatele lui Ivan
» Încep analizele la CS Universitatea Craiova
» Alb-albaștrii lui Nelu Petrișor, în „focuri“

Educatie

» Elevi mai puțini în programul Euro 200

Magazin

» Horoscop
» O lume nebună – Urmează să fie construit cel mai mare telescop optic la sol
» Bancul zilei

Opinii

» M-am săturat să votez. Să vedem ce iese din asta
» Manifest anti-lehamite. Sictirul nu e cool

Top