14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe bine dă copilul pe sticlă, hai să-ți dau țeapă de 210 euro!

Ce bine dă copilul pe sticlă, hai să-ți dau țeapă de 210 euro!

„Ce bine dă copilul dumneavoastră pe sticlă!“, „E o șansă unică, vine alt copil la rând, într-o jumătate de oră, dacă nu vă gândiți mai repede“, așa își începeau vânzătorii de iluzii spiciul, în fața părinților care credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap, iar copilul lor va fi transformat într-o vedetă în scurt timp. Nimeni nu i-a avertizat că este o țeapă și că au plătit 210 euro degeaba.

Mai multe craiovence susțin că au fost înșelat de o agenție de fotomodele, RGB ZOOM Photography, care le-a promis că le transformă copiii în mici vedete, că au posibilitatea să prezinte spoturi publicitare, modă, că vor putea participa la concursuri de frumusețe și vor apărea chiar și în filme. Acestea erau promisiunile cu care părinții erau convinși că micuții lor vor deveni peste noapte staruri. Escrocheria este bine gândită și a fost folosită în mai multe județe.
Totul a început cu o abordare în mall, când părinții erau convinși să-și înscrie copiii la un casting în urma căruia aveau posibilitatea să devină vedete. După ce oamenii erau convinși că micuții au incontestabil stofă pentru o carieră în modelling, li se solicita să completeze o fișă cu datele copiilor, apoi li se spunea că vor fi chemați la sediul firmei, să pozeze și să filmeze. „Prima oară ne-am întâlnit cu cei care racolau părinți cu copii prin martie, la mall. Ne-au spus că băiatul nostru este ideal pentru ce caută ei, că are semnalmentele cerute. Ne-au făcut o fișă, au solicitat datele copilului, greutate, înălțime și număr de telefon. La început nu au promis nimic. Ne-au spus că sunt în căutare de copii pentru diverse reclame și dacă au nevoie de copilul cu semnalmentele lui ne vor căuta“, a spus Loida Ciochindel, una dintre craiovencele care susțin că au fost țepuite de firma RGB ZOOM Photography. Femeia afirmă că în aceeași situație se găsesc încă cinci mămici.

Iluzii vândute cu 210 euro

Cum escrocheria nu se oprește aici, peste ceva vreme părinții au fost sunați și chemați cu copiii la o ședință foto și, bineînțeles, să încheie și un contract la sediul firmei de pe strada Traian Demetrescu nr. 11. La telefon nu li s-a spus nimic de bani sau că toate aceste ședințe sunt contracost.
„Ne-au chemat pentru un casting pe strada Traian Demetrescu nr. 11. Nu ne-au dat detalii, totul a fost vag. Și ne-au mai spus că vom fi întâmpinați de directoarea firmei, Felicia. Firma se numește RGB ZOOM Photography, are sediul în București, și reprezentant este un anume Rusu Ovidiu. Aici i-au făcut băiețelului un video de prezentare. Am așteptat să vină acea directoare, să vadă filmarea. Aceasta nici nu a văzut bine filmarea și a început să ne «vrăjească», ca să nu zic să ne mintă. Vai, că ce bine dă pe sticlă, că noi căutăm doar doi-trei copii de vârsta aceasta și vrem să-l pregătim pentru reclame, o să investim în el, să facă cursuri de actorie, de dicție, de bune maniere. Mi-au spus că au contract cu diferite firme din București, unde au și firma, aici au venit doar să selecteze. După tot ce au spus că vor face ei pentru copil, mi-au zis să mă gândesc, că ei caută decât doi-trei copii, că doi au fost găsiți și e ultima noastă șansă, că într-o jumătate de oră vine un alt copil. Ne-au spus să ne înscriem, să plătim o taxă de 210 euro pentru un an, putem să plătim tot sau în rate. La telefon nu ni s-a zis nimic de bani, nu aveam bani la noi și am observat că nici celelalte mămici nu aveau. Foarte drăguță, așa-zisa directoare ne-a îndemnat să mergem la banca din imediata vecinătate a sediului lor. Am plătit 450 de lei și am încheiat contractul, iar a doua zi am venit la ședința foto. Ne-au spus că la finalul săptămânii îl cheamă, că are reclame de făcut pentru magazine de îmbrăcăminte, că va fi chemat pentru un eveniment de 1 iunie și cu această ocazie își ia banii. Surpriza a venit când am aflat de la una dintre mămici, care își uitase contractul la firmă, că la sediul de pe Traian Demetrescu nu mai este nimeni. Într-adevăr, acel studiou improvizat și birourile dispăruseră. Am început să sunăm și ne-au spus tot felul de minciuni, iar în final nu au mai răspuns. Este sigur că ne-au înșelat“, a povestit Loida Ciochidel.

Au înțeles că e țeapă, dar tot fără bani au rămas

În aceeași situație este și craioveanca Cosmina. Aceasta, după ce s-a prezentat cu fetița în vârstă de un an la casting, și-a dat seama că a fost înșelată. Cu toate că a cerut să i se returneze banii, femeia nu a mai reușit să-și recupereze cei 450 de lei. „Lucrurile stau cam așa: am fost chemați la firmă, fetița a fost filmată, am plătit 450 lei și am încheiat contractul. Când ne-am uitat mai atent, pe ștampilă nu era CUI-ul firmei. Am căutat pe net și am început să descoperim tot felul de nereguli ale aceastei firme, că este un grup care se ocupă cu astfel de activități, dar în fapt sunt niște țepari care acționează în toată țara. Ei au o strategie și în contract este trecut că se obligă să facă un album foto pe care ți-l dau într-o perioadă anume. Noi nu apucasem să facem pozele și când am mers a doua zi, le-am spus că nu mai suntem de acord și să ne dea banii înapoi. Directoarea, Felicia, care părea o doamnă serioasă, și alți doi bărbați ne tot spuneau să nu renunțăm, că apare fetița pe coperta unei reviste, că va scoate bani din prezentări. Le-am replicat că este o țeapă, că vrem banii înapoi. Ne-au pus să facem o cerere și ne-au mai spus că ne virează banii în cont în 30 de zile. Din acel moment nu i-am mai văzut, nici banii nu i-am recuperat. Noi suntem un grup de cinci persoane, am angajat un avocat și mergem în instanță. Cu certitudine, sunt foarte multe persoane înșelate, că erau și tinere cărora le promiteau că le ajută în cariera de fotomodele“, spune Cosmina.
În contractul de prestări servicii încheiat între firmă și craiovenii înșelați se stipulează: „Obiectul contractului îl constituie prestarea de către prestator în favoarea beneficiarului a activității ședinței foto profesionale, având ca scop final realizarea unui album foto tip foto-carte, cu un număr maxim de 20 de fotografii“.
Am încercat să contactăm și noi reprezentanții firmei RGB ZOOM Photography. La telefon ne-a răspuns un bărbat, Adrian Ionescu, care a refuzat să-și exprime un punct de vedere vizavi de acuzațiile pe care le aduc mamele ce se consideră înșelate. De asemenea, am mers și la sediul de pe strada Traian Demetrescu nr. 11, unde am găsit ușile încuiate și încăperile goale.

Țepe de la o firmă de apartament

La adresa de pe strada Traian Demetrescu nr. 11, ușile sunt încuiate
La adresa de pe strada Traian Demetrescu nr. 11, ușile sunt încuiate

Firma RGB ZOOM Photography SRL are sediul în București, iar în Craiova își deschisese un punct de lucru. Este o firmă de apartament, având ca reprezentant legal pe Ovidiu Rusu în calitate de administrator. Firma are și un site oficial, pe frontispiciul căruia tronează următoarele cuvinte: „Acest moment este viața ta. Dacă irosești acest moment așteptând ca viața să înceapă, îți vei irosi viața așteptând“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS