25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljScandalul peroanelor: oprește primăria circulația tramvaielor?

Scandalul peroanelor: oprește primăria circulația tramvaielor?

(Foto: GdS)
(Foto: GdS)

Primăria Craiova ar dori să întrerupă circulația tramvaielor pentru refacerea peroanelor proiectate și construite greșit din fonduri europene, așa cum a dezvăluit GdS în ultimele zile. La întâlnirea de ieri-dimineață dintre reprezentanții RAT Craiova, beneficiarul direct al peroanelor, și cei ai primăriei și proiectantului Irimat, nu s-a luat nici o decizie, dar proiectantul a declarat pentru GdS că primăria urma să dea publicității un comunicat de presă în care să spună concluziile întâlnirii. Până la închiderea ediției, comunicatul nu a mai venit. Din discuțiile GdS cu cei implicați în proiect reiese că toată lumea este de acord că lățimea peroanelor trebuie remediată. Păreri diferite sunt în privința modului în care să se facă acest lucru.
De exemplu, directorul Irimat, Florin Goroneanu, crede că lucrările ar trebui executate noaptea. „S-a luat decizia ca antreprenorul să refacă aceste peroane. Se vor pune cei 20 de centimetri lipsă. Trebuie să dăm un comunicat pe care îl vom pregăti chiar în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.). Noi am proiectat peroanele după un ghid, ele trebuie corelate la lățimea tramvaiului și a tipului de scări. Părerea mea este că lucrările ar trebui executate pe timpul nopții“, a declarat el. Goroneanu a recunoscut, practic, că proiectul nu a fost întocmit după Normativul 1/2007, ci după un ghid. Și directorul RAT, Sorin Manda, consideră că noaptea este potrivită pentru intervenții. „Având în vedere că lucrările de asfaltare de pe bulevardul Carol s-au făcut noaptea, cred că la fel se poate proceda și în privința peroanelor. Ar fi păcat să oprim circulația tramvaielor“, a spus el. Viceprimarul Mihail Genoiu are altă părere.
„Așteptăm o comunicare scrisă din partea proiectantului, să ne ofere și soluțiile tehnice. După părerea mea, chestiunea e mai delicată, nu poți să execuți lucrări cu tramvaiul în funcțiune. Cred că ar trebui ca tramvaiul să fie oprit și lucrările să fie executate în weekend“, a spus el.
GdS a arătat că pasagerii se pot accidenta grav atunci când urcă sau coboară din tramvai, deoarece între scară și peron este o distanță cu 20 de centimetri mai mare decât cea legală. Potrivit normativului nr. 1/2007 privind proiectarea căii de rulare a tramvaielor, un peron trebuie să aibă lățimea de cel puțin 1,8 metri, iar marginea sa trebuie să fie amplasată la 1.360 mm față de axa liniei (linia care desparte în jumătate distanța dintre șine – n.r.). La o simplă măsurătoare cu ruleta a reieșit că peroanele noi sunt subdimensionate ca lățime, măsurând doar 1,45 metri. Cel mai grav este însă faptul că distanța de la peron la axa liniei este, în medie, cu aproape 20 de centimetri mai mare, ceea ce înseamnă că, la urcare și coborâre, călătorii riscă să-și prindă piciorul, să se împiedice și să cadă ori în stradă în fața mașinilor, ori sub tramvai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS