22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCerăt, o comună plină de viață

Cerăt, o comună plină de viață

În vreme ce tot mai multe comune din întreaga țară se confruntă cu problema populației îmbătrâni­te, tinerii alegând să se îndrepte către mediul urban sau chiar să plece peste hotare, în comuna Cerăt populația tânără are în continuare o pondere destul de mare. Astfel, de dimineața până seara, indiferent de vremea de afară, străzile comunei sunt pline de forfotă, iar energia și pofta de viață a locuitorilor se dovedesc de-a dreptul molipsitoare. Printre cei care au ales să rămână în Cerăt se numără și Ionuț Octavian Barbu, unul dintre cei mai tineri primari din județ: „De când mă știu, mi-a plăcut să ajut oamenii și am ales, chiar dacă sunt tânăr, să mă implic în viața comunității în care m-am născut. Nu am fost niciodată tentat să mă mut la oraș, căci sunt de părere că dacă știu să se gospodărească aşa cum trebuie, oamenii pot avea un trai la fel de bun chiar și în mediul rural“.

În educație se investește cu prioritate

În Cerăt, școlile și grădinițele au fost reabilitate de curând, iar condițiile sunt la fel de moderne ca la oraș. Mobilierul este nou, iar localurile în care învață zeci de suflete beneficiază de încălzire cu centrale termice. „Copiii sunt cei care reprezintă viitorul comunei noastre și tocmai de aceea încercăm să le oferim tot ce este mai bun. Ca să-i convingem să învețe carte, este nevoie să le arătăm că școala este un mediu primitor și plăcut“, a declarat primarul Ionuț Octavian Barbu. Pentru facilitarea accesului la școală, comuna Cerăt beneficiază încă din 2014 de un microbuz școlar care îi transportă pe elevi în condiții de siguranță.
Anul acesta, la Școala Gimnazială Cerăt a fost implementat și un proiect afterschool, unde copiii își fac temele împreună cu cadrele didactice care le supraveghează activitatea. Rolul acestui proiect este să-i ajute pe copiii care fie au un ritm de deprindere a cunoștințelor ceva mai lent, fie au nevoie de recuperarea unor informații la a căror predare nu au asistat. De asemenea, în cadrul acestui proiect, elevii beneficiază și de o masă caldă.
Una dintre dotările cele mai apreciate este laboratorul cu zece calculatoare noi, pe care copiii îl folosesc la orele de informatică, iar, de curând, biblioteca școlii a fost și ea aprovizionată cu peste 500 de cărți care așteaptă să fie răsfoite. Mai mult decât atât, pentru elevii care nu au conexiune la internet acasă, există posibilitatea de a accesa informațiile din mediul on-line prin intermediul calculatoarelor din bibliotecă. „Faptul că există o bună colaborare între primărie și școală face ca lucrurile să meargă bine. Ne dorim ca și cel de-al doilea local de școală să fie pe deplin reabilitat. Problema instalației electrice a fost rezolvată. Mai este nevoie doar de construirea unor grupuri sanitare în interiorul instituției de învățământ“, a declarat Daniel Tuță, directorul Școlii Gimnaziale din Cerăt.

Comuna Cerăt va avea sistem de apă și canalizare

Primarul spune că pentru a convinge tinerii să nu părăsească locul în care s-au născut este nevoie ca ei să beneficieze de condițiile unui trai modern. Drept urmare, în Cerăt au fost deja asfaltate străzi pe o distanță de 3 km, pe baza Ordonanței de Urgență nr. 28 din 2013, privind aprobarea Programului național de dezvoltare locală. Comuna Cerăt este membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia, care face posibilă finanțarea proiectului privind apa curentă și canalizarea în comuna Cerăt. Este un proiect a cărui investiție se ridică la aproape șase milioane de euro. În momentul de față, proiectul se află în cea de-a doua etapă, iar stația de epurare construită chiar pe teritoriul comunei Cerăt este aproape finalizată. De această stație beneficiază și orașul Segarcea, alături de comuna Lipovu. După ce stația de epurare va fi gata, urmează întreprinderea demersurilor necesare pentru a se introduce apă curentă pe teritoriul comunei Cerăt și a se construi rețeaua de canalizare. Conform primarului, în anul 2018 lucrările ar trebui să fie pe deplin finalizate.
Nici sănătatea nu este un aspect dat uitării. Cabinetele medicale din Cerăt vor beneficia și ele de condiții optime, într-o clădire nouă, dotată cu aparatura necesară. Totul va fi posibil pe baza unui proiect pe fonduri europene care urmează să fie depus în luna iunie a acestui an.

Sportul, secretul tinereții

Activitățile sportive sunt practicate cu plăcere de tineretul din comună, iar echipa de fotbal din Cerăt aduce rezultate din ce în ce mai bune. Tribuna bazei sportive a fost dotată de curând cu scaune aduse de pe stadionul „Ion Oblemenco“, iar jucatorii pot să-și depoziteze lucrurile în vestiare noi. Și pentru că entuziasmul pentru sport este foarte mare, se urmărește înființarea unei echipe de juniori. „Sunt fericit să văd că tineretul din comuna noastră lasă la o parte tabletele și telefoanele mobile pentru a face sport. Așa că, în curând, pe baza unui proiect european, intenționăm să construim și o sală de sport în care să poată fi practicate și alte activități sportive, cum ar fi tenisul și baschetul“, a adăugat primarul. Totodată, se intenționează stabilirea unui parteneriat cu profesori de dans tradițional și dans modern care să vină la Cerăt să-i învețe pe copii să danseze, ajutându-i să-și petreacă timpul liber într-o manieră creativă. „Am participat la serbările pe care elevii le organizează la căminul cultural sau la școlă și mi-am dat seama că avem tineri talentați, care nu au posibilitatea financiară de a merge la oraș pentru a urma cursuri de specialitate. Drept urmare, am ales să aducem noi aceste cursuri în comună și sperăm să-i ajute pe elevi să se dezvolte armonios“, a precizat edilul Ionuț Octavian Barbu. Tot pe lista activităților extrașcolare se află și câteva cursuri de arte marțiale care urmează să fie ținute în comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS