12.9 C
Craiova
sâmbătă, 24 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriActivitatea a 15 firme doljene a fost suspendată de ITM

Activitatea a 15 firme doljene a fost suspendată de ITM

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a spus la Alege TV că firmele respective care s-au ales cu activitatea suspendată pe o perioadă scurtă de timp puneau în pericol viața angajaților (FOTO: Lucian Anghel)
Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a spus la Alege TV că firmele respective care s-au ales cu activitatea suspendată pe o perioadă scurtă de timp puneau în pericol viața angajaților (FOTO: Lucian Anghel)

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV că firmele puneau în pericol viața angajaților, din cauză că nu respectau normele de sănătate și securitate în muncă. Activitatea unei firme poate fi suspendată de către inspectorii ITM până la remedierea disfuncționalităților, ceea ce poate însemna câteva minute, zile sau chiar luni.

Pe parcursul anului 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a suspendat activitatea mai multor firme doljene pentru că acei angajatori puneau în pericol viața angajaților lor, din cauză că nu respectau normele legale privind sănătatea și securitatea în muncă. Afirmația a fost făcută de către inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Multe opriri de activitate în construcții

Multe dintre firmele la care s-a sistat activitatea activează în construcții, iar unele dintre acestea lucrau pentru diverse primării, în calitate de beneficiari ai lucrărilor care se realizau de firmele respective, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj.
În ultima perioadă s-a întâmplat să moară oameni, inclusiv în Craiova, care lucrau la firme de construcții care nu asigurau un echipament de protejare a malului de pământ, atunci când se făceau săpături la adâncime.
„Sunt acțiuni frecvente ale ITM, mai ales în construcții, unde riscurile sunt mai mari. Munca la înălțime și la săpături au creat întotdeauna o prioritate pentru noi. Când vorbim de viața omului și siguranța în muncă, nu stăm să ne gândim prea mult. Ne interesează foarte mult. (…) Am avut șase campanii pe construcții anul acesta, dar am avut campanii (de verificare – n.r.) și pe alte domenii sensibile, pe agricultură, de exemplu, iar acum suntem pe domeniul sănătății. Toate activitățile care pun în pericol viața omului și toate echipamentele sunt sistate sau oprite. Este suspendată activitatea firmei până intră în legalitate sau vorbim de oprirea vreunui echipament de lucru până la remedierea situației“, a spus Cătălin Mohora la Alege TV. El a mai precizat că de la începutul anului și până la începutul lunii decembrie au existat 15 firme la care s-a sistat activitatea, iar opriri de echipamente au fost în total 16 anul acesta.
„Toate aceste situații puneau în pericol viața lucrătorilor. Sistarea activității firmei sau oprirea echipamentelor s-a făcut până când s-a remediat situația descoperită de inspectorii de sănătate și securitate în muncă“, a declarat Cătălin Mohora. Sancțiunile pentru nerespectarea unor norme de sănătate și securitate în muncă se situează între 4.000 și 8.000 de lei, iar sumele se înjumătățesc dacă sunt plătite în 24 de ore, dar angajatorii nu sunt speriați de cuantumul amenzilor, ci de oprirea temporară a activității firmei sau interzicerea de a mai folosi un echipament sau altul care pun în pericol viața salariaților.

Întreruperea activității, câteva minute sau luni

În unele cazuri, întreruperea de activitate a firmei se face și numai pentru câteva zeci de minute, până când muncitorii sunt dotați cu anumite echipamente de protecție, dacă firma le deține. De asemenea, dacă societatea nu deține echipamentele necesare protejării salariaților, atunci suspendarea activității poate dura zile sau luni, până când firma intră în legalitate.
„Suspendarea activității poate dura câteva minute, până muncitorul își pune o centură sau până se ia un echipament, dacă acesta există, sau poate dura câteva luni“, a explicat șeful ITM Dolj.
Mohora a mai arătat că, de regulă, subcontractorii antreprenorilor generali din construcții de la anumite lucrări sunt descoperiți că nu respectă drepturile de siguranță ale propriilor angajați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS