22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiștii locali combat căderea părului cu un spor de 15% la leafă

Polițiștii locali combat căderea părului cu un spor de 15% la leafă

Polițiștii locali din Craiova vor un spor de 15% din salariul de bază, deoarece consideră că lucrează în condiții periculoase cum ar fi statul la calculator sau patrularea pe străzi (Foto: Arhiva GdS)
Polițiștii locali din Craiova vor un spor de 15% din salariul de bază, deoarece consideră că lucrează în condiții periculoase cum ar fi statul la calculator sau patrularea pe străzi (Foto: Arhiva GdS)

Polițiștii locali din Craiova vor un spor de 15% din salariul de bază, deoarece consideră că lucrează în condiții periculoase cum ar fi statul la calculator sau patrularea pe străzi. Din această cauză ei se pot îmbolnăvi de inimă, pot avea tulburări de somn, pot să fie irascibili sau, și mai rău, poate să le cadă părul și să li se rupă unghiile. Creșterea salarială este inclusă într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii Consiliului Local în ședința de poimâine.

Numai polițist local în Craiova să nu fii! Aceasta este concluzia unui raport întocmit pentru a justifica în fața consilierilor locali motivul pentru care polițiștii locali, fie că sunt șefi sau simpli angajați, la birou sau pe străzi, merită să primeasă un spor salarial de 15% începând cu luna decembrie 2015. Ce-i drept, și până acum au primit în plus 10% la leafă, dar condițiile în care lucrau erau doar vătămătoare. Din decembrie, ele au devenit de-a dreptul periculoase. Posibilitatea de a primi bani în plus la salariu este prevăzută în lege, dar motivele pe baza cărora se poate aplica sunt întâlnite în viața fiecărui salariat, fie bugetar sau angajat la privat.

Ce grozăvii trebuie să îndure polițiștii locali

Potrivit raportului care însoțește proiectul de hotărâre, viața de polițist local dăunează grav sănătății atât mental, cât și fizic. Ca să confirme acest lucru, Poliția Locală a „întreprins demersurile legale privind determinarea şi expertizarea locurilor de muncă supuse condiţiilor periculoase şi vătămătoare, de către Direcţia de Sănătate Publică Dolj, iar, de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA – Sucursala Direcţia Radiocomunicaţii Timişoara, măsurători de câmp electromagnetic“. Vizate de măsurători au fost următoarele locuri de muncă: birou director executiv, birou director executiv adjunct, serviciul resurse umane, serviciul financiar-contabilitate, birou achiziţii publice şi logistică, birou contencios, juridice şi procesare contravenţii, birou sisteme informatice, dispecerat şi evidenţa persoanelor, serviciul disciplina în construcţii, afişaj stradal şi activitate comercială, birou relaţii cu publicul, circuitul documentelor şi acces persoane, arhivă.

Pe baza măsurătorilor efectuate de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, DSP Dolj a emis, în august anul acesta, un buletin în care se constată următoarele: angajații care utilizează calculatorul sunt expuși la acțiunea radiațiilor electromagnetice neionizante şi sunt solicitați psihosenzorial de volumul datelor şi informaţiilor ce trebuie introduse în calculator, de mărimea detaliului de 0,5 mm, de poziţia statică la locul de muncă, de distanţa ochi-monitor, ochi-tastatură mai mare de 0,5 metri şi de efortul vizual. Ceilalți angajați, care patrulează pe străzi, sunt și ei pândiți de pericole iminente, cum ar fi: solicitare neuropsihosenzorială crescută, solicitare osteo-misculo-articulară, microclimat nefavorabil, pulberi anorganice, zgomot, gaze şi vapori iritaţi. De asemenea, personalul de la arhivă este expus la pulberi, agenţi biologici-microbi, spori și mucegaiuri. Deci, dacă stau la calculator, polițiștii locali sunt solicitați nervos și sunt radiați, dacă patrulează pe străzi sunt afectați de poluarea din aer și de zgomot.

Toate aceste atacuri asupra sănătății polițiștilor locali pot avea consecințe dramatice, după cum se arată în Manualul de Patologie Profesională, vol. II, sub redacția prof. dr. Toma Niculescu, manual invocat în raport ca argument decisiv. De exemplu, polițiștii se pot trezi cu un sindrom asteno-vegetativ caracterizat prin astenie intermitentă, ameţeli, oboseală crescută, scăderea atenţiei, a memoriei, irascibilitate, palpitaţii, tulburări de somn. În plus, din cauza stresului, ei pot suferi și de palpitații și le poate scădea tensiunea, ca să nu mai vorbim despre posibile tulburări endocrine, și anume creșterea de volum a tiroidei. Tot din cauza muncii, polițiștii pot să scadă în greutate, li se pot rupe unghiile sau le poate cădea părul. „Având în vedere cele expuse mai sus (…), propunem Consiliului Local al Municipiului Craiova următoarele: aprobarea acordării sporului pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, de 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, funcţionarilor publici şi personalului încadrat pe bază de contract individual de muncă – personal contractual din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Craiova, în baza regulamentului sus menţionat, începând cu data de 01.12.2015“, se arată în încheierea raportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS