14.5 C
Craiova
sâmbătă, 24 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljImpresii la final de Festival Internațional „Craiova Muzicală“ - Oamenii din spatele scenei

Impresii la final de Festival Internațional „Craiova Muzicală“ – Oamenii din spatele scenei

Câțiva dintre oamenii din spatele Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ (Foto: Filarmonica OLtenia)
Câțiva dintre oamenii din spatele Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ (Foto: Filarmonica OLtenia)

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală“, care s-a desfășurat în perioada 29 august – 6 septembrie, a adus în cadrul ediției în aer liber 42 de concerte în nouă zile. Împărțirea manifestărilor în cinci secțiuni, care au acoperit gusturile unui public divers – Clasic, Cameral, SymphoKIDS, Extra și Alternativ -, a constituit o provocare pentru întregul colectiv organizator al Filarmonicii „Oltenia“.

Toţi oamenii filarmonicii, de la departamentele contabilitate, administrativ, juridic, coordonare artistică, imagine și relații publice, organizare spectacole, resurse umane, achiziții publice, și-au pus la dispoziţie toate resursele pentru ca publicul craiovean, dar şi artiștii invitați în cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ să se poată bucura de zile, seri și nopți reușite pe acorduri muzicale. Echipa din spatele scenei și-a îndeplinit cu succes misiunea. S-au completat unii pe alții. „A fost vorba de o muncă de echipă. Am încercat să ne suplinim. Munca a fost mult mai complexă, în condițiile în care nu s-a rezumat strict la profilul de activitate din instituție. Satisfacția a venit la sfârșit și a fost pe măsura efortului depus“, a precizat Marian Căprioară, șeful Serviciului Administrativ. Ideea este întărită și de contabilul-șef al instituției de cultură, Vlad Ionescu. El recunoaște că cifrele din contabilitate s-au completat armonios la ceasul serii și cu spiritul organizatoric din teren. „A fost o muncă astronomică. Plăcerea a venit odată cu serile pline de muzică și aplauzele din partea publicului“, a spus Vlad Ionescu.
Festivalul „Craiova Muzicală“ s-a constituit într-o provocare pentru fiecare angajat al instituției de cultură craiovene. „Am conlucrat îndeaproape cu colegii. Fără munca în echipă nu am putea face absolut nimic. Acest festival a fost privit ca o provocare. A fost o muncă enormă, dar mi-a făcut o deosebită plăcere pentru că lucrez întotdeauna cu pasiune. Nu a contat că am pierdut nopți. Ele au fost fructificate. Sperăm ca de aici încolo să avem parte de oaspeți din ce în ce mai performanți și iubiți de către public. Eu sunt încântată de ce am realizat. Aștept noua provocare din partea managerului nostru și a întregului staff de conducere. Sper să rămânem aceeași echipă laborioasă și să ne întrecem de la o ediție la alta“, ne-a spus Marta Simona, traducător la Filarmonica „Oltenia“.
Amintirea orelor parcă nesfârşite de muncă şi oboseala acumulată s-au risipit în fiecare seară a festivalului, odată cu creionarea imaginii din Piața „Frații Buzești“ din Centrul Vechi al Craiovei. Satisfacția și mulțumirea de pe fețele artiștilor, dar şi aplauzele furtunoase de la sfârșit de reprezentație oferite de public muzicienilor au fost și pentru ei, oamenii din spatele scenei. Reușita concertelor li s-a datorat și lor, chiar dacă nu se aflau în lumina reflectoarelor.

Gânduri din culisele festivalului

Astăzi, când ultimele acorduri de muzică din cadrul celei de 42-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ s-au stins, se privește în urmă. Satisfacția și gustul reușitei sunt simțite de fiecare în parte. Când realizezi că faci parte dintr-o echipă cu adevărat profesionistă, a cărei muncă este încununată cu succes, sentimentele care te încearcă sunt copleșitoare. „E mare lucru că muncim într-o astfel de echipă și cred că și până acum am făcut lucruri extraordinare, care au putut fi văzute, la fel cum vom continua să punem umărul și să realizăm pe viitor și alte proiecte de o asemenea anvergură“, a spus Sandra Suchici, referent achiziții publice.
Orice eveniment de amploare se pregătește cu mult timp înainte, este „o muncă de cel puțin un an, în care se conturează elementele esențiale, după care începem să îmbrăcăm frumos ceea ce am gândit iniţial. E normal să lucrezi în echipă. E benefic felul în care te completezi“, este și opinia Ramonei Bădescu, PR al Filarmonicii „Oltenia“.
Succesul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ a fost construit cu multă trudă, responsabilitate, pasiune. „În fiecare dimineață porneam spre filarmonică gândindu-mă la acest imperativ absolut: doresc să fie perfect! Doresc ca muzicienii perfecți care au participat la acest festival să fie mulțumiți, să fie încântați, să trăiască acel sentiment de impresie supremă în fața publicului craiovean! Să nu uităm că este un festival de elită, pe care îl coroborăm cu un deziderat unicat în istoria culturală, civică a orașului Craiova, și mă refer la năzuința noastră de a obține înaltul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Această ediție «open air» a Festivalului Internațional «Craiova Muzicală» poate constitui un reper, o treaptă. Implicarea noastră morală, organizațională, profesională propriu-zisă, a fost echilibrată, dacă mă refer la modul în care au reacționat toate compartimentele din cadrul Filarmonicii «Oltenia». Acest festival a fost foarte onest, deschis prin spiritul ludic. Ceea ce oamenii ajung să simtă ca relaxare, ca bucurie, ca mod de a-și petrece elevat timpul liber, din partea organizatorilor reprezintă un efort coerent, conjugat, pregătit cu foarte mult timp înainte“, a precizat Iulia Negrea, șef Birou Imagine.
Ediția în aer liber, prima de acest fel din cele de până acum, nu a constituit un impediment, ci un examen al profesionalismului și al muncii în echipă. „Pentru noi a fost încântător. Este un sentiment pe care îl trăiești foarte rar pentru că sunt totuși 41 de ediții anterioare pe care le-am petrecut în mod tradițional, în sala de concerte. Acum am început să cunoaștem orașul, să ne adaptăm la ceea ce înseamnă oraș european, această parte frumoasă, istorică, a orașului restaurat, Centrul Vechi, Piața «Frații Buzești». A fost o provocare extraordinară din punct de vedere al asigurării calității acestor concerte. Cred că fiecare dintre noi a însemnat un element de vitalitate, fiecare dintre noi, ca individualitate, a trebuit să înțeleagă că trebuie să ne armonizăm astfel încât invitații noștri să vină aici, să rămână cu o impresie bună, să-și dorească să revină și acolo unde merg să prezinte în termeni admirativi modul în care au fost primiți, faptul că publicul i-a apreciat, și nu în ultimul rând, ce înseamnă Craiova“, a precizat Iulia Negrea.
Festivalul „Craiova Muzicală“ s-a încheiat, dar mâine va lua naştere un nou proiect. Aplauzele au încununat munca unei echipe de profesioniști care se mândresc să facă parte din ceea ce înseamnă Filarmonica „Oltenia“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS