28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar Beznă - îl dai afară pe ușă, intră pe geam

Fostul primar Beznă – îl dai afară pe ușă, intră pe geam

Mircea Bezna primar comuna Argetoaia judetul Dolj Autor Marius Macamete

Condamnat irevocabil pentru conflict de interese și trimis în judecată de procurori pentru delapidare, fostul primar din Argetoaia, Mircea Beznă (foto), și-a găsit de lucru la stat. Și nu oriunde, ci tot la primăria din comună, unde a fost angajat de actualul viceprimar cu atribuții de primar în funcția de consilier personal. Prefectura Dolj a considerat nelegală angajarea și a anunțat că va da primăria în judecată pentru anularea deciziei.

La două luni după ce prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a emis ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Mircea Beznă, viceprimarul din Argetoaia, Lucian Vânătoru, l-a „recuperat“ pe Beznă și l-a angajat consilier personal, în martie 2015. Prefectul a avut motiv temeinic să-l lase pe fostul primar fără scaunul de edil-șef. Mircea Beznă fusese declarat irevocabil în conflict de interese pentru că în 2006 și-a angajat soția în primărie, lucru interzis de lege. Problemele sale nu s-au rezumat la partea administrativă, ci au ajuns și în sfera penalului. La data la care era angajat de viceprimar să-i dea sfaturi personale, Beznă figura ca inculpat și era trimis în judecată într-un dosar de delapidare în formă continuată, aflat pe rolul Judecătoriei Filiași din aprilie 2014. Reprezentanții Prefecturii Dolj au precizat pentru GdS că Direcția de Verificare a Legalității Actelor din cadrul instituției a dat aviz de nelegalitate dispoziției emise de viceprimarul Vânătoru prin care îl angaja pe Beznă. Aceștia au declarat că, legal, pentru a anula dispoziția, trebuie să o conteste în contencios administrativ, lucru care este programat pentru săptămâna viitoare.
Contactat telefonic, viceprimarul Lucian Vânătoru a explicat că l-a angajat pe fostul primar pentru a beneficia de cunoștințele lui în materie administrativă. „El era fostul primar, știa multe, știa despre contracte, eu sunt viceprimar de doi ani. Dacă prefectura vrea să ne dea în judecată, vom vedea ce vor spune judecătorii. Ei consideră că eu, ca viceprimar, nu pot avea consilieri personali, dar având atribuții de primar, legea spune că preiau drepturile și obligațiile, deci și dreptul de a avea consilier personal“, a spus el. Întrebat cât de oportun este să primească sfaturi pe banii statului de la o persoană dovedită în conflict de interese și trimisă în judecată, Vânătoru, a spus că oamenii din comună au avut păreri împărțite. „Pentru unii a dat rău, pentru alții, nu“, a precizat el.

Cum a pierdut Beznă mandatul de primar

Agenția Națională de Integritate a constatat în 2011 că Mircea Beznă își angajase soția ca referent în primărie cu cinci ani în urmă, ceea ce contravenea legii. Primarul a contestat raportul ANI în instanță și a câștigat la Curtea de Apel, dar a pierdut la instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție, în mai 2013. Deși pierduse irevocabil, Beznă a mai stat în funcție încă un an și jumătate, deoarece prefectul de atunci, Marius Deca, spunea că nu poate constata încetarea mandatului de primar deoarece nu are bază legală. Concret, secretarul primăriei din Argetoaia, fratele actualului viceprimar, Dragoș Vânătoru, care atunci avea doar atribuții de secretar, a refuzat să întocmească referatul pe baza căruia prefectul emitea ordinul de încetare a mandatului primarului. Vânătoru, care îi ținea locul secretarului de drept, arestat pentru fapte de corupție, a trimis prefecturii o informare în care spunea că, din interpretarea lui, primarul nu trebuie eliberat din funcție. După consultări între prefectură și oficialii de la București, prefectura a găsit cadrul legal, iar secretarul Vânătoru a întocmit referatul necesar.

Judecat și pentru delapidare

În timp ce autoritățile căutau baza legală pentru eliberarea din funcție a lui Beznă, acesta ducea un alt război, mai dur, cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași. Aceștia l-au trimis în judecată la începutul anului trecut pentru delapidare în formă continuată alături de mai multe persoane angajate ale unei firme care obținuse un contract de la primărie pentru pietruirea drumului Bâlta-Argetoaia. Procurorii l-au acuzat pe primar că, împreună cu administratorul firmei Mobiletech, Ștefan Epure, au pus la cale un plan ingenios prin care primăria a plătit ilegal în avans lucrări în valoare de 30% din suma totală. Întrebat despre dosar, Mircea Beznă preciza pentru GdS că nu a încălcat legea. „Este vorba de o plângere în legătură cu drumul Bâlta-Argetoaia. După părerea mea, nu există nici o faptă penală. O să demonstrăm că aveam dreptate“, a spus edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS