22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegumicultorii din Pristol, nevoiți să arunce tone de lubenițe

Legumicultorii din Pristol, nevoiți să arunce tone de lubenițe

În lipsa unei piețe de desfacere asigurate, producătorii de legume din comuna mehedințeană Pristol se plâng că au ajuns să dea produsele pe nimic samsarilor din piețe, care ar câștiga mai mult de jumătate din prețul produselor.

Familia Cojocaru cultivă legume în solar de 15 ani. „Lucrăm zi-lumină în solar. Când nu suntem la târguri, stăm toată ziua în solar. Acum, pe căldurile astea, vă dați seama că nu putem să stăm mai târziu de ora 11.00 în solar“, spune Vasilica Cojocaru. Au mai luat un nepot ca să îi ajute cu bostanul, pentru că e perioada când se recoltează lubenițele. În plus, pe perioada verii îi ajută și băiatul, care în restul anului este la facultate. Chiar dacă muncește toată familia în solar sau în câmp, la bostan, satisfacția după vânzarea produselor nu mai este la fel de mare ca înainte. În prezent, legumicultorii își vând produsele pe câțiva bănuți, iar de multe ori abia își recuperează investiția.

„E plin de bișnițari prin piețe“

După ce produc legumele, cea mai mare problemă a agricultorilor din Pristol este comercializarea acestora. „Vindem prin târguri și pe unde apucăm. Că e plin de bișnițari prin piețe, prin Severin“, a declarat femeia.
Mulți dintre producătorii direcți de legume și fructe nu au loc în piețe, din cauza intermediarilor care vor să le cumpere produsele la prețuri derizorii.
„Bișnițarii se uită să îți ia marfa pe nimic. Mai mult de jumătate câștigă ei, mai mult decât noi. Și preferăm să umblăm pe aici, prin târguri, decât să le dau lor banii din munca mea. Uneori mai dăm și la bișnițari. Pe piață sunt roșiile cu doi lei, iar ei ți le iau cu 80 de bani pe kilogram. Și lubenița la fel. În oraș se vinde cu 1,5 lei, iar ei se uită să ți-o ia și cu 60 de bani pe kilogram. Deci, mai mult de jumătate îți ia din preț samsarii. Până acum de abia am recuperat investiția și de acum încolo o să rămânem și noi pe profit, dar acum au scăzut prețurile“, a arătat Vasilica Cojocaru.

Aruncă lubenițele, pentru că nu au unde să le vândă

La data la care noi ne-am aflat în Pristol, familia de legumicultori avea depozitate în curte cinci tone de lubenițe, pe care nu avea unde să le vândă din cauza prețurilor excesiv de mici. Oamenii au ajuns să arunce lubenițele decât să de lea samsarilor cu 30 de bani pe kilogram.
„Avem cheltuieli mari. Noi nici investiția în bostan nu ne-am recuperat-o. Am investit 6.000 de lei și nu ne-am recuperat banii nici acum. Le-am cules, le-am adus acasă, pentru că nu avem unde să le ducem ca să le vindem. Avem în șopru cinci tone de lubenițe, dar și în căruțe. La Severin a venit unul să îi dăm lubenițele cu 30 de bani pe kilogram. Spune că tot așa le ia și de la Dăbuleni. Am zis că mai bine le aruncăm decât să le dăm pe nimic. Asta e bătaie de joc!“, a mai spus Vasilica Cojocaru.
Agricultorii spun că ar avea nevoie de o piață de desfacere în comunele din jur, pentru a vinde produsele la prețuri rezonabile pentru producători. În viitorul apropiat nu se prefigurează construirea vreunei piețe de gros în Pristol sau prin împrejurimi.

Agricultorii vor fonduri europene

Familia de agricultori a încercat să obțină și fonduri europene, dar, după ce au depus proiectul, nu au mai fost bani pentru finanțare. În prezent, legumicultorii respectivi nu mai pot obține fonduri, pentru că au peste 40 de ani și nu se mai încadrează în condițiile de eligibilitate impuse de finanțator. Totuși, legumicultorii speră ca pe noul PNDR 2014-2020 și pe alte programe să existe fonduri și pentru persoanele trecute de 40 de ani. „Măsura 1.4 s-a transformat în submăsura 6.3 fără limită de vârstă, de fapt, până la 65 de ani, și sperăm să existe fonduri măcar pentru investiții“, a mai spus legumicultoarea din Pristol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS