22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe locurile de joacă de 9 milioane de euro din Craiova

Scandal pe locurile de joacă de 9 milioane de euro din Craiova

Contractul de nouă milioane de euro pentru achiziționarea și montarea noilor locuri de joacă din Craiova a creat tensiune între primărie și firma care a câștigat contractul, King Industrial Enterprises din București. Municipalitatea a amenințat firma că-i va rezilia contractul dacă nu înlocuiește toate piesele care nu respectă cerințele de calitate din caietul de sarcini, deși o comisie a primăriei a recepționat inițial lucrarea. King Industrial se apără spunând că primăria forțează nota și că locurile de joacă sunt foarte bune, dar sunt distruse sau furate din cauză că Poliția Locală nu le păzește. Reprezentanții firmei spun că garanția pieselor nu acoperă furtul sau distrugerea, dar o cerință din caietul de sarcini obliga firma să monteze piese rezistente la vandalism. Ce înseamnă vandalism? Fiecare interpretează în felul său.

Abia a trecut un an din cei patru ai acordului-cadru dintre Primăria Craiova și firma care a câștigat contractul pentru furnizarea și montarea locurilor de joacă din oraș că au și apărut problemele. Primăria este nemulțumită de calitatea pieselor care compun locurile de joacă după ce a descoperit că multe dintre ele s-au rupt. În consecință, a notificat firma să înlocuiască toate piesele cu probleme, iar dacă nu o va face i-a pus în vedere că va rezilia contractul de nouă milioane de euro. Până în prezent, municipalitatea a plătit firmei aproximativ 11 milioane de lei, adică aproape o treime din suma totală de 29,9 milioane de lei fără TVA din contract. De partea cealaltă, King Industrial Enterprises, câștigătoarea contractului, consideră că municipalitatea îi forțează mâna și spune că nu poate înlocui la nesfârșit locuri de joacă rupte sau furate atâta timp cât Poliția Locală nu asigură paza lor.

N-a fost păcăleală de 1 aprilie

Contractul pentru achiziția cu montaj a locurilor de joacă a fost atribuit de primărie firmei SC King Industrial Enterprises SRL din București în decembrie 2013. El prevedea un număr minim și unul maxim de locuri de joacă pe care firma putea să le monteze în cei patru ani de contract, cât este înțelegerea dintre cele două părți. De la o valoare estimativă a contractului de 34,1 milioane de lei fără TVA, concurența de la licitație a făcut ca prețul să ajungă puțin sub 30 de milioane de lei fără TVA. Criteriul după care s-a acordat contractul a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, adică prețul a avut o pondere de 75%, iar termenul de livrare, inclusiv montajul, a reprezentat 25%. Unii consilieri locali au cerut în cadrul unei ședințe publice anularea licitației după ce au descoperit că un loc de joacă ajunsese să coste circa 220.000 de euro, cât o vilă de lux. La vremea respectivă, reprezentanții primăriei au declarat că vor face verificări în acest sens. Și le-au făcut. Așa au descoperit că multe dintre piesele care compun locurile de joacă, mai ales balansoarele, erau rupte. „Locurile au fost vandalizate. Am observat și noi în interiorul acestor locuri de joacă persoane peste vârsta de 12 ani, chiar și de 30 de ani. Este foarte adevărat că în caietul de sarcini era o prevedere foarte clară că echipamentele trebuie să reziste la acte de vandalism și că trebuie să aibă o anumită grosime. Noi am notificat firma respectivă, care are termen de 15 zile ca să înlocuiască toate aceste locuri de joacă. Ele sunt în perioada de garanție și trebuie să respecte toate criteriile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Adresa le-a fost trimisă deja de zece zile, cred. Urmează ca, în perioada următoare, dacă nu vor face aceste înlocuiri, să reziliem contractul și să le reparăm noi. Dacă se reziliază contractul, li se oprește inclusiv garanția de 30%, care este depusă în contul Primăriei Craiova. Atunci le vom lua și banii, nu numai că vom rezilia contractul. Mai așteptăm cinci zile ca să vedem cât de serioasă este firma și cât de repede vine să le înlocuiască“, spunea pe 1 aprilie primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Conform anunțului de participare din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, însă, cuantumul garanției de bună execuție este de 5% din valoarea contractului subsecvent. Cum primăria a încheiat până acum trei contracte subsecvente (17 decembrie 2013, 4 aprilie 2014 și 12 septembrie 2014, în sumă totală de aproximativ 11 milioane de lei) rezultă că garanția de bună execuție reprezintă 5% din această sumă, adică aproximativ 500.000 de lei.
Potrivit caietului de sarcini de care vorbea primarul, toboganele, de exemplu, trebuie să aibă o grosime de minimum 19 milimetri, iar materialele, luate ca întreg, trebuie să aibă o calitate care să le confere rezistență, siguranță în exploatare, rezistență la impact și uzură, rezistență climatică, să respecte cerințe legate de potențialul de reciclare, de elasticitate, iar rotunjimea marginilor și îmbinările să respecte stasurile în materie. Undeva la finalul caietului de sarcini, primăria a introdus și o notă despre materialele echivalente unde apare pentru prima dată menționat cuvântul „vandalism“. „Se va opta pentru materiale cu aceleași proprietăți fizice și chimice precum cele menționate (elasticitate, de exemplu – n.r.), material rezistent la acțiunea factorilor externi, raze ultraviolete, vandalism“, se arată în nota din caietul de sarcini.

King Industrial: Garanția nu acoperă distrugerile și furturile

Firma a înlocuit până pe 2 aprilie toate piesele rupte sau furate, dar consideră că garanția pentru lucrări nu acoperă și distrugerile.
„Am fost chemați să înlocuim piesele rupte, dar orice garanție acoperă doar defectele din fabrică. Noi am făcut un inventar și 80% dintre piesele cu probleme au fost furate. În caietul de sarcini se vorbește despre rezistența la vandalism, dar noi considerăm că este vorba de un vandalism ușor. Am solicitat să fie asigurată pază la aceste obiective, pentru că furturi au avut loc și în perioada în care se făcea montajul lor. În unele locuri au lovit cu pietrele aceste locuri de joacă. Am făcut și reclamație la poliție. La București, locurile de joacă arată impecabil tocmai pentru că au pază asigurată. Am insistat încă de la început pe acest aspect. Pe de altă parte, aceste locuri de joacă sunt folosite și de o categorie de persoane cu vârsă mai mare decât aceea trecută pe panourile cu instrucțiuni de la fiecare loc de joacă.
Toboganele au grosime mai mare decât cerința minimă de 19 mm. Ei (primăria – n.r.) au cerut un minim, noi am venit cu un material foarte rezistent și răspundem pentru ceea ce am pus acolo. Dacă nu va fi asigurată pază și astfel evitate furturile nu știu ce vom face. Aceste locuri de joacă au trecut printr-o procedură, au fost recepționate. Am primit o notificare de la primărie în care ni se cere să înlocuim toate locurile de joacă în 15 zile, în caz contrar urmând să rezilieze contractul. Ne-am gândit că forțează nota. Noi am înlocuit până pe 2 aprilie piesele distruse sau furate, dar nu știu cât o vom mai putea face. Gândiți-vă că au crescut cheltuielile cu manopera și combustibilul și noi lucrăm pe vechile prețuri“, a declarat pentru GdS Oana Șerban, manager proiect King Industrial Enterprises SRL.

Comisia primăriei nu știe ce a recepționat

Întrebat de ce la recepția lucrărilor făcută de primărie locurile de joacă au fost bune, iar acum nu mai corespund, viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că membrii comisiei de recepție nu au putut fizic să-și dea seama de calitatea materialului montat. „Din ceea ce știu eu, s-a solicitat firmei respective să înlocuiască în totalitate obiectele din locurile de joacă, nu numai cele distruse, cu cele care corespund caietului de sarcini, cu grosimea respectivă. Asta înseamnă că trebuie date jos toate. Dacă nu o va face, firma va suporta acțiunea noastră, adică vom executa, în primul rând, garanția de bună execuție care este blocată într-un cont al primăriei, după care ne vom îndrepta împotriva lor și vom solicita daune pentru toată valoarea proiectului. Într-o atare situație, contractul va fi sistat. Nu știu dacă din montaj s-au stricat sau din calitatea nerespectată. A fost o comisie de recepție, dar din discuțiile pe care le-am avut cu ei, aceste defecte nu se puteau constata, pentru că este ca și cum ar trebui să vezi cât de gros este materialul dintr-o minge. Sunt corpuri compacte, închise, a căror grosime nu o poți vedea decât dacă le distrugi. Or, orice eșantion ai fi văzut nu are legătură cu originalul. Nu se poate măsura cu centimetrul sau cu rigla, ci doar dacă ar fi dat o gaură și să bage o sondă. Nu poate fi măsurat pentru că nu are margine“, a spus Genoiu.

Poliția Locală: Nu putem asigura paza, dar patrulăm

Locurile de joacă vor continua să fie nesupravegheate permanent, după cum a declarat luni directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, în emisiunea „Subiectul Zilei“ de la Alege TV. „Locurile de joacă nu pot fi păzite de Poliția Locală în permanență. Paza se face cu personal contractual. Poliția Locală nu are atribuții de pază. Supravegherea nu se poate face decât prin patrulare. Un post de pază înseamnă cinci oameni. O patrulă de doi oameni care patrulează 24 de ore din 24, 30 de zile pe lună înseamnă zece persoane. Sunt oameni care spun că sunt 278 de polițiști locali pe ordine publică. Da, dar nu sunt toți, există concedii, concedii medicale, zile de repaus sâmbătă, duminică, program de noapte, program de zi. Deci este foarte greu să asiguri paza la un anumit obiectiv. Cred că nici o poliție locală din România nu are posibilitatea să asigure paza la toate obiectivele și domeniul public al unei localități. Locurile de joacă sunt incluse în anumite etape de patrulare, se stă mai mult în intervalul orar când știm că sunt mai aglomerate, dimineața și seara. Vandalizarea nu se întâmplă sub ochii lor. Au fost mai multe probleme când au fost montate aceste locuri de joacă, nu neapărat pentru vandalizare, ci pentru că oamenii nu au înțeles că acele aparate sunt pentru anumite categorii de vârstă. Multe dintre aparate se dezmembrează, le mai strângem și noi, mai chemăm și colegii de la RAADPFL. Acum lucrurile cred că s-au așezat“, a explicat Mateescu.

Ce conține un loc de joacă

Potrivit caietului de sarcini, sunt 30 de tipuri de echipamente, destinate copiilor, împărțite pe două categorii de vârstă: 2-6 ani și 3-13 ani plus echipamente de fitness. Locurile de joacă sunt formate din balansoare, leagăne, carusele, minicarusele. Echipamentele de fitness sunt destinate întreținerii și dezvoltării mușchilor abdominali și taliei, mușchilor de la picioare, mâini și ai spatelui, mersului. Ansamblul mai conține o bicicletă pentru două persoane. Locul de joacă este delimitat prin gard de lemn viu colorat, iar pe jos este montat un covor din cauciuc care ar trebui să reziste inclusiv la arsurile provocate de țigările aruncate pe jos.  Câte locuri de joacă vor fi amplasate în total nu se știe, dar numărul lor minim și maxim poate fi dat de numărul panourilor de informare care se amplasează la fiecare astfel de loc de joacă. În anexa la caietul de sarcini, primăria a prevăzut un minim de 69 și un maxim de 100 de panouri informative. Dacă se merge pe varianta unui cost de 220.000 de euro pe locul de joacă, așa cum a fost discuția în consiliul local, atunci pot fi amplasate maximum 41 de locuri de joacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS