15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPepiniera RAADPFL Craiova renaşte din propria cenușă

Pepiniera RAADPFL Craiova renaşte din propria cenușă

Pepiniera RAADPFL Craiova, locul din care toate județele Olteniei se aprovizionau în urmă cu ani buni cu diverse specii de plante, fusese uitată pentru o perioadă de vreme. Lucrurile au început să se schimbe, însă, în ultimele luni, de când conducerea regiei a decis că aceasta trebuie să înceapă să producă așa cum o făcea odinioară. Din suprafața totală de 25 de hectare, cinci sunt deja cultivate cu flori și arbori, care sunt destinate atât înfrumusețării orașului, cât și vânzării către orice persoană. În plus, în pepinieră se pregătește și o nouă plantă care nu a mai fost văzută până acum prin oraș.

Pepiniera dendrologică a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, situată în Parcul Tineretului, ar putea redeveni ceea ce era odată: distribuitorul de material dendrologic pentru toate județele Olteniei. Uitată pentru o perioadă de câțiva ani, ea a fost „resuscitată“ în ultimele luni. „Nu s-a pus mare accent pe dezvoltarea pepinierei. Este un proiect al meu de suflet și vreau să redevină ce a fost. Vom ieși pe piață nu numai în Craiova – în cartiere, pe străzile principale – cu o gamă diferită de arbori care vor fi produși aici. Avem specialiști, avem oameni care pot să-i producă. După cum ați văzut, începem deja să ne cultivăm și să ne producem singuri platanul, care este un arbore foarte apreciat, și toate celelalte. Avem toată gama de gard viu, astfel încât să avem o producție proprie și să fie orașul mai frumos“, a explicat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

„Într-un an-doi, vom redeveni ce am fost“

Întreaga suprafață a pepinierei are 25 de hectare, care se întind în zona Lunca Jiului. Din prima lună a anului, a început munca la această pepinieră, iar o cincime din zonă a fost deja cultivată. „Avem 25 de hectare. Suprafața nu este utilizabilă total, pentru că este în mare parte inundată, însă prin umplerea cu pământ și o bună gospodărire, ne extindem foarte mult. Din ianuarie și până acum am cultivat cinci hectare destul de bine gospodărite și ne extindem permanent. Până în toamnă, sper să ne extindem pe jumătate. Avem un deficit de pământ bun, deoarece, de-a lungul timpului, toți pomii care s-au vândut din pepinieră au fost îndepărtați cu balot de pământ. Căutăm pământ de bună calitate, care să ajute plantele să crească, și zic eu că într-un an-doi vom redeveni ce am fost“, consideră Aurelia Filip.

În pepinieră „se coace“ o plantă nouă pentru Craiova

Pe cele  cinci hectare pregătite au fost plantate deja mai multe specii de flori și arbori. Vorbim despre toate soiurile de gard viu, care cresc acum în două sere, despre lămâiță, platan, paulonia și tei, plante care se cer atât în Craiova, cât și în alte orașe. În plus, regia vrea să producă și o plantă mai specială, în premieră pentru Bănie. „Încercăm să facem și un trandafir-pom, care nu a apărut în orașul nostru. Am plantat deja măceșul, urmează ca în toamnă să trecem la altoirea lui și sper să ne și iasă, fiindcă acesta ar fi un lucru nou pentru municipiul nostru“, a mai precizat directorul RAADPFL. Important de știut este că persoanele care doresc să achiziționeze material dendrologic pot face acest lucru apelând la pepiniera regiei.
În ceea ce privește persoanele care au muncit și muncesc la acest proiect de revitalizare, regia nu se limitează doar la angajații proprii. „La noi își desfășoară activitatea cei condamnați la muncă în folosul comunității. Au fost repartizați în această pepinieră, au respectat o normă de lucru, numărul de ore, astfel încât, pentru noi, forța de muncă a fost mult mai ieftină“, a completat Aurelia Filip.

Revigorarea pepinierei, o gură de oxigen pentru regie

Chiar dacă nu va produce niciodată tot ceea ce este necesar în Craiova, atunci când va funcționa la capacitate maximă, pepiniera RAADPFL Craiova va aduce economii considerabile în bugetul regiei, bani care vor putea fi folosiți pentru alte investiții. „Sunt și plante care se dezvoltă numai în sere speciale. Va trebui să apelăm la licitații, însă pentru regie va fi o gură de oxigen. Din amenajarea spațiilor verzi din oraș pentru beneficiarul nostru, Primăria Municipiului Craiova, noi rămânem doar cu manopera, pentru că plantele le vindem primăriei la prețul de achiziție. Când pepiniera va merge așa cum trebuie, ar fi producție proprie, iar orice persoană își dă seama că este un plus de valoare. Este un fond de investiții bun pentru viitor și, zic eu, este un lucru profitabil“, a încheiat directorul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS