20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA-ul, trimis să verifice turismul electoral din Dolj

DNA-ul, trimis să verifice turismul electoral din Dolj

Copreședintele ACL Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat că în procesul de votare  sunt lucruri de neînțeles
Copreședintele ACL Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat că în procesul de votare
sunt lucruri de neînțeles

Votul masiv pe liste suplimentare în localitățile din Dolj la turul întâi al alegerilor prezidențiale va ajunge pe masa procurorilor anticorupție. Copreședintele ACL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a anunțat ieri că Alianța va sesiza DNA pentru a preveni ca lucrurile să se repete în turul doi. Marinescu a caracterizat drept „mizerie“ lipsa de organizare a votului în străinătate care a stricat imaginea românilor în Europa și a făcut apel la populație să iasă la vot în turul doi, pe 16 noiembrie.

Zecile de mii de voturi pe liste suplimentare înregistrate oficial de Biroul Electoral Județean Dolj vor intra în atenția procurorilor DNA, după ce reprezentanții ACL Dolj au anunțat că vor depune o plângere penală pentru ca organele de anchetă să stabilească dacă anumite persoane au votat de mai multe ori. Copreședintele ACL Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat că în procesul de votare sunt lucruri de neînțeles. „Astăzi (ieri – n.r.) depunem plângere penală la DNA pentru că sunt lucruri de neînțeles, sunt 39.000 de voturi pe liste suplimentare. Au fost mutați dintr-o parte în alta. În comunele din jurul Craiovei ar mai fi de înțeles, chiar dacă la Ișalnița s-a stat la coadă, dar în comuna Gogoșu, doar intervenția jandarmilor a mai potolit spiritele“, a spus Marinescu. El a precizat că sistemul conceput de partid prin care se poate verifica în timp real dacă un alegător de pe listele suplimentare a votat de două ori nu a putut fi folosit din cauza președinților secțiilor de votare din județ care au refuzat să le pună la dispoziție copii după aceste liste. „Nu am reușit să confruntăm în timp real listele suplimentare cu cele permanente, deoarece la secțiile de votare ne-au cerut ștampila de la partid și dovadă că partidul este operator de date cu caracter personal. Această cerere este o prostie. Partidul, oricum, are acces, la listele permanente, iar acolo sunt toate datele personale. Noi vom verifica dacă s-a votat pe mai multe liste suplimentare, iar această plângere penală este pentru a preveni repetarea lucrurilor care s-au întâmplat în turul întâi“, a precizat Marinescu. Potrivit acestuia, ACL va sesiza și Biroul Electoral Central, deoarece sesizările depuse la Biroul Electoral Județean Dolj au fost respinse.

Macovei – 100%, Udrea – 90%, Tăriceanu – peste 50%

Referitor la rezultate, Marinescu a declarat că este foarte încrezător că în turul doi Klaus Iohannis va câștiga în fața lui Victor Ponta. „A meritat ordonanța care a permis traseismul politic tot balamucul din administrație? Rezultatele arată că oamenii din comunele unde primarii și consilierii au trecut la PSD nu au fost așa duși după primari. În Craiova, Ponta este în scădere față de rezultatele partidului de la europarlamentare. Sunt absolut convins că în Craiova vom mări rezultatul lui Klaus Iohannis în turul doi, deoarece cred că oamenii sunt dezamăgiți de actuala administrație a orașului. În Craiova este potențial. Mulțumesc foarte mult celor care s-au prezentat la vot. Vom merge din casă în casă. Fac apel la toți cei care cred că ar trebui să fie alături de noi în campanie, fac apel să vină la vot toți cei care au crezut că neprezentându-se în turul întâi îi pedepsesc pe politicieni“, a mai spus el. Întrebat cum crede că se vor împărți voturile celorlalți candidați ieșiți din cursă, Marinescu a spus că alegătorii vor decide singuri. „În Dolj vom discuta cu oricine vine să stea de vorbă cu noi. Ce să negociezi cu ceilalți candidați. Nu înțeleg. Să negociezi pe voturile oamenilor?“, a răspuns el, apoi a nuanțat. „O parte dintre cei plimbați de Ponta pe la secții nu vor mai veni în turul doi sau, dacă vin, vor vota cu Iohannis. Voturile în plus vor veni de la cei care nu au fost la vot în primul tur și, este o apreciere personală, 100% voturile de la Monica Macovei, 90% din voturile de la Elena Udrea și peste 50% din voturile de la Călin Popescu Tăriceanu“, a completat el.
Marinescu a condamnat modul de organizare a alegerilor în străinătate și a precizat că imaginile cu românii stând ore în șir la coadă în orașele din Europa au aruncat o lumină proastă asupra întregului popor. „Este o mizerie inimaginabilă. Nu au fost suficiente documente pentru studenți, dar la Ișalnița, unde au votat pe liste suplimentare 600 de persoane, nu a fost nici o problemă. Ce părere și-au format despre noi europenii când au văzut că românii nu puteau să-și voteze președintele? Acest lucru se reflectă asupra noastră, a tuturor, în mod nemeritat. În Hamburg, secția de votare era la etajul cinci“, a concluzionat Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS