20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalContribuţii mai mari la stat

Contribuţii mai mari la stat

Contribuţia de asigurări sociale plătită de angajat, indiferent de natura condiţiilor de muncă, va fi majorată cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii vor achita între 20,8% şi 30,8% din venitul brut al angajaţilor, începând cu 1 februarie, a decis executivul săptămâna trecută.

Pentru condiţii normale de muncă, nivelul contribuţiilor sociale a fost stabilit de guvern, prin proiectul de buget pentru 2009, la 31,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 20,8% pentru angajatori. Contribuţia aferentă condiţiilor deosebite de muncă a fost stabilită pentru acest an la 36,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 25,8% pentru angajatori, iar pentru condiţii speciale de muncă a fost decisă o contribuţie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 30,8% pentru angajatori, conform proiectului de buget pentru 2009 transmis de guvern partenerilor sociali.

Contribuţia de asigurări sociale este calculată la fondul total de salarii brute lunare şi la veniturile brute lunare ale angajaţilor.

Până în prezent, cota contribuţiei individuale de asigurări sociale a fost de 9,5%, indiferent de condiţiile de muncă. În contribuţia individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

Condiţiile deosebite de muncă presupun un grad mare de expunere la risc a angajaţilor, în timp ce locurile de muncă în condiţii speciale sunt caracteristice unităţilor miniere, zonelor afectate de radiaţii, aviaţiei civile şi activităţii artistice (acrobat, dresor, cascador).

 

Modificări de la 1 februarie

 

Pentru bugetul asigurărilor de şomaj, guvernul a decis ca angajatorii şi angajaţii să achite o contribuţie similară, de câte 0,5%, în timp ce contribuţia datorată de persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj a fost stabilită la 1%.

La fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia angajatorului va fi de 0,25%.

Veniturile fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale sunt estimate pentru acest an la 224 de milioane de lei, iar cheltuielile – la 100 de milioane de lei, cu un excedent de 124 de milioane de lei.

Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale au fost stabilite de la 0,15 la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Toate aceste cote de contribuţii vor fi aplicate începând cu veniturile aferente lunii februarie 2009.

Cuantumul ajutorului de deces va fi de 1.693 de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, şi la 847 de lei, pentru un membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Valorile vor fi aplicate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării Legii bugetului în Monitorul Oficial.

 

Facilităţi în caz de şomaj tehnic

 

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat joi, după şedinţa de guvern în care a fost aprobat proiectul de buget, că, în 2009, contribuţiile plătite de angajator şi angajat vor creşte cu 3,3 puncte procentuale, revenind la nivelul aplicat în primul semestru al anului 2008.

Contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori însumează în prezent 40,05% din salariul brut, deşi ar fi trebuit să scadă de la 1 ianuarie 2009 cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.

Guvernul a stabilit tot joi că angajatorii nu vor mai plăti contribuţii de asigurări sociale pentru personalul trimis în şomaj tehnic, plăţi care vor fi acoperite de stat. Premierul Emil Boc a precizat că facilitatea va fi valabilă pe o perioadă de maximum trei luni.

Contribuţie la pensii private

 

Potrivit proiectului de buget pe 2009, contribuţia aferentă fondurilor de pensii obligatorii administrate privat va fi menţinută la 2% din venitul brut al fiecărui angajat. Potrivit legislaţiei în vigoare, cota urma să crească în acest an de la 2% la 2,5%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII