27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalA cucerit înălţimile, dar l-a ucis muntele

A cucerit înălţimile, dar l-a ucis muntele

A murit în urma unui accident stupid. Un ţurţure uriaş a pus capăt ascensiunii lui Dragoş Veleanu, craioveanul care voia să cucerească Everestul.
Alpinistul craiovean Dragoş Veleanu, de 42 de ani, a murit duminică după-amiază în apropierea Lacului Bâlea, după ce i-a căzut în cap un ţurţure de aproape doi metri şi un diametru al bazei de un metru. Se pare că gheaţa se formase pe baza unei copertine care protejează Transfăgărăşanul de avalanşe. Dragoş Veleanu, poreclit de prieteni Telex, se afla alături de alţi cinci alpinişti într-o expediţie pe Transfăgăraşan şi, după cum au declarat aceştia, craioveanul a mers ceva mai repede şi a ajuns în zona acelei copertine. Se pare că accidentul tragic s-a produs după ce Dragoş Veleanu ar fi lovit ţurţurele uriaş.
„Totul s-a petrecut în fracţiune de secundă. Eram în spatele lui şi când am ajuns era deja mort“, a spus unul dintre alpinişti.
Anunţaţi telefonic, salvamontiştii argeşeni au ajuns după două ore şi nu au mai putut să constatate decât decesul olteanului. Traseele montane şi drumurile sunt închise de la 1.600 de metri altitudine, riscul de avalanşă în zonă fiind foarte mare.

Telex urma să se mute în Nepal

Craioveanul împreună cu prietenul său Cristi Gună, de 38 de ani, au reuşit să cucerească unul unul dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume – Aconcagua, 6.962 de metri. Cei doi, membri ai Clubului Sportiv Akademos Alpinism Acrobatic din Craiova, intenţionau ca în 2011 să cucerească Everestul.
„A fost o experienţă extraordinară şi o etapă preliminară pentru următoarea noastră expediţie, pe Everest“, a mărturisit Dragoş Veleanu, la întoarcerea de pe Aconcagua. Aşa cum atestă documentaţia de specialitate, vârful Aconcagua este o piatră de încercare pentru cei care vor să escaladeze vârful Everest, de 8.848 de metri. Chiar dacă muntele argentinian măsoară până în 7.000 de metri, din cauza aerului rarefiat – cantitatea de oxigen este aici cu 40% mai mică decât la nivelul mării) – înălţimea lui este calculată la 8.000 de metri. Cei doi craioveni au străpuns zăpada vârfului argentinian pe 27 ianuarie.
Dragostea şi pasiunea pentru crestele munţilor l-au însoţit pe Dragoş Veleanu pretutindeni, din România până în Argentina sau până în Rusia. În vara acestui an, cei doi prieteni Dragoş şi Cristi au învins alt vis – Elbrus, din Caucaz, cel mai înalt munte din circuitul european.
Dragoş Veleanu şi Cristi Gună sunt alpinişti de peste 20 de ani şi au făcut echipă de vreo 16. Printre marile victorii pe care le-au cucerit se numără Mont Kenya, în 2007, de 5.200 m, Matterhorn, 2008, de 4.478 m, Mont Blanc, 2009, de 4.848 m, Aconcagua, 2010, de 6.962 m, şi Elbrus, de 5.462 m. Ambiţia celor doi craioveni a fost să atingă cele şapte vârfuri de pe cele şapte continente – şi să facă parte din „Seven Summit“, club de elită mondial al greilor din alpinism. Aceasta înseamnă că, pe lângă Elbrus, din Europa, şi Aconcagua, din America de Sud, băieţii mai aveau de urcat pe Kilimanjaro (5.895 m, Africa), Denali (6.194 m, America de Nord), Carstensz (4.884 m, Oceania), Vinson (4.897 m, Antarctica) şi Everest (8.850m, Asia). Pentru a-şi atinge scopul, Telex voia să se mute în Nepal, la începutul lui 2011. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII