15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTamponări şi caramboluri pe şoselele îngheţate

Tamponări şi caramboluri pe şoselele îngheţate

http:http://www.youtube.com/watch?v=21DireTFeXk

Zeci de tamponări, soldate cu maşini distruse, au fost înregistrate ieri-dimineaţă în Craiova şi în judeţul Dolj, după ce drumurile au fost acoperite cu polei.

 

Poleiul care a acoperit ieri-dimineaţă drumurile din Craiova a luat pe nepregătite atât şoferii, cât şi drumarii, aceştia din urmă fiind depăşiţi de rapididatea cu care stratul subţire de gheaţă s-a format pe şoselele şi trotuarele din localitate.

Coşmarul pentru conducătorii auto şi pietoni a început în jurul orei 7.00, când majoritatea craiovenilor au plecat către locurile de muncă. Deşi s-a circulat încet, pe multe străzi coloanele de maşini întinzându-se pe sute de metri, mulţi şoferi nu au mai ajuns acolo unde intenţionau, ci la Biroul Poliţiei Rutiere, pentru că au fost implicaţi în tamponări.

Conform poliţiştilor de la Rutieră, numărul tamponărilor înregistrate ieri-dimineaţă a fost triplu faţă de o zi obişnuită. Între orele 7.00 şi 9.00, se înregistraseră la Rutieră aproximativ 20 de accidente, media într-o zi obişnuită fiind de patru-cinci. Până la ora 12.00, numărul tamponărilor soldate numai cu pagube materiale a fost de aproximativ 50. „Din fericire, nu au fost înregistrate victime, evenimentele rutiere soldându-se numai cu pagube materiale. În majoritatea cazurilor a fost vorba de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum – carosabil acoperit cu polei“, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

 

Trei maşini, făcute praf de o autocisternă

 

Cel mai grav accident rutier înregistrat ieri-dimineaţă de poliţiştii de la Rutieră s-a produs în jurul orei 8.00, pe Calea Severinului, în zona sediului Electrica. Şoferul unei autocisterne cu numărul B-54-WIR, care circula dinspre Filiaşi către Craiova, a scăpat autovehiculul de sub control, s-a răsucit pe şosea şi a lovit trei autoturisme staţionate pe marginea drumului. În urma impactului puternic, o Dacie Nova şi un Volskwagen Passat au fost avariate grav, fiind proiectate într-un pom, respectiv un stâlp de pe marginea drumului. A treia „victimă“ a tirului a fost un autoturism de teren, un Nissan, acesta fiind avariat cel mai puţin din cele trei. Din fericire, deşi accidentul a fost violent, nimeni nu a fost rănit grav. În Passat nu se afla nici o persoană, şoferul Nissanului a scăpat fără nici o zgârietură, iar cei patru ocupanţi ai Daciei au suferit răni uşoare, fiind transportaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru acordarea primelor îngrijiri medicale. Pe lângă echipajele SMURD şi cel de la Descarcerare, la faţa locului s-a deplasat şi o autospecială cu apă şi spumă a pompierilor doljeni, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu, mai ales că din rezervorul Passatului se scurgea carburant. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit că vinovat de producerea accidentului ar fi şoferul autocisternei, care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum – carosabil acoperit cu polei.

 

Coliziune în lanţ, tiruri răsturnate

 

Poleiul le-a jucat ieri, la primele ore ale dimineţii, o festă unor craioveni şi pe strada Caracal, în apropiere de complexul comercial Bănie. Opt automobile au fost avariate, unul dintre acestea s-a ciocnit de stâlpul de susţinere al unui semafor electric, iar celelalte şapte s-au tamponat în lanţ. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră care s-au deplasat la faţa locului, şoferii nu au adaptat viteza la condiţiile de drum şi nu au păstrat distanţa regulamentară între autovehicule. Din fericire, incidentele nu s-au soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Tamponări cauzate de polei s-au produs şi pe strada Amaradia, pe strada Iancu Jianu, iar în zona Casei Studenţilor un craiovean s-a oprit cu maşina într-un stâlp.

Nici arterele din afara municipiului nu au fost scutite de evenimente. Trei tiruri s-au răsturnat şi unul a derapat în zona Tâmbureşti – Rojişte, pe Drumul Naţional 56 Bechet – Craiova. Autotrenurile, unele încărcate cu detergenţi, altele cu fructe, tranzitau judeţul venind din Vama Bechet şi s-au răsturnat din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, potrivit subinspectorului Elvis Şuţu, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Craiova. Traficul pe DN 56 a fost blocat o jumătate de oră.

 

Craiovenii ar trebui să îşi lase maşinile acasă

 

Conform reprezentanţilor Primăriei Craiova, drumarii au fost prezenţi în număr mare, în noaptea de marţi spre miercuri, în Craiova, însă randamentul lor „nu a fost cel scontat“, după cum a subliniat primarul Antonie Solomon. Începând cu ora 4.00, echipaje mixte ale societăţilor care se ocupă cu deszăpezirea oraşului au acţionat cu 30 de utilaje de împrăştiat material antiderapant. Începând cu ora 7.00 a dimineţii de ieri, 250 de angajaţi ai Serviciului Public de Salubritate au fost mobilizaţi pentru împrăştierea de material antiderapant pe artere, trotuare şi esplanade în zonele cu trafic pietonal intens – şcoli, pieţe, spitale.

Primarul Craiovei i-a sfătuit pe şoferi să opteze pentru mijloacele de transport în comun în schimbul autoturismelor personale dacă şi în zilele următoare va fi polei. „Angajaţii noştri şi cei de la societăţile cu care avem contract au intrat în dispozitiv la timp, dar temperaturile scăzute au făcut ca randamentul intervenţiei să nu fie chiar cel scontat. În aceste condiţii, au avut loc mai multe incidente în trafic, dar aş recomanda celor care se pot dispensa de deplasarea cu autovehiculele personale, în aceste zile, să o facă şi să folosească pe cât posibil mijloacele de transport în comun“, a precizat Antonie Solomon.

Amenzi

 

Primăria îi atenţionează pe craiovenii care locuiesc la case şi pe agenţii economici că nepresărarea de nisip, rumeguş sau alte materiale antiderapante pe trotuare, în faţa imobilelor deţinute cu orice titlu, în caz de polei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 – 1.500 de lei pentru persoane fizice şi 1.000 – 2.500 de lei pentru cele juridice.

Circulaţia autovehiculelor grele, restricţionată

 

Poliţiştii de la Rutieră au precizat că, dacă şi în zilele următoare va fi polei, se va restricţiona circulaţia autovehiculelor cu masă peste 12 tone pe drumurile naţionale şi europene din judeţ şi a celor cu masa mai mare de 7,5 tone în Craiova. Circulaţia acestor autovehicule va fi întreruptă la intrările şi ieşirile din municipiul Craiova până când condiţiile de drum vor permite deplasarea lor în condiţii de siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII