22.9 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăEducatieMajorarea salariilor din Educație, dezbătută luni de Guvern

Majorarea salariilor din Educație, dezbătută luni de Guvern

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie ar urma să fie discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Discuţiile ar urma să aibă loc, cel mai probabil, de la ora 14.00, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Întâlnirea a fost anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a spus că luni va discuta cu reprezentanţii sindicatelor şi cu premierul Victor Ponta despre salarizarea din învăţământ. Cîmpeanu a precizat că la întâlnire s-ar putea să participe şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Cîmpeanu a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor, din sistem, înafară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.
Sindicatele din învăţământ explică de ce solicită creşterea salariilor cadrelor didactice
Sindicaliştii spun că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut „o serie de erori”.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.

„Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creştere ar fi fost mai mic în educaţie. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să ştim exact de când se aplică. Majorarea prevăzută iniţial pentru educaţie era de 60 la sută. Am regândit puţin grila, mărind salariile pentru debutanţi, pentru că toată lumea se plânge că nu mai vor să lucreze în educaţie. (…) Ceea ce am propus însemna un plus de 10 la sută, adică o creştere a veniturilor din educaţie de 70 la sută în preuniversitar şi mai mult în universitar”, a explicat Hăncescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS