15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova - capitala muzicii populare româneşti

Craiova – capitala muzicii populare româneşti

Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular „Maria Tănase“ a ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 21 – 26 noiembrie la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Organizatori sunt, ca de obicei, Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei din Bănie.
Iniţial se fixase data preselecţiei concurenţilor din judeţul Dolj pentru 15 octombrie, dar pentru că nu se înscriseseră decât șase candidaţi, s-a decis amânarea preselecţiei până pe 29 octombrie. Până la această dată s-au înscris 15 concurenţi – toţi fiind solişti vocali. La preselecţie s-au prezentat doar 13, iar dintre aceştia au fost aleşi patru, care vor participa la preselecţia naţională, ce se va desfăşura în 21 noiembrie, pe scena Naţionalului craiovean. Juriul festivalului urmează să fie prezidat de Tudor Gheorghe, iar printre membrii săi se va afla şi Dumitru Fărcaş, care va susţine şi un recital.
Acompaniamentul va fi asigurat atât de Orchestra Ansamblului Profesionist „Maria Tănase“ din Craiova, dirijată de Nicu Creţu, cât şi de Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău, ce-l are ca dirijor pe Nicolae Botgros.
„Timp de o săptămână, Craiova va fi capitala muzicii populare româneşti. Ca noutate, în cadrul acestei ediţii a Festivalului «Maria Tănase» vom avea o seară a Doljului, în care vor fi prezenţi pe scenă mari interpreţi ai judeţului nostru, începând cu Constantin Enceanu, Mariana Ionescu, Niculina Stoican, Petrică Mâţu Stoian şi alţii. Vom avea, de asemenea, o seară în care ne vom întâlni cu laureaţii din ultimii zece ani ai acestui festival. Vor fi totodată prezenţi peste 40 de invitaţi de marcă, aceștia susţinând şi recitaluri. Dintre aceştia îi pot aminti pe Mariana Anghel, Cristian Pomohaci, Florica Zaha, Mioara Velicu, Veta Biriş, ori Traian Jurchelea“, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS