13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Inconsistenţele

Ceva nu se leagă. Între intenţiile anunţate şi calcule. Între promisiuni şi realitate. Iar acum îmi propun să vedem ce se va întâmpla la anul în privinţa salariilor. Dumneavoastră ce credeţi? Vom avea un nou an de creştere? Va fi stagnare? Vor scădea salariile în termeni reali în 2009?

Aş vrea să pornesc de la prognoza guvernamentală. O să îmi spuneţi: Radule, nu o mai băga în seamă. Doar în anul 2008 s-au înşelat de cel puţin trei ori. Prima oară, atunci când câştigul salarial mediu brut a fost prognozat la 1.550 de lei. Până acum, într-o singură lună am avut câştig salarial mediu brut mai mic decât această prognoză. În februarie. În rest? Semnificativ peste – priviţi câştigul salarial mediu brut din luna septembrie – 1.751 de lei. Ce a făcut guvernul când a realizat că a greşit? A modificat prognoza. La 1.620 de lei. Doar că, inclusiv în acest caz, prognoza a fost depăşită. Ţineţi minte acest nivel, al lunii septembrie: 1.751 de lei, în timp ce avem încă trei luni, teoretic de creştere, şi, foarte probabil, la final de decembrie, câştigul salarial mediu brut va depăşi 1.800 de lei. Pentru că, doar în luna octombrie, am avut creşteri ale salariului minim pe economie (de la 500 la 540 de lei), şi majorarea salariilor profesorilor cu 9%. După ce şi câştigul de 1.620 de lei a fost prognozat eronat, în trei luni, prognoza a fost modificată din nou. Cea mai recentă prognoză afişată pe site-ul guvernamental al Comisiei Naţionale de Prognoză este de 1.700 de lei. Respectiv cu aproape zece procente peste prognoza iniţială. Bun, a greşi este omeneşte. Dar a persevera în greşeală mă duce cu gândul la numai două lucruri: fie lipsă de competenţă în estimarea cât de cât corectă a evoluţiilor reale, fie rea-intenţie. Amândouă variantele sunt nocive.

Prima: lipsă de competenţă. Sincer, nu suspectez funcţionarii Comisiei Naţionale de Prognoză că sunt incompetenţi şi că greşesc prea des. Mai degrabă suspectez că li se sugerează, de la centru, ce cifre trebuie să iasă în prognoză, pentru că altfel nu îmi închipui cum poţi greşi atât de des. Doar dacă vine o comandă politică. Şi, de aici, decurge a doua variantă: reaua-intenţie guvernamentală.

Care ar putea avea următoarea formă: ordin către prognoza de a forţa modelul economic, astfel încât cifra care iese din model să fie mai mică decât realitatea. În ce scop? Este foarte simplu: printr-o lege judecată doar prin prismă electorală, parlamentul şi guvernul au legat punctul de pensie de valoarea câştigului salarial mediu brut estimat pentru anul în cursul căruia se vor plăti pensiile (valoarea fiecărei pensii este rezultată în urma înmulţirii dintre numărul de puncte de pensie şi valoarea individuală a fiecăruia). Au realizat că banii nu ajung. Şi atunci au ponderat prognoza cu minciună. La o prognoză mai mică a câştigului salarial mediu brut, valoarea punctului de pensie este mai mică şi, prin urmare, cheltuiala bugetară este mai redusă. Dar cu legea cum rămâne?

Această minciună a fost singura modalitate prin care bugetul de pensii a reuşit ca în anul 2008 să nu îşi adâncească deficitul. Printr-un calcul eronat. Dar în 2009?

Aici este încă o bubă. Puternică. Comisia Naţională de Prognoză estimează că, pentru la anul, câştigul salarial mediu brut va fi de 1.865 de lei. Mergând după aceeaşi reţetă, cu o creştere în 15 luni (octombrie, noiembrie şi decembrie plus tot anul 2009), de numai 9,6%. Acest lucru este puţin credibil, comanda guvernamentală fiind, probabil, din nou de subestimare a câştigului salarial mediu brut, astfel încât plata pensiilor să necesite sume mai mici. Doar că, nici aşa, banii nu vor ajunge. Şi atunci, în planul anticriză/electoral al guvernului, s-a mai strecurat o minciună sau, păzea, o realitate.

Prima măsură anticriză anunţată la guvern săptămâna trecută a fost, atenţie, creşterea valorii punctului de pensie! Şi aici este foarte interesant. La valoarea de 763 de lei. Facem un calcul. Cât reprezintă 45% din prognoza anului viitor? 839 de lei. Şi atunci de ce i-a dat guvernului 763 de lei? Simplu. Pentru că minte. A calculat, contrar legii, valoarea punctului de pensie din 2009 la câştigul salarial mediu brut prognozat pentru 2008 (1.700 de lei), şi nu pentru 2009 (1.865 de lei). Adică, minte sau…

…Sau ce? Sau la anul chiar vom avea câştigul salarial mediu brut de 1.700 de lei. Ceea ce înseamnă că, pe medie, salariul va fi mai mic pe tot parcursul anului 2009 faţă de câştigul din luna septembrie. S-ar putea? Da, dar nu cred. S-ar putea, prin şomaj accentuat. Iar dacă vom privi faptul că salariile în sectorul public vor fi majorate oricum (că doar e lege), atunci înseamnă că valoarea salariilor din sectorul privat ar scădea şi mai mult. Erodate de inflaţie (care la anul ar fi de vreo 5%), asta înseamnă că, în termeni reali, pe medie, salariile vor fi mai mici cu 10% în fiecare lună din 2009 faţă de luna septembrie 2008. Or, între cele două mesaje (al prognozei şi al guvernului) sunt câteva inconsistenţe grave. Îţi asumi, guvernule, încălcarea Legii pensiilor, plătind pensii mai mici decât cele conform contribuţiilor sau îţi asumi scăderea, anul viitor, a câştigurilor salariale reale? Pe care o alegi, acum, în campanie electorală?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU