14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFrizeriile - nemuritoare

Frizeriile – nemuritoare

Crapat de caldura. Zapuseala, nu alta, sa dai jos de pe tine si ultimul fir de par care-ti incinge pielea de zici ca-i plapuma. Butoaiele de bere de la terase, piscinele – daca sunt – ori Jiul, ca e pentru toata lumea, cam acestea ar fi solutiile craiovenilor rapusi de hoarda de grade abatuta asupra lor. Si, bineinteles, vizita la frizer, care, daca in alte ocazii poate fi un supliciu, de data aceasta cade ca o mana cereasca pe crestetele asudate. Locuri unde se pot usura cetatenii de povara capilara sunt destule, depinde insa de gusturi. In schimbul unei note de plata consistente, pot opta pentru un „salon hair-styling“, uns cu toate gelurile si uleiurile „profesionale“. Pentru o tratatie, sa-i zicem clasica, craiovenii mai au la dispozitie frizeriile. Poate invechite, depasite de noile tendinte in moda, ele au ramas destul de practice pentru cei care nu au renuntat la vechile obiceiuri: tuns chilug si ras cu briciul. Ba onorând câteodata chiar si comenzi mai pretentioase, de firma…


Nu este deloc vreun salon cu ifose de Occident. Asezata la o aruncatura de bat de gura târgului, constructia mica, aducând a sifonarie ori butic de cartier, nici n-are vreun nume sonor. „Frizeria. Coafura“ din Romanesti este insa la fel de renumita ca un salon sic de pe bulevardele pariziene. Pentru ca aici se tund VIP-uri adevarate, spuma cartierului Fata Luncii.


Opresc in scrâsnet de cauciucuri, aliniindu-si limuzinele ca la expozitie. Coboara falnici, scuturându-si perciunii si tepii crescuti peste limita admisa. Pica, Sicuta, Santos, ginerele lui Tatian, nepotii lui Nazdravan, Inoxidabil cu fiii, celebrul Armand cu Ferrari si Artemis cu Cadillacul, Nazdravan si Fulguta cu descendentii – toata floarea cea vestita din Fata Luncii vine – in par – sa se tunda aici. Lasa la usa fitele si intra salutând politicos. Raspândind arome puternice de parfumuri smanglite din Italia, se asaza cuminti pe bancuta si asteapta sa le vina rândul. Aici nu are importanta rangul ori celebritatea. Aici sunt la frizer. Si nu la unul oarecare, ci la „Frizeria. Coafura“ din Romanesti. Adica la cel mai bun salon din Craiova, singurul care le poate satisface gusturile deprinse in calatoriile de afaceri. Periuta, tepi, tatuaje in crestet ori pe ceafa, suvite blonde sau nu, frizeria cu pricina le face pe toate ca la carte. In plus, daca asteptarea se prelungeste, clientii rafinati se pot ocupa cu restul trusoului: un masaj facial, o manichiura ori o pedichiura, executate la cel mai inalt nivel de pricepere si calitate. Iar când le vine vremea, se asaza ascultatori pe scaunele rabatabile. Muschii de barosani dispar sub pelerina alba, legata in jurul gâtului. Nici unul nu cârteste. Deasupra ramâne doar capul, ce urmeaza a fi supus operatiunilor complicate: ras, tuns si frezat. Rabdatori, se lasa pe mâna specialistilor. E lesne de inteles rezultatul: mai curati, mai proaspeti, mai parfumati! Se ridica, reluându-si aerul important. Si scuturând cu unghia de la degetul mic un ultim fir de praf, VIP-urile pornesc motoarele in tromba, cu destinatia Fata Luncii.


La asa freza, asa Emporio!


„Clientii nostri vor servicii de calitate“, spune Ionut Stirbu, proprietar al afacerii si deja cunoscut drept stilistul Romanestiului. Cu uscatorul de par, aranjeaza câteva suvite rebele ale clientului. „Nu este o frizerie ordinara, de cartier. Aici se ofera conditii excelente, produse profesionale, exact pe gustul lor. Nu au plecat niciodata nemultumiti, nu au facut niciodata vreo reclamatie! Si tot aici se intorc, la doua, trei, saptamâni, când trebuie sa le mai improspatam freza“. Ca demonstratie, Ionut pulverizeaza fixativ pe suvite. Cu o miscare indelung repetata, scoate pelerina de la gât. Nici fir de par nu pica pe pantalonul de firma. Clientul – Nistor, fiul lui Univers – se admira in oglinda cât peretele. Pe o parte, pe alta, studiaza atent opera. Exact ca in Franta, unde s-a tuns ultima data! Se declara multumit, scotând portmoneul. Mai e nevoie de un sigur retus: ochelarii de soare Emporio. Ii asaza pe nas, cu grija la perciuni, si paraseste frizeria. Ii ia locul Tobias, baiatul lui Inoxidabil.


„Orice comanda noi executam. Iar vara asta merg bine suvitele – blonde, dar si in alte culori“, prezinta Ionut tendintele sezonului, in timp ce-si pregateste noul client. Ii inspecteaza cu atentie parul: bun, sanatos, hranit cu produse din Anglia, destinatia ultimelor calatorii ale lui Tobias. „Cu toata calitatea serviciilor, preturile sunt mici: cincizeci un tuns, o suta cincizeci un vopsit. Dar pentru un frizer adevarat nu banii conteaza, ci multumirea clientului. Asa, se va intoarce si data viitoare“, incheie cu importanta Ionut, stilist de Romanesti. Sub foarfeca, musteriul tace mâlc, sa nu deranjeze artistul. Stie ca n-are mult de asteptat: in doi timpi si trei miscari, maestrul ii va construi un look senzational, de o sa innebuneasca toata Fata Luncii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS