18.6 C
Craiova
sâmbătă, 24 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe noutăţi aduce noul Cod Fiscal pentru firme şi persoane fizice

Ce noutăţi aduce noul Cod Fiscal pentru firme şi persoane fizice

Firmele pot acorda tichete-cadou angajaților de sărbătorile legale fără ca acestea  să fie impozitate
Firmele pot acorda tichete-cadou angajaților de sărbătorile legale fără ca acestea
să fie impozitate

Firmele mici nou-înfii­nțate vor avea un impozit redus dacă au minimum un angajat. Recuperarea pierderii fiscale se poate face pe șapte ani, față de cinci în prezent. De asemenea, persoanele care își vând imobilele la prețuri foarte mici, sub cele din studiul de piață al notarilor (grila notarială), vor fi raportate la Fisc.
În ziarul de ieri scriam despre noile modificări din Codul Fiscal care se adresează mai mult persoanelor fizice. Astăzi vă prezentăm ce noutăți au apărut pentru persoanele juridice, dar și pentru unele persoane fizice care au venituri din chirii, arendă, pensii.

Ce schimbări intervin pentru microîntreprinderi

Microîntreprinderile vor beneficia de anul viitor de introducerea unei prevederi noi în Codul Fiscal ce se referă la o cotă de impozitare redusă de 1%, cu îndeplinirea anumitor condiții legate de numărul de salariați și de perioada de angajare. Specialiștii firmei de consultanță și audit Professional Consulting spun că se menține cota de impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3% din venituri. Totodată, „se introduce o cotă de 1% pentru microîntreprinderile nou-înființate, în primele 24 de luni de funcționare, dacă au cel puțin un salariat“, spun cei de la Professional Consulting. Cu alte cuvinte, scade impozitul pentru start-up-uri dacă fac angajări. Măsura s-a introdus pentru stimularea creării de locuri de muncă.
Persoanele juridice care se înființează în cursul unui an fiscal trebuie să comunice Fiscului aplicarea regimului microîntreprinderilor, în termen de 30 de zile de la înființare, mențiunea din cererea de înregistrare la registrul comerțului nemaifiind suficientă, arată specialiștii de la Avocatnet.ro.
„Pentru declararea, reținerea și plata impozitului pe dividendele plătite către o persoană juridică română, microîntreprinderile sunt obligate să aplice aceleași prevederi ca și entitățile plătitoare de impozit pe profit (minim 10% din capital pe o perioadă minimă de un an)“, explică specialiștii de la Avocatnet.ro.
S-a modificat regimul de trecere de la impozit pe profit la impozit pe venit. Trecerea se comunică organului fiscal până la 31 martie inclusiv a anului următor. Până acum, termenul era 31 ianuarie a anului următor. Microîntreprinderile care depășesc într-un an cifra de afaceri de 65.000 de euro trec automat de la un impozit pe venit de 3%, la impozit pe profit de 16%. Doar firmele acestea mici care obțin mai mult de 20% din venituri din consultanță și management vor trece automat la plata impozitului pe profit din trimestrul următor celui în care au depășit veniturile totale (cifra totală de afaceri) de 65.000 de euro, echivalent în lei.

Modificări legislative privind impozitul pe venit

De anul viitor, firmele au mai mult timp la dispoziție să notifice organul fiscal privind încetarea unei activități. Dacă până acum aveau 15 zile la dispoziție să înștiințeze Fiscul dacă renunțau la o activitate a firmei, din 2016 vor avea 30 de zile la dispoziție.
Impozitului pe dividende se reduce din 2017 de la 16% la 5%.
În noul Cod Fiscal s-a modificat definiția acti­vi­tă­ților independente, în sen­sul că au fost incluse și veniturile din activități de producție, care nu erau până acum. „De asemenea, impozitul final reținut de 16% nu se mai aplică la venitul brut, ci la venitul brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, după caz, și contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă“, spun specialiștii de la Avocatnet.ro.
Conform noilor modificări, administratorii firmelor pot primi diurnă și nu doar angajații. În plus, tichetele-cadou acordate cu ocazia sărbătorilor legale și a unor evenimente speciale nu se mai impozitează. Este vorba despre tichete- cadou acordate angajaților de Paște, 8 Martie, 1 iunie și de Crăciun.

Noutăți pentru pensionari, cei cu venituri din chirii și din arendă

Prin noile modificări legislative s-a majorat plafonul neimpozabil în cazul veniturilor din pensii de la 1.000 de lei la 1.050 de lei. Concret, de la anul se aplică impozit pe pensiile mai mari de 1.050 de lei, iar în următorii trei ani, se va majora plafonul cu câte 50 de lei pe an, până se ajunge să se impoziteze pensiile de peste 1.200 de lei (inclusiv).
În cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, adică în cazul veniturilor din chirii, dar și în cazul celor din arendă s-a introdus majorarea cotei de cheltuieli forfetare de la 25% la 40%.
Recuperarea pierderii fiscale se poate face pe o perioadă mai lungă de timp, de șapte ani, față de cinci ani până acum, pentru veniturile obținute din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Se elimină supraacciza la carburanți

Guvernul a decis ca abia din ianuarie 2017 să elimine supraacciza de șapte eurocenți pe litrul de combustibil. Introducerea respectivei supraaccize a creat nemulțumire în rândul persoanelor fizice, cărora li s-a scumpit combustibilul cumpărat, dar mai ales persoanelor juridice cu activități ce implică transportul de mărfuri.

Atenție ce prețuri declarați la notar!

Potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal, notarii sunt obligați să informeze Fiscul atunci când vânzătorii și cumpărătorii declară la notar tranzacții sub valoarea stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, studiu cunoscut drept grila notarilor. Obligativitatea ca notarii să informeze organele fiscale despre valoarea tranzacțiilor inferioare grilei notariale se aplică în cazul transferurilor proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. Impozitul pe tranzacție va fi calculat de anul viitor la nivelul stabilit prin contract. Până atunci, însă, chiar dacă valoarea reală a tranzacției este sub grila notarilor, impozitul plătit statului se va calcula la cel din studiul notarilor, deci mai mare. În schimb, tranzacțiile sub grilă vor ajunge în vizorul Fiscului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS