36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine beneficiază de reducerea TVA la alimente?

Cine beneficiază de reducerea TVA la alimente?

Unele magazine de la colțul blocului nu au redus prețurile alimentelor și ale băuturilor nonalcoolice, față de perioada anterioară reducerii TVA (FOTO: paset.wordpress.com)
Unele magazine de la colțul blocului nu au redus prețurile alimentelor și ale băuturilor nonalcoolice, față de perioada anterioară reducerii TVA (FOTO: paset.wordpress.com)

Firmele neplătitoare de TVA care nu vând produsele alimentare cu TVA își sporesc veniturile, majorându-și adaosul comercial, fără să scadă prețurile practicate către consumatorii finali. Fiscul explică de ce în Dolj sunt de trei ori mai multe firme neplătitoare de TVA decât cele plătitoare.

La unele magazine de la colțul blocului, prețurile alimentelor și ale băuturilor nonalcoolice nu s-au redus față de perioada anterioară reducerii TVA de la 24% la 9%. Aceste firme nu reduc prețurile deloc pentru că sunt înregistrate ca neplătitoare de TVA. Adică, astfel de entități economice din categoria micilor magazine se aprovizionează cu produse alimentare la prețuri mai mici, pentru că mulți furnizori au redus prețurile de vânzare ca urmare a diminuării TVA, dar le vând tot la prețurile dinainte de reducerea taxei pe valoarea adăugată. Astfel, acestea își majorează adaosul comercial și câștigă ceva mai mult decât înainte de reducerea TVA prin faptul că mențin aceleași prețuri la alimente, pe motiv că sunt neplătitoare de TVA. Dar astfel de entități sunt, de regulă, firme mici, ale căror cifre de afaceri sunt modice. Totuși, sunt foarte multe societăți neplătitoare de TVA în Dolj. Nu se știe câte din acestea își desfășoară activitatea în comerțul cu alimente, dar cert este că sunt foarte multe. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a explicat cum procedează societățile neplătitoare de TVA atunci când se aprovizionează cu TVA și când vând fără TVA: „Firmele neplătitoare care fac achiziții de bunuri și servicii de la firmele plătitoare de TVA vor introduce TVA-ul deductibil în costul mărfii aprovizionate. Dar nefiind plătitori de TVA nu sunt obligați să colecteze TVA-ul de 9% la produsele alimentare pe care le vând și nu sunt obligați să reducă prețul produselor pe care le vând. Dar dacă ei vor menține adaosul comercial inițial, vor fi scoși de pe piață, pentru că prețurile concurenței, ale competitorilor plătitori de TVA, s-au redus de când s-a diminuat TVA de la 24% la 9%. Prin urmare, neplătitorii de TVA care nu au scăzut prețurile nu vor avea clientela necesară desfacerii produselor pe care le vând. Aceste firme câștigă mai mult de pe urma reducerii TVA-ului, dar vor avea de pierdut în piață, pentru că vor avea prețuri mai mari și pentru că și-au pus adaos mai mare“. Cu alte cuvinte, firmele neplătitoare de TVA care se aprovizionează cu TVA redus la alimente de la furnizorii care au redus prețurile, dar care își mențin prețurile de vânzare, crescându-și adaosurile cu diferența de TVA, ar putea fi excluse de pe piață de către concurenții lor care au redus prețurile, cum ar fi marii retaileri.
La această dată, unii furnizori de produse alimentare, apă și băuturi nonalcoolice au scăzut prețurile de livrare a bunurilor către retaileri cu circa 10%. În schimb, marile supermarketuri au redus prețul final de vânzare al unora dintre produsele alimentare și băuturile nonalcoolice. În schimb, multe dintre magazinele de cartier, unele baruri, restaurante și unități de fast-food nu au redus prețurile, după ce TVA s-a diminuat de la 24% la 9% pentru astfel de produse.

Firmele neplătitoare de TVA, de trei ori mai multe decât plătitoarele

Legislația fiscală permite firmelor cu afaceri mai mici de 65.000 de euro să opteze pentru a fi sau a nu fi plătitoare de TVA la stat. În momentul în care depășesc cifra de afaceri anuală de 65.000 de euro (aproximativ 288.000 de lei), atunci devin automat plătitoare de TVA către stat și trebuie să și colecteze TVA de la consumatorul final, deci când vinde produsul să treacă TVA pe bonul fiscal sau pe factura cu care vinde.
Dar numărul firmelor neplătitoare de TVA este de peste trei ori mai mare decât cel al societăților care plătesc TVA. „La 31 mai 2015, față de de 31 decembrie 2014, avem un număr total de persoane juridice de 36.983, din care plătitoare de TVA sunt 8.087, iar neplătitoare de TVA sunt 28.896. Majoritatea firmelor care există în județul Dolj, dar și în regiunea Oltenia, sunt firme mici, care nu au depășit plafonul de 65.000 de euro și nu sunt obligate să devină plătitoare de TVA sau sunt persoane fizice autorizate (PFA), asociații familiale, întreprinderi individuale“, a declarat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
Anul trecut existau în Dolj 28.274 de persoane juridice neplătitoare de TVA și 8.556 de plătitoare de TVA. Se observă că, în 2015, până la începutul lunii iunie, scăzuse numărul firmelor plătitoare de TVA cu aproximativ 500 de entități, dar crescuse numărul neplătitoarelor cu aproximativ 600. Antonescu explică scăderea numărului firmelor plătitoare și creșterea celor neplătitoare astfel. „A scăzut numărul firmelor plătitoare de TVA pentru că unele au devenit inactive fiscal, au intrat în insolvență sau, pur și simplu, au fost radiate de la Registrul Comerțului, dizolvate, lichidate. Faptul că sunt mai multe firme neplătitoare de TVA se datorează faptului că sunt firme nou-înființate, care, având în vedere că nu sunt obligate să devină plătitoare de TVA încă de la înființare, ci doar prin opțiune, ele se înregistrează mai întâi ca neplătitoare de TVA“, a spus directorul executiv al DGRFP Craiova. El a mai precizat, la solicitarea GdS, că opțiunea unei firme de a fi sau nu plătitoare de TVA nu este influențată prea mult de stufosul formular 088, care trebuie completat de orice firmă care vrea să devină plătitoare de TVA, dar recunoaște că au fost și agenți economici cărora li s-a refuzat înscrierea în scopuri de TVA la înființare, pentru că nu îndeplineau condițiile cerute de respectivul formular. Deci, acele firme respinse de către Fisc au rămas neplătitoare de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS