Președintele CAS Olt: „Foarte puțini mai contribuie la sănătate“

Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt actorii principali în sistemul de sănătate din fiecare județ. Banii veniți de la CNAS sunt repartizați prin CAS-uri către furnizorii de servicii medicale. În județul Olt, numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Într-un interviu acordat GdS, Florin Ciocan, președintele CAS Olt, vorbește despre cum sunt repartizați banii, dar și despre problema sectoarelor subfinanțate.  

GdS: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este cea care repartizează banii către toți furnizorii de sănătate, astfel încât asigurații să aibă acces la servicii de calitate. Câți bani dă CAS Olt spitalelor din județ?

Florin Ciocan: În prima parte a anului am mers pe contractele încheiate în 2015. În luna iulie 2016, s-au încheiat noi contracte cu valori mulțumitoare pentru spitale. CAS are mai multe contracte încheiate cu un singur spital, unul pentru servicii spitalicești, altul pentru paraclinice, clinice, dializă. La acestea se adaugă și contractul pentru sumele pe care spitalele trebuie să le primească de la stat pentru aplicarea ordonanțelor 35 și 20 privitoare la mărirea de salariu a cadrelor medicale. Pentru luna noiembrie, Spitalul Județean de Urgență Slatina primește doar pe contractul de servicii spitalicești 7,5 milioane de lei, Spitalul din Caracal – 2,5 milioane de lei. Iar Spitalele din Balș, Corabia și Schitu Greci au contracte între 600.000 și 750.000 de lei pe lună. Toate spitalele funcționează fără arierate. Spitalul Județean Slatina a intrat în contract cu CAS și pentru un RMN și un CT. Din august și Spitalul din Caracal are CT în contract cu CAS. Accesul pacienților nu este la nivelul la care ne-am dori pentru că ar fi nevoie de mai mulți bani ca toți oamenii să aibă acces gratuit la timp. Fondurile pentru paraclinice nu ajung până la finalul lunii. Au fost luni în care au ajuns doar pentru câteva zile, iar cei care nu au prins plafon s-au reprogramat.

GdS: O mare problemă este cea legată de banii pe care îi primesc laboratoarele de analize. Fondurile se termină din primele zile ale lunii. Care este situația în Olt?

F.C.: E și durerea noastră pentru că este o problemă care persistă de ani buni. Oricât am vrea nu putem schimba ceva. Ne-am dori ca fondurile să ajungă până la jumătatea lunii. La unele laboratoare se termină din primele zile ale lunii, asta și pentru că oamenii au preferințe să meargă într-un anumit loc pentru analize și automat acolo fondurile se termină repede.

La CAS Olt mai sunt cam 1.500 de carduri de distribuit

GdS: Urmează să fie pusă în aplicare plata gărzilor efectuate de medici. Casele Județene de Sănătate ar trebui să dea banii necesari spitalelor. Este o decizie definitivă?

F.C: CAS-urile trebuie să aibă un fond separat pentru plata gărzilor. Au existat discuții, dar deocamdată nu am primit nimic scris. În momentul în care o să avem ceva scris în legătură cu rezolvarea acestei situații se vor încheia contracte cu spitalele pentru plata gărzilor.

GdS: Cardul de asigurări de sănătate este instrumentul de bază pentru dovedirea calității de asigurat. La nivelul județului Olt mai sunt oameni care încă nu au primit cardul?

F.C: În acest moment nu mai sunt multe carduri de distribuit. Am colaborat foarte bine cu cei de la Poștă. Unele carduri a fost distribuite prin medicii de familie. Acum la sediul CAS mai sunt cam 1.500 de carduri de distribuit. Mai sunt câteva sute de carduri de distribuit pentru asigurații CASAOPSNAJ. Acum se lucrează bine cu cardul de sănătate. Au fost câteva sincope în funcționare, dar în acest moment toți furnizorii raportează servicii cu cardul. Pentru cei care îl pierd sau îl refuză din motive etnice sau religioase eliberăm adeverințe înlocuitoare de card.

„Cardul de sănătate merge cu mici reparații care se vor face pe parcurs“

GdS: În ultimii ani s-a încercat informatizarea sistemului medical prin implementarea rețetei electronice, cardului electronic de sănătate și dosarului electronic de sănătate. Scopul a fost reducerea birocrației. S-a reușit acest lucru?


F.C: Se încearcă. Toate sunt parte a sistemului informatizat SIUI. S-a reușit în măsura în care rețeta electronică este perfect funcțională în acest moment, cardul de sănătate merge cu micile adăugări și reparații care se vor face pe parcurs. Dosarul de sănătate este în curs de implementare, sperăm ca până la sfârșitul anului 2016 să putem spune că toate sunt implementate, astfel încât să se reducă birocrația și timpul de așteptare al oamenilor.

GdS: Mulți asigurați au nevoie de diverse dispozitive medicale. Oamenii se plâng de multe ori de lista lungă de așteptare până la primirea deciziei. Cum gestionează CAS Olt această situație?

F.C: În această săptămână am primit rectificare bugetară care ne asigură că în maximum trei săptămâni vom răspunde la toate solicitările care sunt acum pe lista de așteptare. Aveam liste de așteptare din luna iulie. Având banii, deciziile pentru dispozitivele medicale se vor da în momentul în care se depun la CAS sau după o întârziere de câteva zile. Au fost situații neplăcute în urmă cu câțiva ani pentru că erau liste lungi de așteptare. În ultimul an nu am mai depășit niciodată două-trei luni până la eliberarea deciziilor.

„Sumele alocate pentru îngrijiri la domiciliu, insuficiente“

GdS: În ceea ce privește serviciile la domiciliu, care este situația?

F.C: Este un sector care ne-a dat bătăi de cap întotdeauna, sumele alocate pentru îngrijiri la domiciliu sunt insuficiente. Situația este cauzată, în primul rând, de numărul foarte mare de recomandări pentru îngrijiri la domiciliu care s-au dat în ultimii ani. Fondurile se păstrează în limita unui istoric al anilor 2014-2015 și sunt cam la un sfert față de ceea ce am cerut noi în fiecare lună. Este o subfinanțare a acestui sector care ne doare. Sunt oameni care vin de la mulți kilometri distanță să-și primească deciziile pentru îngrijire la domiciliu și nu le putem da. Am avut discuții la CNAS și încercăm să mai curățăm lista de așteptare, astfel încât am ajuns la luna martie 2016, dar am avut perioade în care am fost și la un an diferență. Sperăm ca în urma rectificării primite să ajungem măcar la luna iulie.

GdS: Analizele arată că sunt din ce în ce mai puțini oameni care contribuie la sistemul de asigurări și tot mai mulți care au nevoie de servicii medicale. Care este situația la nivelul județului Olt?

F.C: Situația este îngrijorătoare. Ultimele noastre calcule arată că din totalul de 450.000 de locuitori din Olt, aproximativ 85.000 sunt salariați și contribuie la sistem, 100.000 sunt neasigurați, restul sunt coasigurați, elevi, studenți, pensionari, categorii care beneficiază de asigurare prin efectul legii. Foarte puțini mai contribuie la sistemul de sănătate care se bazează pe sistemul solidarității sociale, urgențele sunt tratate indiferent de contribuție.

„Facem controale tematice o dată la trei ani, dar și controale inopinate“

GdS: CAS este punctul de unde pleacă banii în sistem. Există și mecanisme de control pentru a urmări ce se întâmplă exact cu acești bani?

F.C: În ultimii ani, am întărit compartimentul de control. Acolo lucrează șapte persoane. Sunt Case care au doar două, trei în acest sector. Facem controale tematice o dată la trei ani, dar și controale inopinate, cele mai multe legate de prezența farmaciștilor în farmacii sau a medicilor de familie la cabinet pe timpul programului. Aici mai avem și surprize. Sunt multe farmacii la care mergem în control și găsim numai asistentul de farmacie, asta în cazul în care nu găsim farmacia închisă, deși contractul cu CAS spune că ar trebui să fie deschisă la acea oră. Furnizorii trebuie să înțeleagă cu atunci când semnează un contract, pe lângă drepturile pe care le au, trebuie să își respecte și obligațiile.
Comenteaza acum

Alte stiri

13 august 2017

Controale la bănci, case de amanet și magazine de bijuterii

În primele 6 luni ale acestui an, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii structurilor teritoriale de ordine publică au efectuat, la nivel național, o serie de acțiuni, pentru ...

Sumarul ediției de joi, 17 august 2017

Actualitate

» Avocatul Poporului: Legea privind statutul funcţionarilor publici este discriminatorie faţă de funcţionarii care au dobândit diplomă de licenţă înainte de exercitarea funcţiei
» Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a vaccinului care previne pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele
» O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc pe 20 august
» Craiova: Cursuri de limbi străine la “Aman”
» Leul s-a depreciat în raport cu euro
» Reţinuţi pentru trafic de droguri de mare risc
» Ryanair: Zboruri la preţ redus şi beneficii de călătorie pentru studenţii Erasmus
» Colonelul Sebastian Cucoş, noul comandant al Jandarmeriei Române
» S-a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe
» Caniculă în toată ţara vineri şi sâmbătă
» În cazul falimentului sau insolvenţei agenţiei de turism, turiştii ar urma să fie despăgubiţi integral
» Patru persoane au murit călcate de tren. Trei dintre ele erau copii
» Olanda: Un bărbat a luat ostatică o femeie într-un post de radio
» Lucrări pe DN65, la Albota, şi DN7, la Morăreşti
» Lucrări pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa
» Toader: Trebuie privită cu prudență decizia lui Puiu Popoviciu de a se preda autorităților londoneze
» Paza de Coastă spaniolă a salvat din Mediterana 600 de migranţi într-o zi
» Sinodul BOR discută despre acuzaţiile aduse unor ierarhi
» Revoltă într-o închisoare din Venezuela: cel puţin 37 de morţi

Local

» Agricultură după model grecesc în Vulpeni

Dolj

» Fostul primar de la Malu Mare, dus la IPJ Dolj pentru audieri
» UPDATE – Incendiu la ieşirea din Craiova spre Balş. Au ars mai multe rulote şi două autoturisme
» Craiova: Prins băut la volan
» Dolj: Răniți ușor într-un accident de circulaţie
» Un craiovean s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor
» Dolj: Accident cu o victimă la Tatomireşti
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Telenovelă cu „Frăţia“ şi „Mândria“. Poliţia şi Justiţia – corupte
» Seceta a distrus culturile agricultorilor olteni
» Pensionari de lux cu un câștig de 9.821 de lei pe lună
» Ancheta despre oasele din Parcul Tineretului bate pasul pe loc

Gorj

» Manager interimar la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu
» UPDATE – Gorj: Accident soldat cu patru victime la Câmpu Mare
» Raport privind disfuncţionalităţile de la DGASPC Gorj

Olt

» Polițiștii cercetează cum s-a aprins pădurea de 30 de hectare de la Movileni
» Olt: Două case vecine au luat foc la Negereni
» Olt: Casă în flăcări la Teslui

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident cu două victime pe DN 65A
» Taberele de arhitectură și de artă plastică de la Palatul Pleșa s-au încheiat

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii au depistat un bărbat de 65 de ani care deţinea ilegal o armă şi 186 de proiectile metalice
» Vâlcea: Prinşi în flagrant în timp ce furau cărbune de la cariera din Berbeşti
» Rata şomajului în judeţul Vâlcea a scăzut în luna iulie

Sport

» Simona Halep o întâlneşte pe Anastasija Sevastova în optimi, la Cincinnati
» Irina Begu, Raluca Olaru și Monica Niculescu sunt în sferturi la dublu la Cincinnati
» Fotbal / Filieșenii s-au revanșat în fața „satelitului“
» Fotbal / Liga Europa – play-off (tur)
» „Satelitul“ CSU debutează pe teren propriu
» SCM înfruntă Brăila și Slatina la Cupa Craiovei

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top