Președintele CAS Olt: „Foarte puțini mai contribuie la sănătate“Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt actorii principali în sistemul de sănătate din fiecare județ. Banii veniți de la CNAS sunt repartizați prin CAS-uri către furnizorii de servicii medicale. În județul Olt, numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Într-un interviu acordat GdS, Florin Ciocan, președintele CAS Olt, vorbește despre cum sunt repartizați banii, dar și despre problema sectoarelor subfinanțate.  

GdS: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este cea care repartizează banii către toți furnizorii de sănătate, astfel încât asigurații să aibă acces la servicii de calitate. Câți bani dă CAS Olt spitalelor din județ?

Florin Ciocan: În prima parte a anului am mers pe contractele încheiate în 2015. În luna iulie 2016, s-au încheiat noi contracte cu valori mulțumitoare pentru spitale. CAS are mai multe contracte încheiate cu un singur spital, unul pentru servicii spitalicești, altul pentru paraclinice, clinice, dializă. La acestea se adaugă și contractul pentru sumele pe care spitalele trebuie să le primească de la stat pentru aplicarea ordonanțelor 35 și 20 privitoare la mărirea de salariu a cadrelor medicale. Pentru luna noiembrie, Spitalul Județean de Urgență Slatina primește doar pe contractul de servicii spitalicești 7,5 milioane de lei, Spitalul din Caracal – 2,5 milioane de lei. Iar Spitalele din Balș, Corabia și Schitu Greci au contracte între 600.000 și 750.000 de lei pe lună. Toate spitalele funcționează fără arierate. Spitalul Județean Slatina a intrat în contract cu CAS și pentru un RMN și un CT. Din august și Spitalul din Caracal are CT în contract cu CAS. Accesul pacienților nu este la nivelul la care ne-am dori pentru că ar fi nevoie de mai mulți bani ca toți oamenii să aibă acces gratuit la timp. Fondurile pentru paraclinice nu ajung până la finalul lunii. Au fost luni în care au ajuns doar pentru câteva zile, iar cei care nu au prins plafon s-au reprogramat.

GdS: O mare problemă este cea legată de banii pe care îi primesc laboratoarele de analize. Fondurile se termină din primele zile ale lunii. Care este situația în Olt?

F.C.: E și durerea noastră pentru că este o problemă care persistă de ani buni. Oricât am vrea nu putem schimba ceva. Ne-am dori ca fondurile să ajungă până la jumătatea lunii. La unele laboratoare se termină din primele zile ale lunii, asta și pentru că oamenii au preferințe să meargă într-un anumit loc pentru analize și automat acolo fondurile se termină repede.

La CAS Olt mai sunt cam 1.500 de carduri de distribuit

GdS: Urmează să fie pusă în aplicare plata gărzilor efectuate de medici. Casele Județene de Sănătate ar trebui să dea banii necesari spitalelor. Este o decizie definitivă?

F.C: CAS-urile trebuie să aibă un fond separat pentru plata gărzilor. Au existat discuții, dar deocamdată nu am primit nimic scris. În momentul în care o să avem ceva scris în legătură cu rezolvarea acestei situații se vor încheia contracte cu spitalele pentru plata gărzilor.

GdS: Cardul de asigurări de sănătate este instrumentul de bază pentru dovedirea calității de asigurat. La nivelul județului Olt mai sunt oameni care încă nu au primit cardul?

F.C: În acest moment nu mai sunt multe carduri de distribuit. Am colaborat foarte bine cu cei de la Poștă. Unele carduri a fost distribuite prin medicii de familie. Acum la sediul CAS mai sunt cam 1.500 de carduri de distribuit. Mai sunt câteva sute de carduri de distribuit pentru asigurații CASAOPSNAJ. Acum se lucrează bine cu cardul de sănătate. Au fost câteva sincope în funcționare, dar în acest moment toți furnizorii raportează servicii cu cardul. Pentru cei care îl pierd sau îl refuză din motive etnice sau religioase eliberăm adeverințe înlocuitoare de card.

„Cardul de sănătate merge cu mici reparații care se vor face pe parcurs“

GdS: În ultimii ani s-a încercat informatizarea sistemului medical prin implementarea rețetei electronice, cardului electronic de sănătate și dosarului electronic de sănătate. Scopul a fost reducerea birocrației. S-a reușit acest lucru?


F.C: Se încearcă. Toate sunt parte a sistemului informatizat SIUI. S-a reușit în măsura în care rețeta electronică este perfect funcțională în acest moment, cardul de sănătate merge cu micile adăugări și reparații care se vor face pe parcurs. Dosarul de sănătate este în curs de implementare, sperăm ca până la sfârșitul anului 2016 să putem spune că toate sunt implementate, astfel încât să se reducă birocrația și timpul de așteptare al oamenilor.

GdS: Mulți asigurați au nevoie de diverse dispozitive medicale. Oamenii se plâng de multe ori de lista lungă de așteptare până la primirea deciziei. Cum gestionează CAS Olt această situație?

F.C: În această săptămână am primit rectificare bugetară care ne asigură că în maximum trei săptămâni vom răspunde la toate solicitările care sunt acum pe lista de așteptare. Aveam liste de așteptare din luna iulie. Având banii, deciziile pentru dispozitivele medicale se vor da în momentul în care se depun la CAS sau după o întârziere de câteva zile. Au fost situații neplăcute în urmă cu câțiva ani pentru că erau liste lungi de așteptare. În ultimul an nu am mai depășit niciodată două-trei luni până la eliberarea deciziilor.

„Sumele alocate pentru îngrijiri la domiciliu, insuficiente“

GdS: În ceea ce privește serviciile la domiciliu, care este situația?

F.C: Este un sector care ne-a dat bătăi de cap întotdeauna, sumele alocate pentru îngrijiri la domiciliu sunt insuficiente. Situația este cauzată, în primul rând, de numărul foarte mare de recomandări pentru îngrijiri la domiciliu care s-au dat în ultimii ani. Fondurile se păstrează în limita unui istoric al anilor 2014-2015 și sunt cam la un sfert față de ceea ce am cerut noi în fiecare lună. Este o subfinanțare a acestui sector care ne doare. Sunt oameni care vin de la mulți kilometri distanță să-și primească deciziile pentru îngrijire la domiciliu și nu le putem da. Am avut discuții la CNAS și încercăm să mai curățăm lista de așteptare, astfel încât am ajuns la luna martie 2016, dar am avut perioade în care am fost și la un an diferență. Sperăm ca în urma rectificării primite să ajungem măcar la luna iulie.

GdS: Analizele arată că sunt din ce în ce mai puțini oameni care contribuie la sistemul de asigurări și tot mai mulți care au nevoie de servicii medicale. Care este situația la nivelul județului Olt?

F.C: Situația este îngrijorătoare. Ultimele noastre calcule arată că din totalul de 450.000 de locuitori din Olt, aproximativ 85.000 sunt salariați și contribuie la sistem, 100.000 sunt neasigurați, restul sunt coasigurați, elevi, studenți, pensionari, categorii care beneficiază de asigurare prin efectul legii. Foarte puțini mai contribuie la sistemul de sănătate care se bazează pe sistemul solidarității sociale, urgențele sunt tratate indiferent de contribuție.

„Facem controale tematice o dată la trei ani, dar și controale inopinate“

GdS: CAS este punctul de unde pleacă banii în sistem. Există și mecanisme de control pentru a urmări ce se întâmplă exact cu acești bani?

F.C: În ultimii ani, am întărit compartimentul de control. Acolo lucrează șapte persoane. Sunt Case care au doar două, trei în acest sector. Facem controale tematice o dată la trei ani, dar și controale inopinate, cele mai multe legate de prezența farmaciștilor în farmacii sau a medicilor de familie la cabinet pe timpul programului. Aici mai avem și surprize. Sunt multe farmacii la care mergem în control și găsim numai asistentul de farmacie, asta în cazul în care nu găsim farmacia închisă, deși contractul cu CAS spune că ar trebui să fie deschisă la acea oră. Furnizorii trebuie să înțeleagă cu atunci când semnează un contract, pe lângă drepturile pe care le au, trebuie să își respecte și obligațiile.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 iunie 2018

Actualitate

» 95 autori de fraude comerciale în mediul online arestați în urma unei operațiuni internaționale
» Se înființează ambasada României în Oman
» CSM: Comentariile politicienilor în cazul Dragnea afectează independenţa Justiţiei
» DNA explică de ce anchetele vor fi afectate de Codul de Procedură Penală votat de aleșii Puterii
» România, pe ultimul loc în domeniul inovării
» Circulație restricționată pentru 30 de minute pe Transfăgărășan – DN 7C
» ALDE DOLJ: Stabilitatea politică este vitală pentru economie
» Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase
» Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii CSM – Modificările afectează rolul de garant al independenței justiției
» Curtea de Apel de la Chişinău a susţinut decizia de invalidare a scrutinului din capitala Republicii Moldovei
» Dosarul Revoluţiei: Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale pe numele lui Emil (Cico) Dumitrescu
» Alertă cu bombă în Londra: Poliţia a anunţat că a arestat un bărbat, la gara Charing Cross
» Râuri din 17 judeţe, sub cod galben de inundaţii
» Japonia: Vulcanul Shinmoe a erupt şi a aruncat în aer o coloană de fum şi cenuşă până la 2.600 de metri înălţime
» Un brazilian a obţinut în instanţă dreptul de a-şi vizita câinele
» Ședință de urgență a Comitetului Executiv al PSD. Cine îi vrea capul lui Liviu Dragnea și cine îl apără după condamnare, cu punctajul de la partid
» Ploi torenţiale anunţate în Oltenia şi aproape tot restul ţării

Dolj

» Vizita reprezentanților BERD la Craiova în urma plângerii privind depozitul de la Kozlodui
» Tur ghidat al Casei „Nicolae Romanescu” în cadrul proiectului „10 mari craioveni”
» Craiova: Se va închide circulaţia rutieră pe pasajul suprateran „Nicolae Titulescu”
» Craiova: Incendiu la un magazin de pe Calea Bucureşti
» „Vestigii arheologice de la Desa (jud. Dolj)”, la Muzeul Olteniei Craiova
» Cumpărături în siguranţă
» Craiova: Se prăbuşeşte asfaltul pe strada Eustaţiu Stonescu
» Studenţii de la Muzică, în concert la final de an universitar
» Termo Craiova se întâlneşte cu asociaţiile pentru a ajunge la un acord privind plata debitelor. În mod contrar va tăia apa caldă
» Dolj: Proprietarii de câini periculoşi, în atenţia poliţiştilor doljeni
» Dolj: Amenzi de peste 85.000 de lei pentru firme care activează în domeniul alimentaţiei publice
» Craiova: Lansarea volumului „Mozaic 2n@”, la Biblioteca Judeţeană

Gorj

» Gorj: Tânăr arestat pentru tentativă de viol
» Gorj: Interpreta de muzică populară Domnica Trop împlinește 80 de ani

Olt

» Olt: Aur balcanic pentru Diana Țolu, olimpică la matematică
» (VIDEO) Olt: Un bărbat s-a înecat într-o baltă din Grădinile
» Ziua Drapelului Naţional la Slatina
» Ţarcuri de oi, pastramă și brânză de oaie, în centrul Slatinei, în cadrul Caravanei „Alege Oaia“
» Poziţia vicepremierului Paul Stănescu după condamnarea lui Dragnea: „Avem de partea noastră votul electoral și un program de guvernare la care nu renunțăm“
» Olt: Prins la doi ani şi jumătate după ce a violat o bătrână. Între timp, femeia a murit

Mehedinţi

» Accident cu două victime în Drobeta Turnu Severin
» Un week-end încărcat de misiuni pentru Jandarmeria Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: DJ 605 blocat total
» Vâlcea: Jocurile de noroc sub “lupa” poliţiştilor
» Vâlcea: Se acţionează în continuare pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor la Vaideeni
» A fost inaugurat Parcul din Zona Nord, în Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Peste 20 de gospodării inundate şi animale salvate din calea puhoaielor

Sport

» Fotbal / Alex Băluță a plecat la Slavia Praga
» Fotbal / S-au pus în vânzare on-line biletele pentru Supercupa României
» Fotbal / CM din Rusia – faza grupelor. Vezi rezultatele, clasamentele și programul meciurilor!

Bani & Afaceri

» Robor la trei luni creşte la 3,09 %

Educatie

» Vâlcea: Prins băut la volan
» Luni încep probele scrise ale Bacalaureatului. 4.325 de candidați doljeni s-au înscris

Top