8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcesul lui Călin Popescu-Tăriceanu începe pe fond în 14 martie, conform ÎCCJ

Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu începe pe fond în 14 martie, conform ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (}CCJ) a stabilit pentru data de 14 martie primul termen al judecării pe fond în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, informează AGERPRES.

În 10 februarie, magistrații instanței supreme au respins contestația depusă de Călin Popescu-Tăriceanu și au dispus începerea judecării pe fond a cauzei.

Judecătorii au menținut o decizie a unui alt complet, care a respins, în noiembrie 2016, toate cererile și excepțiile formulate de Tăriceanu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În același dosar, Dorin Marian, fost consilier prezidențial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu și fost șef al Cancelariei premierului Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă.

 

 Tăriceanu, acuzat de DNA că a făcut declarații ce nu corespund adevărului

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Astfel, procurorii au constatat că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de DNA că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

„În același context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, susțin procurorii, citați de AGERPRES.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS