11.8 C
Craiova
duminică, 25 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateUnu din trei doljeni este plătit cu salariul minim pe economie

Unu din trei doljeni este plătit cu salariul minim pe economie

Peste 46.000 de doljeni au contracte de muncă încheiate cu salariul minim de 1.250 de lei pe lună brut, deci ei încasează câte 917 lei net
Peste 46.000 de doljeni au contracte de muncă încheiate cu salariul minim de 1.250 de lei pe lună brut, deci ei încasează câte 917 lei net

32% din angajații doljeni sunt plătiți cu salariul minim. Peste 45.000 de persoane din Dolj sunt plătite cu salariul minim brut pe țară, de 1.250 de lei. Restul de 68% din angajați doljeni sunt mai bine plătiți, astfel că salariul mediu net pe județ a ajuns la 1.773 de lei pe lună, în vara acestui an.
La sfârșitul lunii septembrie, în Dolj e­xis­­tau 145.739 de sa­lariați cu acte în regulă, ale căror contracte individuale de muncă figurau ca active, conform datelor transmise de Inspecția Muncii, din cadrul Ministerului Muncii, la solicitarea GdS. Din acestea, 46.148 de persoane figurează în acte cu salariul minim pe economie, de 1.250 de lei brut, ceea ce înseamnă că aproximativ 32% din numărul de salariați din economia Doljului sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
La un contract de muncă încheiat cu salariul minim brut de 1.250 de lei, angajatul rămâne cu circa 917 lei în mână, în timp ce angajatorul plătește, în total, la stat și pentru angajat, suma de 1.532 de lei pe lună. Restul angajaților doljeni, până la 154.739 de persoane, figurează în acte cu salarii ceva mai bune, din moment ce, potrivit Statisticii, salariul mediu net pe Dolj este de 1.773 de lei (calculat la luna august 2016). În media salarială pe județ sunt incluși și salariații plătiți cu salariul minim.

Numărul angajaților cu salariul minim, în ușoară creștere

În 2016, numărul celor plătiți cu salariul minim este ușor mai mare decât anul trecut, când 31% din angajații doljeni erau plătiți cu salariul minim pe economie. Odată cu majorarea repetată a salariului minim pe economie, s-a ajuns la situația ca, anul acesta, cei care în 2015 erau plătiți cu 1.250 de lei brut, deci peste nivelul salariului minim pe economie de atunci, să ajungă acum să figureze în listele celor care primesc salariul minim pe țară, a explicat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. „A crescut salariul minim pe economie și, deci, a crescut și presiunea fiscală pe angajator. Acest lucru implică costuri în plus (impozite, contribuții) pentru angajator. Totuși, 32% este un procent acceptabil la nivelul Doljului, în condițiile în care județul are un șomaj foarte mare și numărul asistaților social este mare. Eu mă așteptam să fie și mai mare procentul celor care lucrează cu salariul minim pe economie“, a precizat Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj.

Mii de doljeni au contracte cu timp parțial de lucru

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, către finalul lunii septembrie erau înregistrați în Dolj aproape 22.000 de angajați cu contracte de muncă în care figurează mai puțin de opt ore pe zi. Există 9.323 de contracte de muncă înregistrate pe două ore pe zi, 11.292 de contracte cu timp parțial de lucru de patru ore pe zi și 1.342 de contracte cu șase ore pe zi.
„Munca «la negru» s-a transformat în muncă «la gri», adică în loc să angajeze oameni fără forme legale, unele firme le încheie contracte cu timp parțial de lucru. În Dolj, din circa 15.700 de angajatori care au contracte de muncă active, circa 3.500-4.000 de angajatori au contracte cu timp parțial de lucru. În același timp, unii angajatori care nu au putut suporta creșterea salariului minim pentru angajați au transformat contractele de muncă în contracte cu timp parțial de lucru, cu două, patru, șase ore pe zi“, a declarat inspectorul-șef al ITM Dolj.
La începutul lunii septembrie, în Dolj figurau ca șomeri 26.231 de persoane, din care circa 23.000 erau neindemnizați, conform datelor de la AJOFM Dolj. În județ mai sunt și 14.000 de asistați social, beneficiari ai Legii privind venitul minim garantat. Dacă adunăm șomerii și asistații social, observăm că numărul total (peste 30.000 de persoane) se situează undeva între numărul persoanelor angajate cu timp parțial de lucru (22.000 de persoane) și numărul angajaților plătiți cu salariul minim pe economie (46.148 de persoane).
În același timp, în Dolj existau în septembrie, în total, 171.688 de contracte de muncă active deținute de 145.739 de angajați, conform datelor de la Inspecția Muncii, ceea ce înseamnă că unii dintre angajații doljeni au mai multe contracte de muncă, la mai multe societăți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS