13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 decembrie: semnificații istorice

20 decembrie: semnificații istorice

În 1989, la Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei, o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. Apare ideea formării unui Front Democratic Român care să organizeze rezistenţa. În balconul Operei, urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.

1803 – Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari.

1808 – S-a născut mitropolitul Andrei Şaguna, cel care, prin întreaga sa activitate, a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal.

1837 – Apare, la Bucureşti, primul cotidian românesc „România”.

1890 – S-a născut Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1959.

1917 – Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modern. Mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.

1966 – A încetat din viaţă Mihail Sorbul, dramaturg, autor al pieselor „Patima roşie”, „Letopiseţi”. Mihail Sorbul a fost primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică (1937).

1989 – Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a „gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti”.

1998 – A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963.

1999 – Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.

2009  – A murit actriţa americană Brittany Murphy, cunoscută pentru filem precum „Liceenele din Beverly Hills”, „Tinereţe furată”, „Nicio vorbă”, „Sin City”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS