6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumătate din românii care muncesc în Marea Britanie nu mai vor să se întoarcă în ţară

Jumătate din românii care muncesc în Marea Britanie nu mai vor să se întoarcă în ţară

Aproape jumӑtate dintre romȃnii care muncesc în Marea Britanie nu mai vor sӑ se întoarcӑ în ţară niciodată.

Aproximativ 46% dintre românii din Marea Britanie care nu vor sӑ se mai întoarcӑ în Romȃnia niciodatӑ, în timp ce 33% intenţioneazӑ totuși sӑ se întoarcӑ peste cȃţiva ani.
Doar 18% au rӑspuns cӑ vor sӑ se întoarcӑ cȃt mai repede dupӑ ce își adunӑ o sumӑ de bani, potrivit unui studiu realizat de site-ul online AngliaMea.ro.
Toate acestea deși romȃnii duc o viaţӑ mai degrabӑ modestӑ în Marea Britanie, cu salarii mici, cheltuieli mari și vreme neprietenoasӑ.
Legat de venituri, majoritatea romȃnilor cȃștigӑ salarii minime – aproape 80% dintre romȃnii care au rӑspuns obţin sub 2000 lire/lunӑ/membru de familie, 38% dintre ei trӑind cu mai puţin de 1000 de lire/lunӑ/persoanӑ.
Salariul mediu în Marea Britanie este de 26.500 lire/an în 2015 (aproximativ 2.200 lire/lunӑ ) iar cel minim este de aproximativ 1.250 lire/lunӑ.
De cele mai multe ori, romȃnii aleg sӑ împartӑ o camerӑ cu alţi colegi, reducȃnd astfel cheltuielile sau închiriazӑ o casӑ în care trӑiesc mai mulţi, de aici și diferenţele mari între preţurile oficiale practicate în Marea Britanie la chirii și cele raportate de cetӑţenii romȃni.
Cei mai multi romȃni trӑiesc în nordul Londrei (30%) și în estul Londrei (20%), o bunӑ parte locuiesc în suburbiile din jurul Londrei (9%) sau în alte orașe britanice (30%).
Nordul și estul Londrei sunt zone mai accesibile din punct de vedere al chiriilor, avȃnd o densitate mai mare de imigranţi. Ȋn afarӑ de Londra, multi romȃni trӑiesc în Birmingham, Cardiff și Glasgow.
Mulţi dintre romȃnii din UK au deja familii întemeiate și copii care merg sau se pregӑtesc sӑ meargӑ la scoalӑ. Legat de calitatea educaţiei, pӑrerile sunt, surprinzӑtor, împӑrţite. Şcoala britanicӑ este prin tradiţie recunoscutӑ ca una dintre cele mai bune din lume. De altfel, aproape jumӑtate dintre romȃnii din UK sunt de pӑrere cӑ școala britanicӑ, deși nu este perfectӑ, este superioarӑ celei romȃnești.
Totuși existӑ un procent de aproximativ 10 % care se declarӑ dezamӑgiţi de școala britanicӑ iar aproximativ 20% sunt de pӑrere cӑ școala romȃneascӑ este mai bunӑ decȃt cea britanicӑ.

Potrivit chestionaului, romȃnii din UK vin des în ţarӑ, aproximativ 55% vin de 3 sau mai multe ori pe an în ţarӑ, în timp ce 30% vin o data pe an. Asta demonstrează faptul că românii sunt legaţi de familiile, prietenii și ţara lor de origine. Pe de altӑ parte, poate fi un indiciu și al lipsei de adaptare în noua ţarӑ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS