Procurorii anticorupție au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a prim-ministrului Victor Viorel Ponta, în dosarul „Turceni-Rovinari“. Fost procuror specializat în domeniul infracţiunilor economico-financiare și procuror în cadrul Biroului de Combatere a Spălării Banilor, Ponta este acuzat de… spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la evaziune fiscală.
Pe scurt, Ponta este acuzat că l-a ajutat pe avocatul Șova să obțină mai multe contracte de asistență juridică cu Complexele Energetice Turceni și Rovinari, iar în schimb a primit de la Șova și Asociații aproape 200.000 de lei și un Mitsubishi Lancer Evo 10, deși nu a făcut nimic ca avocat. În același dosar au mai fost deferiți justiției senatorul Dan Șova, directorii CE Turceni și Rovinari, dar și un director economic al CE Turceni.
Scandalul bănoaselor contracte de asistență juridică, încheiate între CE Turceni și Rovinari și Societatea Civilă de Avocați (SCA) Șova și Asociații a izbucnit în cursul anului 2011, iar anul trecut procurorii anticorupție au arătat că sunt interesați de aceste contracte.
Astfel, pe 13 august 2014, procurorii anticorupție au anunțat începerea urmăririi penale față de Dumitru Cristea, directorul general al Complexului Energetic (CE) Turceni, acuzat de abuz în serviciu. În același dosar, Dan Șova a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
O săptămână mai târziu, pe 20 august 2014, DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și față de Laurențiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Rovinari.
Cei doi directori au fost acuzați că, în anii 2007 și 2008, și-au pus semnăturile pe mai multe contracte de asistență judiciară ori acte adiționale la aceste contracte încheiate cu SCA Șova și Asociații, unele destul de păguboase pentru CE Turceni și Rovinari, spun procurorii, însă profitabile pentru societatea lui Șova. Anchetatorii au calculat că Șova a obținut de la CE Turceni și Rovinari „sume plătite nelegal“ în valoare totală de 3.455.754 de lei.
Procurorii DNA au continuat ancheta, iar anul acesta au ajuns la alți doi inculpați, senatorul Dan Șova și premierul Victor Viorel Ponta, parteneri în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008.
Contractele lui Șova
Să vedem ce spun procurorii despre inculpații Șova și Ponta. „SCA Șova și Asociații, inclusiv inculpatul Șova Dan-Coman, acordau asistență juridică în diverse litigii, în cazul de față în baza contractelor deja încheiate cu cele două complexuri. În două dintre litigii, complexurile energetice au avut calitatea de pârât, și în unul, de reclamant. La un moment dat, în cursul judecării cauzelor, în funcție de poziția procesuală a părții pe care o reprezenta, în sensul că aceasta ar fi dispusă să încheie o tranzacție, inculpatul Șova Dan-Coman întreprindea demersuri pe lângă directori pentru a încheia contracte de asistență juridică separat pentru aceste litigii, de fiecare dată prevăzute cu comisioane de succes, deși activitatea juridică menționată în cuprinsul lor fusese deja derulată în baza contractelor existente, iar la momentul actelor adiționale, soluția era practic cunoscută“, au reținut anchetatorii. Prejudiciul adus de Șova a fost calculat la suma totală de 3.455.754 de lei, pe care ar fi folosit-o atât în interes personal, cât și în interesul SCA Șova și Asociații, „cunoscând că provine din săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu comise de inculpații Ciurel Laurențiu-Dan și Cristea Dumitru“, mai spun procurorii DNA.
„S-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel“
Ajungem și la Victor Viorel Ponta, care a fost timp de un an partener cu Dan Șova.
Astfel, procurorul de caz a stabilit că, pe 30 august 2007, între SCA Șova și Asociații, reprezentată de Dan Șova, și Cabinetul Individual de Avocat Victor-Viorel Ponta, reprezentat de Victor-Viorel Ponta, s-a încheiat o convenție având ca obiect conlucrarea celor doi avocați în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, dar și în alte cauze. În convenția care s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată, s-a menționat că avocatul Ponta va primi pentru lucrările profesionale efectuate o sumă fixă de 2.000 de euro pe lună, pentru care va emite o factură lunară. Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună onorariul avocatului Ponta.
Cu numai o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Șova și Asociații o serie de contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor-Viorel Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate, avocatul Ponta a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, un număr de 17 facturi fiscale, în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA Șova și Asociații, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate.
Care ar fi problema? Procurorii spun că, de fapt, Ponta nu a făcut nimic ca avocat pentru banii primiți. În schimb, l-ar fi ajutat pe Șova să pună mâna pe contractele bănoase de asistență judiciară.
„Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA Șova și Asociații cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan-Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel“, au încheiat procurorii anticorupție.
Falsurile prin metoda „copy paste“
Acestea nu sunt însă singurele nereguli descoperite în acest dosar. Anchetatorii susțin că Șova și Ponta au încercat să-și acopere ilegalitățile prin mai multe… falsuri. Astfel, în iulie 2011, cu ocazia unui control fiscal, Ponta s-a înțeles cu Șova ca acesta din urmă să întocmească mai multe rapoarte de activitate juridică, prin care să justifice activitatea prestată de avocatul Ponta în baza convenției de conlucrare profesională. „În cursul lunii august 2011, în vederea depunerii la organele fiscale, inculpații Șova Dan-Coman și Ponta Victor-Viorel au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008, prin care atestau că Ponta Victor-Viorel ar fi desfășurat diferite activități juridice în mai multe cauze ale SCA Șova și Asociații aflate pe rolul instanțelor de judecată. Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste“ după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA Șova și Asociații“, au reținut anchetatorii. Avocații au susținut însă cu nu au lucrat niciodată cu avocatul Ponta.
Și asta nu e tot. La rândul lui, Șova este acuzat că, în 2010 și 2011, a întocmit și semnat 11 procese-verbale ale Adunării Generale a Asociaților SCA Șova și Asociații, documente care au fost antedatate. În baza acestor documente, Șova a încercat să arate… procurorilor DNA că nu a fost implicat în negocierea contractelor cu cele două complexuri energetice.
De la falsuri la spălare de bani
În ceea ce privește infracțiunile de spălare de bani de care sunt acuzați Șova și Ponta, anchetatorii au reținut că, „în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpații Ponta Victor-Viorel și Șova Dan-Coman au disimulat adevărata natură a provenienței banilor (181.439,98 lei) obținuți de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificați aparent în baza convenției de conlucrare profesională încheiată între SCA Șova și Asociații și cabinetul de avocat Ponta Victor-Viorel. În realitate, banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA Șova și Asociații cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni“.
În urma anchetei s-a stabilit că, în cursul anului 2008, Cabinetul Individual de Avocat Ponta Victor-Viorel a cumpărat cu parte din banii obținuți de la Șova și Asociații două apartamente în București. În 2013, în urma lichidării patrimoniului cabinetului, apartamentele i-au revenit în mod gratuit lui Ponta.
De asemenea, același Ponta este acuzat că a primit de la Șova un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10. Șova și Asociații a plătit avansul pentru mașină (37.027 de lei), iar din noiembrie 2008 și până în iunie 2009, ratele de leasing (6.000 lei/lună), dar și alte obligații către firma de leasing, suma totală fiind de 79.641 de lei. În iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. „Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA Șova și Asociații, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia și l-a preluat personal“, au mai reținut anchetatorii.
Klaus Iohannis: Demisia
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat, ieri, că soluția cea mai simplă ar fi ca Victor Viorel Ponta să-și dea demisia. „Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru prim-ministru, pentru guvern şi pentru PSD. Trebuie să recunoaștem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot, să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat, cea mai simplă soluţie ar fi cea pe care am propus-o în iunie: demisia“, a precizat Iohannis într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. La începutul lunii iunie, după ce DNA a anunțat începerea urmăririi penale față de Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, președintele Klaus Iohannis a cerut demisia prim-ministrului. Fără succes însă.
Cei interesați pot citi întregul rechizitoriu în dosarul „Turceni-Rovinari“ pe Hotnews.ro