28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTradiţii şi obiceiuri în ziua de Schimbarea la faţă

Tradiţii şi obiceiuri în ziua de Schimbarea la faţă

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc pe 6 august Schimbarea la faţă, una dintre cele mai mari sărbători religioase, după Înviere.
Sărbătoarea evocă un moment de seamă, petrecut în ultimul an de viaţă pământeană a Mântuitorului nostru, în ultima sa etapă de propovăduire.

În ziua de Schimbare la faţă sunt o serie de obiceiuri:
1. Curăţenia dinaintea sărbătorii trebuie să fie gata până în seară de 5 august, adică Ajunul Schimbării la faţă. Altfel, gospodinele vor întâmpina probleme cu locuinţa lor tot anul.
2. Potrivit tradiţiei, femeile însărcinate care ţin post pe 6 august vor avea o naştere uşoară şi un copil sănătos.
3. În mai multe zone din ţară, pe 6 august se sfinţesc recoltele, boabele de grâu şi alte cereale, precum şi grădinile şi livezile cu fructe. Acestea se regăsesc în această mare sărbătoare, şi anume Schimbarea la faţă- tradiţii şi obiceiuri.
4. În toată ţară, creştinii trebuie să ducă la biserica câteva spicuri de grâu sau alte cereale pentru a fi sfinţite.
5. Un lucru inedit legat de această sărbătoare este observarea stării meterologice. Bătrânii spun că dacă ziua va fi senină şi plăcută, vom avea parte de o toamna liniştită. Dacă va ploua, în schimb, toamna va fi extrem de mohorâtă.
4. Din Schimbarea la faţă- tradiţii şi obiceiuri mai face parte şi următoarea prevestire: Dacă în această zi, şi în tot postul Adormirii Maicii Domnului, va ploua mult, vom avea parte de o iarnă de nedorit.
5. Cei vii trebuie să facă pomană pentru cei morţi şi să aprindă o lumânare acasă şi una la biserica.
6. Creştinii trebuie să mănânce peste (este dezlegare la peste) pentru a fi vrednici şi sănătoşi tot anul, dornici de muncă şi fără probleme în famili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS