
România a rămas cu trei programe operaţionale întrerupte în totalitate sau parţial, cu mai puţin de jumătate de an înainte de termenul 31 decembrie 2015, până la care ţara mai poate cheltui fondurile europene alocate în perioada de programare 2007-2013. Comisia Europeană a transmis, ieri, HotNews, că Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) rămâne în situaţie de întrerupere, iar POS Mediu şi POS Creşterea Competitivităţii Economice, întrerupte pe anumite axe. Între timp, ţara a reuşit o absorbţie de numai 3,01% în primele șase luni ale anului 2015, ca bani cheltuiţi şi ceruţi spre decontare de la Bruxelles, în programele operaţionale 2007-2013.
Aşa cum HotNews a arătat săptămâna trecută, România a obţinut, în primele șase luni ale anului 2015, o absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de 3,01 puncte procentuale, ca bani ceruţi de la Comisia Europeană, în condiţiile în care anul acesta este ultimul în care ţara mai poate atrage fondurile de la Bruxelles din perioada de programare 2007-2013.
Avansul greoi al ţării în absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune se explică şi prin suspiciunile de nereguli din proiectele europene derulate de beneficiari din România, care au condus la întreruperea totală sau parţială a trei dintre cele șapte programe operaţionale pentru fondurile structurale şi de coeziune ale ţării.
Din cauza situaţiei de întrerupere, guvernul nu mai poate lua bani de la Comisia Europeană, fiind nevoit să efectueze plăţile interne către beneficiari prin împrumuturi scoase din trezorerie.
La solicitarea HotNews, Comisia Europeană a comunicat stadiul la zi al programelor româneşti de fonduri UE:
POSDRU. „Autorităţile române au depus o aplicaţie intermediară de plată la Serviciile Comisiei Europene în decembrie 2014, în valoare de 459.756.188 de euro. În conformitate cu prevederile art. 91 al Regulamentului nr. 1.083/2006, procesarea cererii de plată a fost întreruptă pe 25 februarie 2015. Ulterior, autorităţile române au fost informate cu privire la acţiunile principale pe care trebuie să le facă pentru a evita suspendarea plăţilor (conform art. 92 din Regulamentul 1.083/2006), care este următorul pas procedural în caz că măsurile necesare nu sunt luate.
În mod special, Comisia a cerut autorităţilor române să facă verificări suplimentare asupra cheltuielilor certificate şi să înlăture potenţiale erori legate de procedura de selecţie şi de verificare.
Plăţile pot fi reluate dacă aceste verificări vor fi fost făcute, corecţiile financiare rezultate aplicate şi dacă ajunge Comisia Europeană la concluzii pozitive după propriile verificări.
Întreruperea termenului ultimei aplicaţii intermediare de plata priveşte întregul POS DRU“.
În POSDRU, România a ajuns la un grad de absorbţie de 46,5%, ca bani ceruţi de la Bruxelles, în baza cheltuielilor efectuate, în perioada 2007-30 iunie 2015.
POS CCE. „Au fost identificate deficienţe în managementul verificărilor şi eligibilităţii beneficiarilor din 3 axe prioritare din totalul de 5. Drept urmare, pe axele 3 – IT, 1- IMM şi 4 – Energie nu se fac plăți în prezent.
Comisia a propus autorităţilor române măsuri care să abordeze aceste deficienţe, să corecteze cheltuielile declarate în trecut şi să se asigure că sistemul este îmbunătăţit astfel încât să garanteze eligibilitatea şi regularitatea viitoarelor cheltuieli care să fie declarate. Odată ce măsurile corectoare vor fi aplicate de către autorităţile române, Comisia le va evalua, pentru a stabili dacă plăţile pot fi reluate“.
În POS CCE, rata de absorbţie a ajuns la 58,2%, ca bani ceruţi de la Bruxelles, în baza cheltuielilor efectuate, în perioada 2007 – 30 iunie 2015.
POS Mediu. „Din cauza deficienţelor la achiziţiile publice şi a indicatorilor privind posibilul conflict de interes, plăţile au fost întrerupte pe axa prioritară 5, prevenirea riscului natural, şi pe axa 6, asistenţa tehnică ale POS Mediu. Comisia a propus autorităţilor române măsuri care să abordeze aceste deficienţe, să corecteze cheltuielile declarate în trecut şi să asigure că sistemul este îmbunătăţit astfel încât să garanteze eligibilitatea şi regularitatea viitoarelor cheltuieli care să fie declarate. Odată ce vor fi luate măsurile corective de către autorităţile române, Comisia le va evalua pentru a stabili dacă plăţile pot fi reluate“.
În POS Mediu, rata de absorbţie a ajuns la 46,7% ca bani ceruţi de la Bruxelles, în baza cheltuielilor efectuate, în perioada 2007 – 30 iunie 2015.