Luminiţa Odobescu a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, scrie Mediafax.
Odobescu, în prezent consilier al premierului Victor Ponta, a fost avizată cu 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. „În perioada următoare activitatea Reprezentanţei Permanente a României la UE se va axa pe mai multe paliere, în primul rând pe o participare activă şi substanţială în procesul decizional comunitar şi aici mă refer la o serie de dosare de actualitate de pe agenda europeană, care fac parte din aşa-zisa agendă strategică a UE, cum ar consolidarea guvernanţei economice, consolidarea creşterii (economice), reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor, desăvârşirea Uniunii Energetice (…), aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, în special a Uniunii Bancare”, a declarat Luminiţa Odobescu la audieri. Ea a precizat că agenda digitală, gestionarea adecvată a migraţiei şi noua agendă de securitate a UE sunt alte „dosare extrem de importante şi de interes” pentru România.
Totodată, Odobescu le-a spus parlamentarilor că se va ocupa de „promovarea unor dosare de interes prioritar, precum „finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, un proces legitim, unde am îndeplinit toate criteriile de aderare”, un dialog susţinut cu CE pentru a prezenta progresele României în cadrul MCV şi „pentru a atinge obiectivul pe care preşedintele Comisiei Europene Juncker l-a indicat recent, respectiv de atingere în cursul mandatului actualei Comisii a obiectivului de finalizare a acestui mecanism”, dar şi pregătirea aderării la zona euro şi un dialog cu Executivul de la Bruxelles în ceea ce priveşte fondurile europene.
Luminiţa Odobescu a mai spus că trebuie susţinute „vocal” proiecte de interes pentru România, precum Strategia Dunării sau proiecte unde putem aduce expertiză: sectorul IT, Marea Neagră în planul politicii externe sau, agenda digitală. Un alt obiectiv major va fi pregătirea deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului UE, „un proces care implică un efort substanţial”, a spus Odobescu. Ea a mai spus că esenţială pentru România rămâne apropierea de UE a statelor din vecinătate, în primul rând R. Moldova.