12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Apel Craiova, performantă în 2013

Curtea de Apel Craiova, performantă în 2013

În cursul anului 2013, cele mai performante trei curţi de apel au fost, în ordine, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Timişoara şi Curtea de Apel Iaşi, iar la „secțiunea“ tribunale, primul loc este ocupat de Tribunalul Olt. Acesta este rezultatul unui studiu făcut de Asociaţia „Funky Citizens“, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est și Fundaţia Ceata.

Durata medie de soluţionare în primă instanţă a unui dosar în anul 2013 a fost de 104 zile la curţile de apel, 138 de zile la tribunale şi 86 de zile la judecătorii. Cele mai performante trei curţi de apel în 2013, din cele 15 din țară, au fost Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Timişoara şi Curtea de Apel Iaşi. Spre comparație, pe ultimul loc s-a situat Curtea de Apel Galați, iar penultimul loc este ocupat de Curtea de Apel Pitești.
În cazul tribunalelor, cel mai bine au performat Tribunalul Olt, Tribunalul Prahova și Tribunalul pentru minori şi familie Braşov. În rândul judecătoriilor, cel mai bine s-au clasat judecătoriile din Târgu Bujor (Galați) şi Târgu Lăpuş (Maramureș), urmate de Judecătoria Odorheiul Secuiesc (Harghita).
Curtea de Apel Craiova are 90 de judecători, deservește o populație de 1.703.928 de locuitori și are în subordine instanțele din Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți. În anul 2013, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au soluționat 35.892 de dosare, față de 23.994 de dosare soluționate de instanța care ocupă locul doi, Curtea de Apel Timișoara, dar mai puține decât Curtea de Apel București (39.723 de dosare).
Acestea sunt datele publicate pe pagina de internet onoratainstanta.ro, parte din proiectul „Open Justice 2.0 for Romania“, prin care a fost elaborat „Indicele de performanţă al instanţelor 2013“, implementat de Asociația „Funky Citizens“, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est, dar și Fundaţiei Ceata, prin Andrei Petcu.

Operativitate, siguranță, încărcare

Realizatorii proiectului au măsurat performanța instanțelor, ținând cont de componente dinamice (ex. numărul de cauze înregistrate) sau statice (cum ar fi schema de judecători a unei instanţe).
Activitatea instanţelor a fost evaluată prin prisma siguranței, operativității și încărcării, iar prin indicele de performanţă rezultat s-a putut evalua performanţa în administrarea actului de justiţie, care „afectează predictibilitatea justiţiei şi, în consecinţă, încrederea în sistem“, au precizat realizatorii proiectului pe onoratainstanta.ro.
Operativitatea unei instanţe a fost calculată ca raportul dintre cauzele rezolvate din stocul total, relativ la capacitatea instanţei (câţi judecători au lucrat în medie faţă de schema instanţei), încărcătura unei instanţe a fost calculată ca încărcare pe judecător, relativ la populaţia deservită (cauze care intră în sistem la 1.000 de locuitori pentru curţi de apel, 100 de locuitori pentru tribunale şi 10 locuitori pentru judecătorii). Siguranţa unei instanţe a fost calculată ca raportul dintre cauzele rezolvate şi cauzele casate, relativ la durata medie de pronunţare a unei decizii pe fond (procent de zile/an de la înregistrarea unui dosar până la o soluţie pe fond).
Curtea de Apel Craiova a obținut un indice de performanță de 71%, față de 65%, cât a obținut Curtea de Apel Timișoara și 62% – Curtea de Apel Iași. Realizatorii proiectului susțin că, pe viitor, indicele de performanţă al instanţelor va deveni mai relevant, iar platforma onoratainstanta.ro urmăreşte să contribuie la sporirea transparenţei actului de justiţie, aducându-şi aportul şi la creşterea încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie.
„Această primă evaluare apare într-un context în care sistemul de justiţie, deşi încă este aflat sub lupa Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a înregistrat progrese semnificative, atât din perspectiva reformei sale interne, cât şi din perspectiva încrederii cetăţenilor în acesta. În acest moment, indicele de performanţă al instanţelor oferă o imagine de ansamblu pe fiecare nivel al instanţelor din România. Pentru că este primul an în care este testat, acesta va putea fi corectat şi îmbunătăţit odată cu obţinerea unor date comparative în timp“, mai spun reprezentanții Asociației „Funky Citizens“ pe onoratainstanta.ro.
Reprezentanții Curții de Apel Craiova au precizat pentru GdS că conducerea instanței va transmite un punct de vedere legat de această performanță în cursul zilei de astăzi.

Sursa datelor

Evaluarea instanțelor a fost făcută cu ajutorul datelor statistice obţinute de la Consiliul Superior al Magistraturii (Raport privind starea justiţiei 2013), răspunsurile la solicitări făcute în baza Legii nr. 544/2001, de pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) și de la Institutul Naţional de Statistică (www.recensamantromania.ro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS