Primarul din Leu, Antonie Drăghici, a intrat în vizorul inspectorilor de la Camera de Conturi Dolj. Aceştia au descoperit sute de mii de lei plătite nelegal şi probleme grave în administrarea situaţiei contabile. Dacă nu recuperează banii, primarul riscă până la trei ani de închisoare.
Proaspăt reîntors cu spiritul în partidul pe listele căruia a câştigat alegerile, PNL, Antonie Drăghici are acum probleme mai mari decât dilema politică legată de partidul în care să rămână. Inspectorii Camerei de Conturi Dolj i-au găsit contabilitatea făcută zob, plăţi nelegale către mai multe firme de construcţii, preţuri supraevaluate la achiziţia de servicii şi sume plătite nejustificat mai multor beneficiari de ajutor social. Să începem cu lucrurile mai „uşoare“. De exemplu, pe anul 2010, primăria a înscris în coloana pentru angajamente legale de plată suma de 11.000 de lei, când, în realitate, suma era de şapte ori mai mare. Nu numai la plăţi cifrele erau trecute haotic, ci şi la creanţe. În loc de 200.000 de lei, cât figura într-o parte din scripte, primăria avea de recuperat o sumă de aproape 500.000 de lei, evident, trecută în alte catastife. Şi acum vine artileria grea. Primăria a creditat nelegal cu peste 140.000 de lei o firmă din Poiana Mare care câştigase contractul de reabilitare, amenajare şi extindere cămin cultural. Deşi societatea câştigătoare fusese de acord, în scris, să primească banii după finalizarea lucrărilor, primăria, în dărnicia ei, nu a mai ţinut cont de acest drept pe care îl avea şi a plătit banii, deşi lucrările erau departe de a se fi finalizat. Drept urmare, inspectorii Camerei au calculat un folos nerealizat de aproape 9.000 de lei, iar valoarea abaterilor la suma de 24.000 de lei.
Alte lucrări, aceleaşi probleme
În 2009, primăria a atribuit un contract de 660.000 de lei (150.000 de euro – n.r.) pentru extinderea alimentării cu apă în sistem centralizat. Inspectorii au descoperit lucrări neexecutate şi cote de profit ale firmei mai mari decât cele stabilite prin contract. Numai în acest caz, valoarea abaterii este de peste 130.000 de lei. În 2008, primăria a convenit cu o firmă din Craiova ca aceasta să transporte piatră, serviciu pentru care societatea urma să primească 30.000 de lei plus TVA. Problema este că nicăieri nu era menţionată cantitatea de piatră, astfel că preţul pe tonă a ajuns să fie supraevaluat. Conform unei facturi din decembrie 2008, de cei 30.000 de lei plus TVA firma a transportat 450 de tone de piatră, ceea ce înseamnă 68 de lei pe tonă. Inspectorii Camerei au considerat că preţul este supraevaluat pornind de la plăţi efectuate tot de primărie altei firme, dar doi ani mai târziu, când preţul benzinei era mult mai mare. Dacă, în 2008, primăria a plătit 68 de lei pe tonă, la un preţ al carburantului de 3,6 lei pe litru, în 2010, a achitat de peste trei ori mai puţin, iar în 2011 de trei ori mai puţin, preţul combustibilului fiind de peste 5,5 lei. În acest caz, plăţile nelegale se apropie de 20.000 de lei. În cazul a două contracte de reabilitare a grădiniţelor din Leu şi Zănoaga, inspectorii Camerei au descoperit abateri de aproape 20.000 de lei reprezentând lucrări neexecutate.
Chef cu datorii
Inspectorii Camerei au constatat că primăria a plătit nelegal 10.000 de lei pentru organizarea Zilei Comunei Leu, deoarece nu a avut aprobarea consiliului local. Cu toate acestea, primăria a aprobat banii pentru masa festivă şi artificii, din care 6.000 de lei au fost plătite unui interpret local de muzică şi formaţiei lui. Alte 10.000 de lei au fost pierdute de primărie din cauza faptului că nu a reuşit să recupereze taxele şi impozitele locale şi nici nu a iniţiat măsuri de executare silită. În cazul a 55 de persoane, datoriile s-au prescris din această cauză. Probleme au fost şi la plata ajutoarelor sociale. În toate cele 34 de dosare întocmite pentru beneficiarii de ajutor social nu au existat actele doveditoare care să le dea dreptul să primească bani.
„Primarul nu a întocmit un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local, nu a ţinut evidenţa orelor şi lucrărilor efectuate neîntocmindu-se un pontaj“, se arată în procesul-verbal de control al inspectorilor Camerei. Practic, primăria a plătit nelegal, pe ochi frumoşi, ajutoare sociale de aproape 50.000 de lei. Pentru remedierea problemelor şi recuperarea plăţilor nelegale, cei responsabili, în frunte cu primarul, mai au la dispoziţie de la două la patru luni. În caz contrar, riscă să meargă la închisoare trei ani. Contactat telefonic, Antonie Drăghici a declarat că va depune contestaţie la raportul Camerei de Conturi. „Am găsit din documentele pe care nu le aveam la data controlului. Vom depune contestaţie în această săptămână“, a spus primarul.