20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Război… gonflabil

În plină criză economică, ruşii au aplicat o metodă de succes din al Doilea Război Mondial. Rusia şi-a umplut bazele militare cu rachete, avioane şi tancuri de ultima oră, toate însă gonflabile.

Până acum, marile puteri ale lumii ne obişnuiseră cu adevărate „dueluri tehnologice“, cu fel de fel de dispozitive nucleare din ce în ce mai periculoase, arme de precizie şi mijloace de atac tot mai rapide şi capabile să se ascundă de radarele duşmane. Acum, din câte se pare, aceste forţe militare îşi dedică timpul descoperirii unor soluţii alternative, cel puţin ciudate. În Rusia, de exemplu, compania moscovită Rusbal, care până acum a fost cunoscută ca fiind principalul producător de baloane cu aer cald, a creat de data aceasta un adevărat arsenal de luptă de ultimă generaţie. Până aici, nimic neobişnuit, singura problemă fiind că arsenalul creat este… gonflabil. Printre armele gonflabile create sunt copii ale tancurilor T-72 şi T-80, ale avioanelor multirol  Su-27 şi Su-30, ale rachetelor AA cu raza lungă de acţiune S-300. Pentru a fi cât mai realiste posibil, armele au o ladă de depozitare şi de transport (din fibră de sticlă), o sursă de aer comprimat şi una de încălzire, la montarea sa nefiind necesare alte dispozitive sau echipamente. Detaliile de execuţie, culorile utilizate şi vopselele cu inserţie metalizată folosite la realizarea echipamentelor sunt extrem de realiste, creând confuzie chiar şi în rândul celor mai buni specialişti. În plus, machetele de mărime naturală dispun şi de surse care emit radiaţie calorică, imitând amprenta termică a unui motor în funcţiune. Cu ajutorul acestor „jucării“ gonflabile, militarii ruşi încearcă să inducă în eroare mijloacele de cercetare aeriană şi cosmică, îngreunând în acest fel stabilirea dotărilor reale ale armatei ruse. „Aceste echipamente sunt capabile să inducă în eroare inamicul, care îşi va da seama că a tras într-un balon uriaş doar după câteva minute“, a explicat
Viktor Talanov, fiul fondatorului companiei ruse şi, totodată, director de marketing în cadrul firmei.

„Jucării“… scumpe

O astfel de maşinărie gonflabilă costă aproximativ 30.000 de dolari, spre deosebire de cea adevărată, care costă câteva milioane de dolari. În plus, aceste adevărate momeli gonflabile au avantajul că sunt mai uşor de deplasat decât armele reale. Un tanc se umflă în patru minute, iar o rampă de lansare a rachetelor, în mai puţin cinci minute. Pentru a demonstra că astfel de „jucării“ sunt necesare, Talanov a dat ca exemplu bombardamentele aeriene din fosta Iugoslavie. Pe atunci, piloţii americani au luat la ţintă astfel de arme gonflabile, confundându-le cu cele reale. Talanov a precizat că nu doar Armata Rusă este interesată de investiţie, ci a primit comenzi de armament gonflabil şi de la iranieni şi diferite state din Orientul Mijlociu.

Exemplu
din trecut

Ideea ruşilor nu este însă nouă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub coordonarea magicianului englez Jasper Maskylne, trupele aliate au creat pe coasta Marii Britanii diferite machete din lemn, carton şi cauciuc reprezentând submarine, tancuri, piese de artilerie. În acest fel, piloţii Luftwaffe nu au putut identifica locul real de plecare al armatei de invazie în Normandia. Nu trebuie uitat însă că astfel de echipamente sunt utile doar atâta timp cât produc iluzia ca mijloc de descurajare, în timp de pace însă ele nu îşi prea găsesc justificarea, putând fi considerate doar „jucării“ gonflabile scumpe. În opinia experţilor militari, ele sunt mai degrabă un lux cam dificil de justificat atâta timp cât Armata Rusă nu-şi poate permite echipamentele reale de care are strictă nevoie.

Armata în acţiune

Până acum, singura ocazie în care aceste echipamente au fost văzute în acţiune a fost la concertul formaţiei  t.A.T.u., când un avion albastru şi un tanc roşu au apărut pe scena amplasată în mijlocul Stadionului Olimpic din Moscova, în timpul melodiei „Not gonna get us“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII