24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazul Goreci, la Ziua Porţilor Deschise în justiţie

Cazul Goreci, la Ziua Porţilor Deschise în justiţie

Mai mulţi prieteni de-ai lui Andrei Goreci, elevul craiovean de la Liceul „Tudor Arghezi“ omorât pe 7 octombrie de Rommel Voicu, au profitat ieri de Ziua Porţilor Deschise la Parchete şi instanţe, pentru a afla dacă ucigaşul are şanse să scape invocând nebunia.

În toate ţările europene, ziua de 25 octombrie reprezintă „Ziua Justiţiei Civile“. Cu această ocazie, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au decis ca la aceeaşi dată să aibă loc Ziua Porţilor Deschise la Parchetele şi instanţele din România. Cu această ocazie, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova au mers în vizită la Curtea de Apel, unde li s-a oferit posibilitatea de a vedea nu doar o sală de judecată, ci şi cum arată camera de arest, birourile judecătorilor (care lucrează înghesuiţi câte 15 într-o încăpere) ori cele ale grefierilor (care-şi desfăşoară activitatea la fel de înghesuiţi, printre maldărele de dosare).
„Studenţii au pus întrebări foarte interesante cu privire la activitatea de judecată, dar şi despre cum e să fii judecător. Au fost interesaţi nu doar de modalitatea de înregistrare a dosarelor, ci şi dacă există ameninţări la adresa judecătorilor şi cum se asigură protecţia magistraţilor în asemenea cazuri. Au mai întrebat ce părere au judecătorii despre mediere, dar şi ce am schimba noi, magistraţii, la sistemul de justiţie, spunându-ne totodată cum ar vedea ei desfăşurându-se procesele“, a declarat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

Discernământul lui Rommel, subiect de discuţie

Studenţilor de la Drept li s-au alăturat şi câţiva prieteni de-ai lui Andrei Goreci, elevul de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova ucis pe 7 octombrie de Rommel Voicu, nu departe de unitatea şcolară către care se îndrepta. Îmbrăcaţi în tricouri inscripţionate cu chipul adolescentului ucis şi cu textul „Vrem să nu mai moară tineri ca Andrei“, prietenii acestuia s-au arătat îngrijoraţi de faptul că Rommel Voicu ar putea scăpa de puşcărie invocând faptul că e nebun. În acest context, au fost foarte interesaţi să afle cum se stabileşte dacă o persoană are sau nu discernământ.
„Li s-a explicat cine şi cum stabileşte dacă o persoană a avut sau nu discernământ în momentul săvârşirii unei fapte penale şi care sunt consecinţele în cazul în care, în urma expertizei psihiatrice, se decide că persoana nu avea discernământ“, a precizat judecătorul Aurel Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII