14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024

Război în coaliţie

Boc l-a dat afară din guvern pe Nica şi le-a oferit pesediştilor 24 de ore să propună un înlocuitor. PSD a contraatacat tot cu un ultimatum de o zi şi ameninţă cu ieşirea din executiv. Preşedintele Băsescu i-a invitat să-şi bage picioarele în apă rece.

Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale, membrii coaliţiei au declanşat un conflict fără precedent, ce are la bază discuţiile recente privind organizarea alegerilor. La şedinţa de ieri a coaliţiei, premierul Emil Boc a anunţat că îl va demite pe Dan Nica din funcţia de ministru de interne, solicitând PSD numirea unui nou ministru, din cadrul formaţiunii politice. În urma şedinţei BPN a PSD, de ieri, reprezentanţii social-democraţi au declarat că îşi menţin susţinerea pentru Dan Nica, oferind, la rândul lor, lui Emil Boc un termen de 24 ore pentru a revedea această decizie, în caz contrar s-ar putea ajunge la o criză guvernamentală. „Cred că dacă domnul prim-ministru îşi revine dintr-un moment pe care eu îl categorisesc de slăbiciune, atunci protocolul nu este încălcat şi coaliţia îşi vede de drum cel puţin până după alegerile prezidenţiale. În cazul în care nu-şi revine, înseamnă că protocolul e încălcat şi în momentul ăsta vom fi în criză guvernamentală“, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD,  Bogdan Niculescu Duvăz.
„PSD susţine şi menţine sprijinul politic al domnului Dan Nica. Domnul Dan Nica este viceprim-ministru al guvernului şi este în coaliţia guvernamentală care e formată din două partide egale ca forţă în parlament, practic, omologul domnului Boc. Faptul că domnul Boc vrea să-l demită pe domnul Nica are următorul răspuns: cine-şi asumă un asemenea gest unilateral înseamnă că a încălcat protocolul de colaborare pentru guvern şi înseamnă să-şi asume toate consecinţele ce derivă din încălcarea acestui protocol“, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Motivaţia demiterii: ineficienţă în combate-rea infracţionalităţii şi declaraţiile despre alegeri

După şedinţa coaliţiei de ieri, premierul Emil Boc a confirmat decizia privind demiterea actualului ministru de interne. „Am informat astăzi coaliţia cu privire la intenţia primului-ministru de a proceda la remanierea guvernamentală. Din acest punct de vedere am informat şi consultat coaliţia cu privire la remanierea ministrului de interne“, a declarat ieri Emil Boc, la finalul şedinţei coaliţiei, citat de NewsIn.
Motivele invocate pentru această decizie sunt, conform premierului Emil Boc, faptul că ministrul nu a făcut progrese în combaterea infracţionalităţii în minister, dar şi declaraţiile recente ale acestuia cu privire la fraudele electorale.
Premierul a precizat că, potrivit deciziei parlamentului, funcţia de vicepremier şi ministru de interne sunt cumulate, astfel că PSD „are la dispoziţie“ să nominalizeze o persoană pentru ambele posturi.
„Protocolul se respectă în litera şi spiritul lui. (..) Postul de ministru de interne este al PSD, postul de vicepremier este al PSD, sunt cumulate în aceeaşi poziţie, decizia este a PSD“, a precizat acesta.

Băsescu: Ar fi bine ca ambele partide să-şi bage picioarele în apă rece

Liviu Dragnea, secretarul general interimar al PSD, a confirmat şi el menţinerea sprijinului politic pentru Dan Nica şi i-a solicitat preşedintelui ţării să se implice în prevenirea unei eventuale crize care ar putea fi declanşată prin remanierea lui Nica din guvern.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, referindu-se la disputa PSD – PD-L, că „ar fi bine ca ambele partide să-şi bage picioarele în apă rece“, precizând, de asemenea, că dacă cele două formaţiuni vor dori o întâlnire cu el, atunci îşi va găsi timp pentru aceasta. „Eu nu am primit încă nici o astfel de solicitare. Cred că în toate acţiunile celor două partide trebuie să domine responsabilitatea şi, în măsura în care vor solicita o întâlnire, va fi bine să o facem. Cred că ambele partide trebuie să-şi bage repede picioarele în apă rece“, a explicat şeful statului.

Geoană: Încercăm să evităm o criză politică

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri, după BPN al PSD, că formaţiunea politică este în căutarea unor soluţii pentru evitarea unei crize politice. Conform liderului PSD, decizia finală cu privire la răspunsul PSD la intenţia premierului de a-l remania pe Nica va aparţine Comitetului Executiv al partidului. La întrebarea legată de susţinerea unei moţiuni de cenzură în cazul în care premierul nu va renunţa la intenţia de a-l remania pe Nica, Geoană a spus: „Încercăm să evităm o criză politică în momentul acesta“.

Alt scenariu posibil – ieşirea de la guvernare a PSD

De altfel, în cadrul şedinţei BPN de ieri au fost discutate mai multe scenarii, primul dintre acestea fiind cel menţionat mai devreme, cel de-al doilea, neconfirmat însă, a fost acela de demisie a miniştrilor PSD în bloc şi ieşirea de la guvernare.
Varianta aceasta nu este însă dorită de PD-L, vicepreşedintele formaţiunii, Gheorghe Flutur, declarând ieri, după şedinţa BPN, că democrat-liberalii nu doresc ruperea coaliţiei de guvernare, fiind surprinşi de „ameninţările PSD“, partid „care nu înţelege că, dintr-o nervozitate personală, poate provoca o criză politică“.

Vasile Blaga – posibil înlocuitor al lui Nica

În urma şedinţei coaliţiei, numele vehiculat pentru asigurarea interimatului în cazul în care PSD nu numeşte altă persoană în funcţia de ministru de interne a fost cel al lui Vasile Blaga, conform preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Totuşi, premierul Emil Boc a negat declaraţiile lui Mircea Geoană privind înlocuirea lui Dan Nica cu Vasile Blaga, precizând că la Ministerul de Interne nu există nici un interimat.
Întrebat dacă el va asigura interimatul în cazul în care PSD nu va desemna pe cineva pentru postul de ministru de interne, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a admis că el va fi propus.
„Este foarte clar, un termen de 24 de ore au colegii de la PSD pentru a propune un nou ministru de interne“, a declarat Blaga înaintea şedinţei conducerii PD-L. Întrebat dacă el va fi propus automat interimar, Blaga a negat, admiţând, totuşi, că premierul ia în calcul să-l propună pe el dacă PSD nu desemnează pe nimeni din portofoliul din care a fost înlocuit Dan Nica. „Nu (voi fi interimar – n.r.), dar este adevărat că dacă nu îşi vor pune (alt ministru – n.r.), s-a pus şi această problemă de către premier. Decizia premierului este luată“, a spus Blaga.
În ceea ce-l priveşte pe Dan Nica, ministrul de interne demis, acesta a declarat: „Aş dori să vă spun, în calitate de viceprim-ministru al Guvernului României şi de ministru de interne, că acest atac din cursul zilei de azi (ieri-n.r.) aruncă România într-o criză politică fără precedent, o criză politică extrem de periculoasă, care, suprapusă peste criza economică, poate să aibă efecte deosebit de complexe şi de grave asupra tuturor românilor“.

Cristina Clopot

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII