21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024

Terenurile-bibelou

Aveţi grijă când cumpăraţi teren în afara oraşelor! S-ar putea să vă treziţi că aţi plătit, dar nu puteţi să construiţi nimic pe el sau, mai rău, să rămâneţi fără pământ. Într-o astfel de situaţie este un locuitor din Filiaşi, proprietar pe hârtie al unui teren împânzit cu stâlpi de electricitate ai CEZ Distribuţie.

Coşmarul lui Florin Almăjanu a început în 2007, anul în care familia sa a cumpărat 700 de metri pătraţi la marginea oraşului Filiaşi, chiar lângă staţia de transformare a CEZ Distribuţie. Cel care vânduse terenul îl obţinuse pe baza legilor retrocedării. Nimeni nu s-a gândit ce va urma. „Am cumpărat terenul pentru că voiam să cultiv ceva pe el. Apoi, văzând instalaţiile de curent, am cerut CEZ-ului să-mi plătească o chirie. În loc să-mi dea bani, m-am trezit cu o adresă în care îmi spuneau că terenul nu poate să fie al meu, pentru că Legea nr. 13/2007 spune că pământul este al statului. Cum aşa, dacă eu am plătit 60 de milioane de lei (vechi – n.r.), iar cel de la care l-am cumpărat nu a avut nici o problemă?“, se întreabă nedumerit Almăjanu. Supărat că nu-şi poate folosi terenul, acesta a dat în judecată CEZ Distribuţie, căruia i-a cerut despăgubiri de 180.000 de lei. La rândul lor, cei de la CEZ au cerut instanţei să constate nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate. Războiul se duce în primă fază la Judecătoria Filiaşi. Cine are dreptate? Cumpărătorul de bună-credinţă sau CEZ, căruia legea îi dă dreptate? Vinovaţii trebuie căutaţi, de fapt, în altă parte, la Comisia Locală de Aplicare a Legii nr. 18/1991, care a pus în posesie, ştiind situaţia din teren.

 

Legea a luat, comisia a dat

 

Potrivit specialiştilor contactaţi de GdS, Comisia Locală de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Filiaşi nu avea voie să pună în posesie pe terenul respectiv. „Legea nr. 18/1991, modificată prin Legea nr. 169/1997, interzice retrocedarea terenurilor afectate de utilităţi publice. Cu toate acestea, actul a fost emis, deci există actul emis de autoritate publică. În plus, cumpărătorul poate demonstra că a fost de bună-credinţă, iar contractul de vânzare-cumpărare poate rămâne valabil“, au precizat aceştia.

Potrivit CEZ Distribuţie, de partea sa este nu numai Legea retrocedărilor, ci şi Legea energiei nr. 13/2007. „Terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuţie existente la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt şi rămân în proprietatea publică a statului. Nu este vina societăţii (CEZ – n.r.) că o suprafaţă de teren a trecut în mod arbitrar din domeniul public în cel privat, fiind introdusă în mod greşit în circuitul civil. Această trecere a terenului în circuitul civil nu s-a făcut în conformitate cu prevederile legale, întrucât nu a fost dezafectat de domeniul public înainte“, se arată în întâmpinarea depusă de CEZ la instanţă.

Societatea de distribuţie aduce ca argumente şi alte acte normative care îi sunt favorabile, cum ar fi OUG nr. 63/1998, în care se precizează că terenul aferent fundaţiei stâlpilor electrici aparţine domeniului public sau Legea nr. 318/2003.

 

Săracii neştiutori

 

Din această situaţie, singurul care pierde este Florin Almăjanu – şi, ca el, mulţi alţi proprietari de terenuri. O soluţie de compromis ar fi cea prevăzută de articolul 41, alin. 7 din Legea nr. 13/2007, care spune următoarele:

„Cheltuielile pentru modificarea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, ca urmare a racordării de noi utilizatori sau a schimbării caracteristicilor energetice iniţiale ale utilizatorilor existenţi, inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sunt suportate de cel care a generat modificarea“. Adică proprietarul terenului ar suporta cheltuielile de mutare a instalaţiilor electrice, ceea ce l-ar costa de sute de ori mai mult decât a plătit pentru cumpărarea terenului.

Adevăraţii vinovaţi stau însă în posturi călduţe la Primăria Filiaşi. Membrii Serviciului de cadastru din instituţie, care trebuia să citească legea şi să nu retrocedeze terenul, spun că nu au ştiut de interdicţia legală.

„Nu ne-a spus nimeni de la Comisia Judeţeană că nu avem voie să retrocedăm. La fel s-a întâmplat şi la Legea nr. 1/2000. Noi am preluat terenurile de la IAS şi am pus oamenii în posesie cu tot cu instalaţii“, a declarat inginerul cadastrist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII